Pročelnica Vahtar-Jurković osporila teze Nikice Pažina

Upravni odjel PGŽ-a nije izdao dokument o garaži tržnica

Srđan Brajčić

Gradska parcela na kojoj se nalazi parkiralište kraj opatijske tržnice / Foto M. ANIČIĆ

Gradska parcela na kojoj se nalazi parkiralište kraj opatijske tržnice / Foto M. ANIČIĆ

Naš Upravni odjel nikad nije izdao mišljenje ili tumačenje, niti drugi dokument u kojem se spominje garaža tržnica. Naprosto, mi takav dokument nemamo - ističe Koraljka Vahtar Jurković



OPATIJA Na priču oko prodaje gradske parcele, tzv. garaže tržnica reagirala je Koraljka Vahtar-Jurković, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Primorsko-goranske županije. Pročelnica Vahtar-Jurković naglašava da opatijska ispostava tog županijskog Upravnog odjela nikad nije izdala dokument u kojem se spominju garaže tržnica, niti se komentira mogućnost prodaje nekretnina  od strane Grada Opatije.


Time ona u potpunosti osporava tezu opatijskog gradskog vijećnika Nikice Pažina iz Liburnijske stranke koji je u nekoliko navrata ustvrdio da posjeduje mišljenje Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša, Ispostava Opatija, u kojem se objašnjava zbog čega je prodaja te nekretnine nezakonita i zašto nije smjela niti doći na izglasavanje opatijskim gradskim vijećnicima.


Velika zavrzlama


– Naš Upravni odjel nikad nije izdao mišljenje ili tumačenje, niti bilo koji drugi dokument u kojem se spominje tzv. garaža tržnica. Naprosto, mi takav dokument nemamo. Osim toga, mi nemamo ingerenciju takvo što ustvrditi. Pročelnica Koraljka Vahtar-Jurković jedinu poveznicu s papirima kojima vijećnik Pažin pokušava dokazati svoje tvrdnje u nezakonitosti prodaje parcele vidi u odgovorima koje je Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša, Ispostava Opatija, poslao jednom građaninu kao odgovor na njegova pitanja u vezi s dozvolama koje su potrebne za izgradnju javnih parkirališta na području Grada Opatije.




Međutim, ističe pročelnica, to su vrlo načelni odgovori, na načelna pitanja. Iz takvih odgovora ne može se ništa zaključivati, ponajmanje to da je jedinica lokalne samouprave u nekom prekršaju. Također, ni u tim odgovorima, pojašnjava pročelnica, nigdje se ne spominje tzv. garaža tržnica.


Kolateralna žrtva


– Donositi bilo kakve zaključke na osnovi takvog dopisa nije u redu. Nije u redu manipulirati Upravnim odjelom za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša i koristiti ga u političke svrhe. Stvorena je velika zavrzlama, kaže pročelnica Koraljka Vahtar-Jurković koja drži da nije u redu miješati pojedine stručne termine koji laiku mogu zvučati isto, ali u zakonskom smislu oni to nisu.


Pročelnica pojašnjava da poslovno-garažni centar, kako garaže tržnica definira Urbanistički plan uređenja naselja Opatija, nije isto što i javno parkiralište.


– Tu se poistovjećuju pojmovi koji su zapravo različiti – parkiralište i garaža, odnosno poslovno-garažni centar te pojmovi  »javni« i »komunalni«, što znači da takvi javni objekti ne moraju nužno biti i komunalni. Komunalna parkirališta i garaže su ona koja gradi  i kojima raspolaže jedinica lokalne samouprave, sukladno prostornom planu.Što je od svega toga tzv. garaža tržnica, nas se nije pitalo.

Koraljka Vahtar-Jurković napominje da je Upravni odjel dužan odgovoriti na svaki upit građana, ali da nije dobro da stručni odgovori temeljem nestručnih interpretacija postanu sredstvo bilo čije manipulacije.


– Naravno, Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša može pogriješiti, ali postoji institut o ispravci pogreške. Međutim, ovdje se radi o nečem drugom, o tome da je Upravni odjel kolateralna žrtva i da se sada moramo braniti od nečega što nismo učinili jer za to naprosto nismo nadležni, kaže pročelnica Vahtar-Jurković.