Jubilej na Poklonu

Učkarski samanj: Sve domaće, tradicija i druženje na 920 m

Marina Kirigin

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Mali proizvođači i OPG-i nudili su svoje proizvode na 40-ak štandova, djeca su istraživala prirodu, upoznavala domaće životinje, gledala predstavu usred šume, oni stariji na radionicama učili o bilju, zdravoj prehrani ili se oslobađali od stresa. Sadržajno kao uvijek, a najveća novost je ime – samanj umjesto sajma



UČKA  Mjesto na kojem se mora biti prve nedjelje u mjesecu rujnu, i tako već punih deset godina, je prijevoj Poklon na Učki – mjesto održavanja Učkarskog samnja. Na granici Istre i Kvarnera već cijelo desetljeće na 920 metara nadmorske visine okupljaju se proizvođači autohtonih proizvoda, predstavlja se kulturna i tradicijska baština kraja, a sve je »začinjeno« edukativnim radionicama, dobrim zalogajem, ali i neizostavnim druženjem i zabavom.


Snimio Roni BRMALJ


Snimio Roni BRMALJ



Tako je bilo i za jučerašnjeg sunčanog i toplog dana kada su posjetitelji na Učku pristizali sa svih strana. Dio njih dolazio je na Učku biciklom, dio planinarskim putevima, ali većina ipak autobusima i automobilima.




Na Učki se više od svega tražio hlad u šumi, obzirom na izuzetno visoku temperaturu zraka. Djeca su istraživala prirodu, upoznavala domaće životinje – boškarina, pramenku, kravu, istarskog tovara, kozu, uživala u dječjoj predstavi u srcu šume, a oni nešto stariji uključili su se u radionice u kojima su učili o bilju, zdravoj prehrani, ali i oslobađali se od stresa. Jubilarno deseto izdanje manifestacije sadržajem je bilo vrlo slično svim ranije održanima, a jedina novost je bila promjena u nazivu sajma, koju je objasnio i Egon Vasilić, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Učka koja je organizator priredbe.


Skuplje, ali kvalitetnije


– Kako bismo se i imenom prilagodili sadržaju, od ove godine sajam se zove samanj, odnosno Učkarski samanj. Tradicija koja je i inače prisutna na sajmu, sada je i u svom imenu dobila potvrdu. Sajam je Učki, ali i njenom okruženju, vjerujem kroz svih ovih deset godina, donio jako puno. Imamo jednu priliku gdje lokalni proizvođači jednom godišnje na spoju Kvarnera i Istre imaju priliku izložiti proizvode, a svi mi priliku podružiti se na 920 metara nadmorske visine. Ovdje imamo priliku nešto naučiti i približiti se prirodi. Sama Učka kroz ovu manifestaciju postala je prepoznata i priznata u okruženju. Teško je reći može li se sajam dalje razvijati. Ovdje smo limitirani prostorom, međutim ukoliko izgradimo naš visitor centar i i proširimo kapacitete, ja vjerujem da bi sajam mogao i rasti. Svake godine, nažalost, ovako dosta ponuđača moramo odbiti, upravo zbog toga što smo limitirani prostorom – rekao je Egon Vasilić.Mali proizvođači, OPG-ovi, obrtnici, na više od 40 štandova nudili su svoje proizvode – gastro delicije poput sira, maslinovog ulja, mesnih proizvoda, teranina, rakija, kolača i keksa, marmelada i sirupa, meda, kao i proizvode od ljekovitog bilja, voće i povće, razne namaze, tartufe, gljive, bobičasto voće… Samanj je tako za mnoge bila jedinstvena prilika da kupe proizvode direktno iz ruku ljudi koji ih proizvode i kojih najćešće nema u trgovinama široke potrošnje. Proizvodi su svojom cijenom bili nešto skuplji od sličnih iz marketa, no njihova kvaliteta je neupitna, tvrde stalni posjetitelji Učkarskog samnja koji sve češće tragaju za zdravom hranom koja je postala, kako kažu, rijetka luksuzna roba.


Učkarski samanj ovaj put poklopio se s predizbornom kampanjom pa su s njega predstavnici koalicije IDS-PGS-RI odlučili odaslati prigodne političke poruke. Istarski župan Valter Flego poručio da je Učka planina koja spaja dvije najbolje regije u Hrvatskoj, a Učkarski samanj primjer kako kroz poljoprivredu promovirati naše najbolje proizvode, kako prema turistima, tako i prema domaćim ljudima. Uz Flega, u ponudi Samnja uživali su i Tulio Demetlika, Giovanni Sponza, Tea Mičić Badurina, Darijo Vasilić i Danko Švorinić. 



– Od prvog sajma prisutni smo sa svojim proizvodom, ekološkim ovčjim sirom koji se proizvodi u Parku prirode Učka na Maloj Učki. Naši kupci već znaju da ćemo ovdje biti pa sajam ne propuštamo. Jako smo zadovoljni što nas ljudi već prepoznaju, a mi im garantiramo kvalitetan proizvod na prirodnoj bazi, koji ima ekološki certifikat. Već preko 40 godina naš sir prodajemo na kućnom pragu u Maloj Učki tako da nam je ovaj sajam omogućio i bolju promociju jer ima još uvijek onih koji nisu čuli za nas – rekao je Resul Maliki iz Male Učke, dok je nudio svoj sir na štandu na Poklonu.



Na sajmu se moglo uživati i u kapuzu i kobasicama, gulašu, ali i u slatkom zalogaju. Na štandu lovranske Udruge »Ognjišće«, koja već deset godina sudjeluje na sajmu, bilo je fritula, domaćih kolača sa sirom, cukerina, domaće marmelade, smokava… Članica udruge rekla je kako imaju sve što se može naći u domaćoj kuhinji u njihovom kraju.– To su sve proizvodi iz naših vrtova, obrađeni u našoj kuhinji na tradicionalan način, a ovdje na Učki uvijek te naše specijalitete podijelimo posjetiteljima i otkrijemo im pokoji recept – rekla je Ivanka Mihalić iz Lignja.


Ovog nema u Njemačkoj


Sir i pršut, samo su neke od delicija našeg kraja u kojima je na Učki uživala i povratnica iz Njemačke, Lidija Genz iz Pule.


– Pršut je izvrstan, ovakvog nema u Njemačkoj. Četrdeset godina sam živjela u Njemačkoj, a sada kada sam u penziji, vratila sam se u rodni kraj tako da je ovo i moj prvi dolazak na Učkarski sajam. Proizvodi su mi uglavnom poznati, međutim većina njih puno je ukusnija od onih iz marketa – rekla je jučerašnja gošća manifestacije, dok je uživala u slasnom zalogaju pršuta.


Na Učki je bilo i inozemnih gostiju, ali i veliki broj žitelja liburnijskog kraja koji feštu na Poklonu rijetko kada propuste.


– Mi smo tu starosjedioci, skoro saki samanj smo tu. Ovdje na Učki imamo parcele na kojima smo provodili vrijeme dok smo bili mići, pa se evo tu i evociramo sjećanja. Ponuda je odlična, a odlučili smo kupit posude od gline, i još poneki zdravi proizvod kojeg ni va butige – rekao je bračni par, Edi i Ana Mišćenić iz Lovrana.