Potpora EU-a

Ugostiteljskoj školi u Opatiji čak 30 milijuna kuna za potpunu obnovu

Ljerka Bratonja Martinović

Ugovor s ministrom Markom Pavićem potpisala je ravnateljica škole Sibila Roth / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Ugovor s ministrom Markom Pavićem potpisala je ravnateljica škole Sibila Roth / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Opatijski centar kompetentnosti zvat će se Mreža kom5entnosti i imat će u kabinetima i učionicama najsuvremeniju opremu koja bi trebala privući više učenika



ZAGREB  Ugostiteljska škola Opatija jedna je od četiriju strukovnih škola koja je kao regionalni centar kompetentnosti dobila bespovratna sredstva Europske unije za obnovu i opremanje. Ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru Poziva »Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju kao podrška procesu reforme strukovnog obrazovanja i osposobljavanja« potpisali su jučer u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije ministar Marko Pavić i predstavnici Ugostiteljske škole Opatija za područje turizma i ugostiteljstva te Obrtničke škole Koprivnica i Tehničke škole Karlovac za područje strojarstva i elektrotehnike i računalstva.


Opatijski će se centar kompetentnosti zvati »Mreža kom5entnosti«, a u njega se u prvoj fazi ulaže iznos od gotovo 30 milijuna kuna.


Prema riječima ravnateljice, Sibile Roth, tim će se novcem obnoviti obje zgrade škole, a nabavit će se i najmodernija oprema.




– Obnovit ćemo zgrade naše škole kompletno, od poda do krova, zajedno s unutarnjim uređenjem i svom novom opremom. Bit će to najsuvremenija oprema u našim kabinetima i u ostalim učionicama. Iskreno se nadamo da ćemo privući više učenika da se upišu u deficitarna zanimanja, konobare i slastičare, s obzirom na to da je njihov upis drastično pao u Primorsko-goranskoj županiji, ističe ravnateljica.


Mamac za učenike


Škola sada upisuje 400 djece. U zadnje dvije do tri godine, navodi ravnateljica Roth, broj učenika upisanih u smjer konobar drastično je pao, pa je ove godine upisano njih deset, lani je to bio jedan razred, a prije desetak godina imali su čak pet razreda tog smjera. Ove godine Rab nije upisao niti jednog ugostitelja, Krk samo nekoliko konobara, isto tako Lošinj i Crikvenica.


– Zanimanje u našoj županiji za zanimanje konobara jako je opalo, a nedostatak radne snage je velik. Zato pripremamo velike akcije tijekom godine koje će se odvijati po čitavoj Hrvatskoj, gdje ćemo se promovirati zajedno s Učeničkim domom Lovran i našim ugostiteljima koji će djeci ponuditi stipendije – najavljuje Roth.



Za vrijeme obnove škole nastava će se morati preseliti na drugu lokaciju, koja još nije u potpunosti definirana. Gradonačelnik Opatije obećao je, prenosi ravnateljica, popodnevnu smjenu u zgradi osnovne škole, a razgovaralo se i o starom vrtiću u Opatiji.– U igri su razne lokacije. Bit će malo teško, a nadamo se pomoći hotelijera da naši učenici budu u hotelskim kuhinjama i da se tamo odvija nastava u tih godinu dana, zaključuje.


Projekt je vezan ne samo za srednjoškolce, već i za građanstvo i sve druge skupine koje će u Ugostiteljskoj školi u Opatiji moći prolaziti edukacije i razne programe. To će biti i obrazovanje odraslih, i obrazovanje za djecu s teškoćama, za djecu s Down sindromom… Kroz ovaj projekt opremit će se i videokonferencijska dvorana kako bi se i za učenike iz drugih krajeva mogla organizirati videonastava. Ova je škola jedan od šest centara kompetentnosti u području turizma i ugostiteljstva u Hrvatskoj, a neće pokrivati samo područje Primorsko-goranske županije.


– I danas imamo učenike iz Nove Gradiške, iz Međimurske i Brodsko-posavske županije, s otoka… Nadam se da će nastava sada biti na višem nivou, i da će naša škola biti puno bolja i atraktivnija nego dosad, ističe ravnateljica.


Prvoklasno obrazovanje


Radovi na školi započet će krajem 2020. godine ili u 2021., ovisno o tome koliko će potrajati prethodna procedura, javna nabava i ostalo što je potrebno. Obnova ne bi trebala trajati dulje od godinu dana, procjenjuju u školi.


Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak ocijenila je prilikom potpisivanja ugovora da je strukovno obrazovanje danas »prvoklasno obrazovanje« koje učenicima omogućava ne samo snalaženje na tržištu rada, nego i cjeloživotno učenje. U Hrvatskoj je odabrano ukupno 25 takvih centara kompetentnosti u svim županijama, a uz njih je vezano još stotinu škola na koje će se prenositi programi kreirani u centrima kompetentnosti. Taj će model, ističe ministrica, omogućiti temeljitu reformu strukovnog obrazovanja koje učenicima pruža ključne kompetencije za 21. stoljeće, ali i obrazuje aktivne građane.


Prema riječima ministra Pavića, jučer potpisanim ugovorima za četiri regionalna centra kompetentnosti dodijeljeno je 106 od ukupno 563 milijuna kuna bespovratnih sredstava odobrenih u tom Pozivu. Uskoro će se pristupiti potpisivanju ugovora i za preostalih 20-ak centara. Oni će biti dobro opremljena središta strukovnog obrazovanja usmjerena prema potrebama tržišta rada. Svaki od 25 centara može dobiti do 80 milijuna kuna za izgradnju, opremanje i razvoj suvremenih programa.