Posla ima i za sud

Ugostitelj na Svetom Ivanu uredio dječje igralište pa ga pretvorio u terasu svog kafića?!

Marina Kirigin

Dječje igralište ili ugostiteljska terasa? Sudeći po fotografiji – i jedno i drugo

Dječje igralište ili ugostiteljska terasa? Sudeći po fotografiji – i jedno i drugo

Katica Hauptfeld, Teobaldo Rossi i Bruna Pleić Matičić tvrde da je Dean Jurdana, zakupac kafića »Val«, dječje igralište neovlašteno ogradio i još ga zaključava. Jurdana uzvraća da to nije istina, već da tijekom ljeta postavlja samo tri-četiri sjedeće garniture kako bi roditelji čija se djeca igraju mogli sjesti

MOŠĆENIČKA DRAGA » Zakupac objekta »Val« na plaži Sveti Ivan već dvije sezone, mimo natječaja i ugovora o zakupu, koristi dio dječjeg igrališta kao terasu svog ugostiteljskog objekta. Riječ je o 400 »kvadrata« prostora na kojem je zakupac Dean Jurdana po potpisivanju ugovora o zakupu poslovnog prostora (ugostiteljski objekt na samoj plaži) s Gradom Zagrebom, bio dužan urediti obližnju parcelu (također u vlasništvu Grada Zagreba) i to na način da ista bude namijenjena za opću upotrebu – tvrde susjedi Jurdane, vlasnici objekata i terena u jednom od najatraktivnijih dijelova Mošćeničke Drage na prostoru Svetog Ivana, a koji uoči nove turističke sezone žele do kraja riješiti situaciju na ovom uskom obalnom pojasu. Kako kažu, žele da se poštuje javno dobro i da dječje igralište, namijenjeno općoj upotrebi, bude otvoreno za sve one koji posjećuju taj dio draške općine, a ne samo za goste kafića »Val«. Tvrde kako je Jurdana nezakonito okupirao teren kojim se i financijski okoristio, te ga je sada i zagradio ogradom i stavio portun koji zaključava.  

 Općina treća strana




Grad Zagreb sa Jurdanom je 2011. godine sklopio ugovor o zakupu poslovnog prostora. U navedenom ugovoru stoji kako zakupnik prima objekt s poslovnim prostorom koji se nalazi na glavnoj plaži, uz morsku obalu u Mošćeničkoj Dragi (Sv. Ivan bb). U članku dva istog ugovora navodi se kako je pored poslovnog prostora označenog u članku 1. ovog ugovora zakupnik dužan o svom trošku raščistiti parcelu (zk. č. 740) površine 410 »kvadrata«, te ju urediti kao dječje igralište otvorenog tipa – za opću uporabu, ozelenjenu travom i opremljenu s više sprava za dječju igru.


  Dean Jurdana to je donekle i učinio, no potom je na taj isti prostor postavio stolove i stolice svog ugostiteljskog objekta, a onda ga ogradio. Čak i sada, zimi, zaključava to dječje igralište koje bi djeca zasigurno koristila za lijepih zimskih dana – tvrdi Katica Hauptfeld, vlasnica obližnje parcele, a njenim riječima pridružio se i vlasnik obližnje Ville Rubin Teobaldo Rossi.


  – Pisali smo Gradu Zagrebu i napomenuli im kako se koristi njihova imovina, slali smo dopis Općini Mošćenička Draga, ali konkretnih odgovora nema. Iz Općine Mošćenička Draga odgovorili su kako se ne mogu očitovati o načinu korištenja dječjeg igrališta i uvjetima iz ugovora jer ugovorna strana nije Općina – govori Hauptfeld koja smatra da bi taj prostor, ako je već javna površina, trebao biti namijenjen svima, a ne da je ljeti produžena terasa kafića »Val«, a zimi skladište.    

Noćno zaključavanje


Rossi i Hauptfeld smatraju da se u rješenje ovog problema Općina Mošćenička Draga ne želi uključiti zbog prijateljskih odnosa s Jurdanom, iako su navodno upravo oni s Gradom Zagrebom dogovarali način korištenja sporne parcele.




Kafić »Val« trenutno je zatvoren, no svi oni koji posluju na tom obalnom pojasu na području Svetog Ivana, boje se početka nove turističke sezone. Tako i Bruna Pleić Matičić, koja u Villi Rubin u najmu ima pizzeriju.


  Dean Jurdana, zakupac prostora ugostiteljskog objekta u vlasništvu Grada Zagreba, tvrdi kako je parcelu Grada Zagreba na kojoj se nalazi igralište dobio na korištenje i kako je prema ugovoru bio dužan istu urediti – što je i učinio. Tvrdi kako na navedenoj parceli ne obavlja ugostiteljsku djelatnost, već tijekom ljeta postavlja tri-četiri sjedeće garniture i stolove kako bi roditelji čija se djeca igraju mogli sjesti.


  – Prošle sezone odlučio sam ograditi dječje igralište jer su gosti iz susjedne pivnice, koju je vlasnica Hauptfeld dala u zakup, dolazili sjesti na dječje igralište i istovremeno konzumirali usluge pivnice. Istina je da prostor dječjeg igrališta u sezoni zaključavamo samo od pola noći do sedam ujutro kako ne bi bio uništen inventar, međutim tijekom dana na igralište mogu doći sva djeca – govori Jurdana te dodaje kako je ova priča sa Svetog Ivana dobila sudski epilog.


  – Gospođa Hauptfeld tužila je Općinu Mošćenička Draga, Grad Zagreb i mene. Ta parcela trn joj je u oku. S obzirom da je ona vlasnica okolnih terena, voljela bi doći i do te zagrebačke parcele – govori Jurdana, ističući kako prostor u vlasništvu Katarine line (Katice Hauptfeld), a u kojem posluje njezin zakupac, nema minimalne higijenske uvjete