Innova 2016.

Ulaganje u hrvatsko poduzetništvo značit će otvaranje više od tri tisuće radnih mjesta

Srđan Brajčić

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Pomoćnik ministra gospodarstva Ivo Milatić rekao je jučer u Opatiji da će ulaganje u hrvatsko poduzetništvo značiti otvaranje više od tri tisuće novih radnih mjesta



OPATIJA Sa 1. lipnja malim, srednjim i velikim poduzetnicima nudi se 100 milijuna eura bespovratnih sredstava iz europskog strukturnog fonda namijenjenih povećanju razvoja novih proizvoda i usluga putem istraživanja i razvoja, najavljeno je jučer u Opatiji tijekom održavanja konferencije Innova2016.


Otvarajući konferenciju, pomoćnik ministra gospodarstva Ivo Milatić naznačio je da se radi o važnim europskim potporama, prvenstveno zbog toga što 100 milijuna eura ulaganja u hrvatsko poduzetništvo znači otvaranje više od tri tisuće novih radnih mjesta. Milatić je naznačio da se Hrvatska ocjenjuje kao zemlja umjerenih inovacija zbog toga što ne postoje sustavne inovacijske politike, a k tome nema ni visokotehnološki relevantnih poduzeća.


– Europska komisija procjenjuje da stvaranje jednog radnog mjesta u segmentu istraživanja i inovacija košta oko 40 tisuća eura. To bi značilo da će ulaganje 100 milijuna eura javnog novca i 50-tak milijuna privatnog kapitala otvoriti 3.750 radnih mjesta u visokotehnološkom sektoru – poručio je pomoćnik ministra Milatić nakon čega je izrazio svoje veliko nezadovoljstvo odazivom zainteresiranih poslovnih krugova za skup Innova2016.




Naime, kongresna dvorana hotela Milenij zjapila je jučer prazna, pa je Milatić ustvrdio da je to dobar primjer s kojim se može ilustrirati da su građani ove zemlje za svoju sudbinu i sami krivi.


– Kao građanin ove zemlje doista moram ustvrditi da me žalosti činjenica da se ovdje okupilo ovako malo sudionika – poručio je Ivo Milatić koji je ustvrdio da novac iz europskih fondova znači zapošljavanje nekoliko tisuća magistara i doktora znanosti.


– Mi danas svjedočimo tomu da visokoobrazovani ljudi u autobusima odlaze u Europu »trbuhom za kruhom«, upozorio je Ivo Milatić izrazivši uvjerenje da će ipak biti više prijava za ovaj europski natječaj od broja sudionika same konferencije.