Telekomunikacijski skup

Uskoro usluga e-novorođenče, zbog koje više nećete trebati u matični ured

Srđan Brajčić

Građani Hrvatske u eri kibernetičkog kriminaliteta mogu se osjećati sigurnima i bezbrižno koristiti digitalne usluge, poput e-građanina



OPATIJA U Opatiji je jučer otvoren sedmi strukovni skup CEE CEE konferencija (Central and Eastern European Carriers and Enterprises Event), čiju organizaciju potpisuje Avola Solutions, na kojem se okupilo 400 profesionalaca iz ICT i telekomunikacijskog svijeta. Uvodna predavanja održali su predstavnici ministarstava, a državni tajnik u MUP-u Robert Kopal govorio je o rizicima današnjeg svijeta koji se transformira u digitalan.


– Hrvatska ima Nacionalno vijeće za kibernetičku sigurnost, u kojem MUP, ali i druga državna tijela imaju značajnu ulogu. Kroz Nacionalno vijeće mi dajemo sve od sebe da u eri digitalizacije, a svi mi stremimo k digitalnoj transformaciji, smanjimo rizike, odnosno da rizika uopće nema. Osim toga, MUP je svoj Odjel za visokotehnološki kriminalitet podigao na višu razinu koji je postao služba kibernetičke sigurnosti. Odjel je dobio veći broj ljudi koji će se školovati kako bi se mogli nositi s novim kibernetičkim izazovima, pojasnio je Robert Kopal koji ističe da se građani Hrvatske u eri kibernetičkog kriminaliteta mogu osjećati sigurnima i da bezbrižno koristi suvremene digitalne usluge, poput e-građanina.


O digitalizaciji državne uprave, odnosno o sustavu e-građanin govorio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić koji je naznačio da se Hrvatska transformira u digitalno društvo, ali da u tom procesu ima još puno prostora za napredak. Gršić je u tom smislu ilustrirao da u Hrvatskoj ima milijun priključaka na internet, 3,4 milijuna mobilnih priključaka, ostvareno je više od 13 milijuna pristupa sustavu e-građanin koji danas ima pak ima preko pola milijuna korisnika.




– Kad bismo sve to stavili u matematičke okvire, lako se mogu izračunati financijske uštede za same građane, kazao je Bernard Gršić koji je naveo i to da raste broj elektroničkih usluga u Hrvatskoj, uz napomenu da se danas više ne mogu postići dobri rezultati ignorirajući suvremene tehnologije. To se naravno odnosi i na državnu upravu, a Gršić navodi da se upravo razvija centralna informatička platforma koja će objedinjavati sve elektroničke usluge. Osim toga, ovih dana izlazi nova usluga – e-novorođenče i roditelji više neće odlaziti u matični ured.


– Državna uprava mora shvatiti to da je ona na usluzi građanima, a ne obratno – kazao je Gršić dodavši da u svibnju na snagu stupa nova uredba koja bitno mijenja pristup osobnim podacima građanima.