Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
28. siječnja 2020.
Mala barka

foto/video Uplovljavanjem lošinjskog logera 'Nerezinac' otvoren draški festival mora

Foto Marin Aničić
Foto Marin Aničić
Autor:
Objavljeno: 12. srpanj 2019. u 20:09 2019-07-12T20:09:02+02:00

Uplovljavanjem lošinjskog logera u drašku luku počela je trodnevna manifestacija koja se danas nastavlja smotrom i regatom tradicijskih plovila te ribarskom večeri na draškoj rivi

MOŠĆENIČKA DRAGA - Svečanim uplovljavanja lošinjskog logera Nerezinac u drašku lučicu otvoreno je 11. izdanje Smotre i regate tradicijskih barki na jedra - Mala barka. Dvadesetak metara dug brod u vlasništvu privatne tvrtke Loger d.o.o. obnovljen je u sklopu projekta Mala barka 2, uz pomoć malološinjske turističke zajednice, Grada Malog Lošinja i Ministarstva turizma te stavljen u javnu funkciju.

Njegova baza, mjesto priveza, biti će ispred muzeja Apoksiomena na Lošinju, a isplovljavat će i na manifestacije kako bi prezentirao pomorsku baštinu Kvarnera s obzirom da se u potpalublju broda nalazi interpretacijski centar pomorske baštine Lošinja.

Zato je u petak stigao i u drašku luku na otvaranje trodnevne priredbe posvećene moru, tradicionalnoj brodogradnji, maritimnoj baštini. Bilo je to i njegovo prvo isplovljavanje iz matične luke otkad je obnovljen.

Godina gradnje lošinjskog logera nije poznata, ali nagađa se da se to dogodilo krajem 19. stoljeća. Početak posljednje obnove broda izvršen je u Nerezinama, a veći dio obnove napravljen je u brodogradilištu u Malom Lošinju, otkrili su organizatori draške priredbe na kojoj je već prvog dana prezentirana maritimna baština, održana radionica tradicijske brodogradnje za najmlađe i upriličeno revijalno jedrenje.

Draški festival mora nastavlja se u subotu već od 10 sati izložbom i prezentacijom tradicijskih barki. U 14.30 sati bit će start regate tradicijskih plovila, a potom će uslijediti Ribarska večer "Mala barka" s prigodnom ponudom jela i pića.

Od 18 sati održat će se i Sajam eko-etno proizvoda Kvarnera na draškoj rivi. U 20.30 sati svečano će se dodjeliti nagrade i priznanja sudionicima regate tradicijskih barki.

AMA_2884

AMA_2912

AMA_2944

AMA_2968

AMA_2977

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze