Imovinske kartice

Ušteđevine, nekretnine, dionice, motori… Što posjeduju i čime se bave kandidati za gradonačelnika Opatije?

Srđan Brajčić

Opatijskim biračima nudi se pet kandidata za gradonačelnika / NL arhiva

Opatijskim biračima nudi se pet kandidata za gradonačelnika / NL arhiva

Ostali kandidati manje-više uklapaju se u hrvatski prosjek: posjeduju stariji automobil i nekretninu, imaju sitnu ušteđevinu i kreditno su zaduženi



Na predstojećim lokalnim izborima, opatijskim biračima nudi se pet kandidata za gradonačelnika. U političku utakmicu uključili su se dosadašnji gradonačelnik Ivo Dujmić koji na izbore izlazi sa svojom kandidacijskom listom.


SDP-ova koalicija lijevog centra ide sa sadašnjim zamjenikom gradonačelnika Fernandom Kiriginom, HDZ je ponudio opatijskog vijećnika Marka Ćorića, Akcija mladih stoji iza svog Roberta Kurelića, a Liburnijska lista iza Nikice Pažina.


Iz dostupnih podataka kandidata za opatijskog gradonačelnika, po nekoliko stavki iskače Ivo Dujmić. On je naime vlasnik nekretnina u Ičićima i Rijeci, građevinskih zemljišta i dionica. Također, Ivo Dujmić ima najviše ušteđevine, ali i najveći broj djece, čak četiri sina.




No, po broju nekretnina rekorder je Fernando Kirigin koji je vlasnik kuća i stanova u Spinčićima i Rijeci koji su, doduše, uglavnom stečeni nasljedstvom ili darovnim ugovorima. 


Ostali kandidati manje-više uklapaju se u hrvatski prosjek: posjeduju stariji automobil i nekretninu, imaju sitnu ušteđevinu i kreditno su zaduženi. U prosjeku, kandidat za gradonačelnika Opatije ima 52,5 godine, oženjen je i ima dvoje djece.


Ivo Dujmić


Ivo Dujmić, Foto: S. DRECHSLER


Ivo Dujmić, Foto: S. DRECHSLER



Trenutno zaposlenje: Gradonačelnik Opatije Iznos plaće: 15.583,17 kuna


Ušteđevina: 150.000 kuna i 82.000 eura


Dionice: HT-a, Atlantic grupe, LRH, Grawe Hrvatska


Kredit: Nema


Nekretnine: Kuća s okućnicom u Ičićima, stan u Rijeci, građevinske parcele u Ičićima. Pokretnine: Automobili Honda CR-V, Peugeot, VW Polo.


Bračno stanje: oženjen


Djeca: četvero odraslih sinova


Biografija: Rođen je 23. kolovoza 1951.  u Voloskom. Inženjer je za pomorski promet,  kapetan duge plovidbe. Od 1971. do 1972. i od 1975. do 1978. u Jugoliniji  je bio poručnik trgovačke mornarice. Od 1978. do 1980. u  Kvarner Expressu poručnik je na putničkom brodu. Od  1980. do 1984.  radi u Lučkoj kapetanija Rijeka, ispostava Opatija. Od 1984. do 1989. u Kvarner Expressu voditelj je referade za nautički turizam, a od 1898. do 1994. direktor je brodskog prometa. Od  1994. do 2004. u Marea d.o.o. Ičići voditelj je nautičkog turizma. Od 2004. do 2009. u BWA d.o.o. Opatija predsjednik je uprave pomorsko turističke agencije. U SDP je bio od  1998. do 2017. godine. Bio je predsjednik gradske organizacije Opatija od osnutka i vijećnik Gradskog vijeća u dva mandata.


Fernando Kirigin


Fernando Kirigin, Foto: I. TOMIĆ


Fernando Kirigin, Foto: I. TOMIĆ



Trenutno zaposlenje: Zamjenik gradonačelnika


Grada Opatije


Iznos plaće: 12.656,03 kuna


Dionice: Hrvatski telekom, Atlantic grupa, Končar d.d., Istraturist d.d., SIZIF d.d.


Kredit: nema


Nekretnine: Dvije kuće s okućnicom u Spinčićima  stečene darovnim ugovorom. Dva stana u Rijeci, od kojih je jedan dobiven darovnim ugovorom, i  naslijeđeni stan u Opatiji ali čiji je vlasnik 50 posto. Posjeduje nekoliko oranica (njiva), šumu i jedno građevinsko zemljište u Spinčićima


Pokretnine: motocikl


Bračno stanje, djeca: oženjen, otac desetogodišnje  djevojčice


Hobi: razni sportovi (jedrenje na dasci, plivanje, biciklizam, skijanje, sup)


Biografija: Rođen 27. siječnja 1971. Nakon što je diplomirao na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, od 2013. je doktorand studija Menadžment održivog razvoja. Pripravnički staž  odradio u Transadriji i Jadroagentu Rijeka, a već gotovo 20 godina uspješan u privatnim poduzetničkim vodama. U politici je od 2007., obnaša funkciju političkog tajnika opatijskog SDP-a, član Predsjedništva županijskog SDP-a te koordinator za Liburniju. Bio je član mjesnog odbora, gradski vijećnik te četiri godine predsjednik Kluba vijećnika. Posljednje četiri godine u vrhu je opatijske izvršne vlasti, gdje je zamjenik gradonačelnika. Odlično poznaje sustav gradske uprave, a veliki dio vremena proveo je na terenu, među građanima, slušajući njihove potrebe, želje, probleme. Bavio se i jedrenjem na dasci, a i danas odvaja vrijeme za sport. Predsjednik je Sportskog saveza grada Opatije te dopredsjednik Zajednice sportova PGŽ-a. Obavlja i funkciju predsjednika Sportskog saveza Grada Opatije, te zamjenika predsjednika Zajednice sportova PGŽ. Govori engleski, talijanski i pasivno njemački, a educirao se u Rijeci, Zagrebu, te u Velikoj Britaniji i Njemačkoj.


Marko Ćorić


Marko Ćorić, Foto: V. KARUZA


Marko Ćorić, Foto: V. KARUZA



Trenutno zaposlenje: Hrvatske vode, Rijeka


Iznos plaće: 8.500,00 (kuna neto)


Ušteđevina: Vrlo mala


Dionice: Nemam


Kredit: Dva kredita


Nekretnine: Obiteljska kuća u Dalmatinskoj zagori (Imotski),koju dijeli na pola s bratom


Pokretnine: barka pasara, automobil – godina proizvodnje 1999. godina.


Bračno stanje, djeca: oženjen, otac troje djece


Hobi: šetnja s mojim unučicama, kava s prijateljima, uređenje mojih vrtova, čitanje, sport


Biografija: Rođen je 1960. godine u Splitu. Diplomirani inženjer politehnike i inženjer građevine. Zaposlenik je Hrvatskih voda već pune 32 godine. Jedno vrijeme bio je zamjenik direktora Hrvatskih voda u Rijeci, a sada trenutno radi kao samostalni inženjer na poslovima investicijskog nadzora. Politikom se počeo baviti krajem 80-ih godina, gdje se 1989. godine učlanjuje u HDZ i to je bila njegova prva politička opcija. Član je kluba utemeljitelja »dr. Franjo Tuđman«, a na nedavno održanoj županijskoj izbornoj skupštini utemeljitelja HDZ-a, osvojio je najviše glasova. Predsjednik je HDZ-a Opatije od 2002. godine. U tri mandata  bio je gradski vijećnik Grada Opatije.


Nikica Pažin


Nikica Pažin, Foto: M. ANIČIĆ


Nikica Pažin, Foto: M. ANIČIĆ



Trenutno zaposlenje: Član uprave Narodne novine d. d.


Iznos plaće: Propisana odlukom hrvatske Vlade o dužnosnicima  i zaposlenicima u upravama društava od strateškog interesa države


Ušteđevina: Nema


Dionice:  Nema


Kredit: 30.000 eura


Nekretnine: Nema


Pokretnine: Automobil marke VW passat 2013. godine


Bračno stanje, djeca: Rastavljen, otac punoljetnog muškog djeteta


Hobi: Voćarstvo


Biografija: Rođen je 1962. godine. Diplomirani ekonomist, radio u velikim svjetskim, europskim i domaćim kompanijama na poziciji managera. Reynolds Tobacco USA, Vetropack CH, Jamnica, Tisak. Dodatno se educirao kroz veliki broj treninga i seminara za upravljanje, management i marketing. Jedan je od osnivača muške klape Volosko, aktivno svira harmoniku, društveno aktivan kao gradski vijećnik, predsjednik i osnivač Liburnijske stranke (LIST). Uključen u humanitarni rad udruga i ustanova u Opatiji, ali i Rijeci, Lovranu.

Robert Kurelić


Robert Kurelić, Foto: V. KARUZA


Robert Kurelić, Foto: V. KARUZA



Trenutno zaposlenje: Poslijedoktorand, Odsjek za povijest, Filozofski fakultet u Puli


Iznos plaće: 8.000 kuna


Ušteđevina: Nema


Dionice: 5 dionica Termes Grupe D.D.


Kredit: Stambeni kredit (adaptacija) 180,826 kuna, gotovinski kredit 8.297 kuna, Automobil 22.990 kuna


Nekretnine: Nasljedstvo polovice stana od 89 kvadrata u Opatiji i dio kuće i zemljišta u Istri


Pokretnine: Osobni automobil Hyundai i30 (starost 3 godine, cijena u trenutku kupovine 102.900 kuna)


Bračno stanje, djeca: Oženjen, jedno dijete (2 godine)


Hobi: Čitanje, nordijsko hodanje, društvene igre, kulturni turizam


Biografija: Dr. sc. Robert Kurelić, rođen je 1977. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Opatiji, studirao je u Rijeci, a magistrirao i doktorirao u Budimpešti. Od 2007. godine zaposlen je na Filozofskom fakultetu u Puli gdje predaje srednjovjekovnu povijest. Usavršavao se u Italiji, Austriji i Njemačkoj, te sudjelovao na brojnim znanstvenim skupovima u zemlji i inozemstvu. Osnivač je i organizator međunarodnog znanstvenog skupa Past, Present, Future u Puli,  te član Vijeća Filozofskog fakulteta i Senata Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Član je više strukovnih i udruga građana među kojima posebno ističe opatijsku udrugu Kulturni front, te je jedan od osnivača Kluba mladih Rijeka. U politici je aktivan od 2008. godine kao član Akcije mladih čiji je dopredsjednik bio do 2016. godine. Bio je član Mjesnog odbora Centar u dva mandata, Gradskog vijeća Grada Opatije u dva mandata te Skupštine Primorsko-goranske Županije u jednom mandatu. U svom političkom radu zalagao se za transparentnu upravu, udruge, pronatalitetnu politiku, zaštitu okoliša te nastupao kao glas građana u Vijećima