Natjecanje

Umjetnost u šalici: U Opatiji se natjecali majstori u kuhanju kave

Aleksandra Kućel Ilić

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Slavio je Matej Pezdirc iz Črnomelja, drugo mjesto je osvojila Matea Vuletić iz Splita, treće Ante Bikić, također iz Splita, a četvrto Marijan Maksan iz Pule



OPATIJA Barist je konobar specijaliziran za kreativno i što bolje pripremanje »crne kraljice« – mnogima neizostavne kave, a s ciljem da se stimulira izvrsnost u ovom poslu, u restoranu »Bevanda« u Opatiji je održano međunarodno natjecanje. Prvi Monin barista challenge okupio je jedanaest barista iz Hrvatske i Slovenije koji su se natjecali za glavnu nagradu vrijednu 5.000 kuna.


Sa samo jednim bodom razlike slavio je Slovenac Matej Pezdirc iz Črnomelja, drugo mjesto je osvojila Matea Vuletić iz Splita, treće Ante Bikić, također iz Splita, a četvrto Marijan Maksan iz Pule.


 Nastupili su još i Renato Horvatić iz Zagreba, Matija Matijaško iz Osijeka, Štef Štokan iz Donje Stubice, Lori Brnčić iz Kastva, Urh Prašnikar iz Litije, Toni Matas iz Splita i Dejan Lučić iz Ljubljane.

Pet disciplina


– Koncept natjecanja je osmišljen tako da na pristupačan način stimulira kreativnost i izvrsnost u ovoj sve popularnijoj specijalizaciji zanimanja konobara. Barist je specijalist za pripremanje kave i napitaka na bazi kave, a espresso je sve popularniji napitak u našoj zemlji.Natjecatelji su odmjerili svoje mogućnosti u pet disciplina koje svaka na svoj način govore o znanjima i vještinama potrebnim za vrhunskog barista. U prvom krugu prolazili su duele kroz pet disciplina kružno, a četiri najbolja su otišla u finale gdje se u dva duela odlučivao poredak kroz bodove. Ukoliko su imali isti broj bodova, ulazili su u duel – rekao je Domagoj Trusić, poznati hrvatski barist koji je uz Petra Ševiča iz Ljubljane bio sudac na ovom natjecanju. Predstavio je discipline u kojima su se ogledali »caffe majstori«.– Disciplina »no limit« kao što i sam naziv kaže, nema pravila, već samo smjernice. Ukratko, trebalo je poslužiti napitak na bazi espressa, te mu oplemeniti okus. Barist je trebao isporučiti napitak u osam minuta a svaka sekunda preko se penalizirala negativnim bodom. Bodovi su se skupljali u kategorijama originalnosti, sinergije s kavom – okus, izgled i tehnička ispravnost. Druga disciplina, »latte art«, obuhvaća umjetnost crtanja pjenom. Zadane uzorke trebalo je replicirati u dvije šalice uz što više sličnosti sa slikom. Mogući uzorci bili su između ostaloga srce, rozeta, tulipan i labud. Disciplina »speed race« je najosebujnija disciplina jer je potrebno uključiti i znanje i vještinu u pripremi napitaka.

Deset napitaka


Barist za tehnički ispravan nastup treba isporučiti 10 napitaka od espressa, bilo kojim redosljedom i to dva espressa, dva machiatta, dvije kave s mlijekom, dva capuccina i dva velika macchiata u čim kraćem vremenu. Ocjenjivao se i »cupping«, vještina prepoznavanja različitih aroma i tekstura kave, a u četiri šalice, nalazile su se četiri različite vrste kave – rekao je Trusić.




Također, da bi se dobio ukupan poredak ponajboljih hrvatskih i slovenskih barista, bila je u »Bevandi« još i disciplina sponzora, »Monin aroma«, a cilj je bio da natjecatelj pokaže vještinu prilikom odabira arome koju je trebalo sljubiti s espressom. Posjetitelji su mogli ne samo pratiti natjecanje, već i kušati kavu u ambijentu koji je bio preplavljen mirisom svježe pržene i na pravi način skuhane kave.