Snimio Roni BRMALJ
Mali proizvođači i OPG-i nudili su svoje proizvode na 40-ak štandova, djeca su istraživala prirodu, upoznavala domaće životinje, gledala predstavu usred šume, oni stariji na radionicama učili o bilju, zdravoj prehrani ili se oslobađali od stresa. Sadržajno kao uvijek, a najveća novost je ime – samanj umjesto sajma
UČKA Mjesto na kojem se mora biti prve nedjelje u mjesecu rujnu, i tako već punih deset godina, je prijevoj Poklon na Učki – mjesto održavanja Učkarskog samnja. Na granici Istre i Kvarnera već cijelo desetljeće na 920 metara nadmorske visine okupljaju se proizvođači autohtonih proizvoda, predstavlja se kulturna i tradicijska baština kraja, a sve je »začinjeno« edukativnim radionicama, dobrim zalogajem, ali i neizostavnim druženjem i zabavom.
Tako je bilo i za jučerašnjeg sunčanog i toplog dana kada su posjetitelji na Učku pristizali sa svih strana. Dio njih dolazio je na Učku biciklom, dio planinarskim putevima, ali većina ipak autobusima i automobilima.
Na Učki se više od svega tražio hlad u šumi, obzirom na izuzetno visoku temperaturu zraka. Djeca su istraživala prirodu, upoznavala domaće životinje – boškarina, pramenku, kravu, istarskog tovara, kozu, uživala u dječjoj predstavi u srcu šume, a oni nešto stariji uključili su se u radionice u kojima su učili o bilju, zdravoj prehrani, ali i oslobađali se od stresa. Jubilarno deseto izdanje manifestacije sadržajem je bilo vrlo slično svim ranije održanima, a jedina novost je bila promjena u nazivu sajma, koju je objasnio i Egon Vasilić, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Učka koja je organizator priredbe.
Skuplje, ali kvalitetnije
Učkarski samanj ovaj put poklopio se s predizbornom kampanjom pa su s njega predstavnici koalicije IDS-PGS-RI odlučili odaslati prigodne političke poruke. Istarski župan Valter Flego poručio da je Učka planina koja spaja dvije najbolje regije u Hrvatskoj, a Učkarski samanj primjer kako kroz poljoprivredu promovirati naše najbolje proizvode, kako prema turistima, tako i prema domaćim ljudima. Uz Flega, u ponudi Samnja uživali su i Tulio Demetlika, Giovanni Sponza, Tea Mičić Badurina, Darijo Vasilić i Danko Švorinić.
– Od prvog sajma prisutni smo sa svojim proizvodom, ekološkim ovčjim sirom koji se proizvodi u Parku prirode Učka na Maloj Učki. Naši kupci već znaju da ćemo ovdje biti pa sajam ne propuštamo. Jako smo zadovoljni što nas ljudi već prepoznaju, a mi im garantiramo kvalitetan proizvod na prirodnoj bazi, koji ima ekološki certifikat. Već preko 40 godina naš sir prodajemo na kućnom pragu u Maloj Učki tako da nam je ovaj sajam omogućio i bolju promociju jer ima još uvijek onih koji nisu čuli za nas – rekao je Resul Maliki iz Male Učke, dok je nudio svoj sir na štandu na Poklonu.
Ovog nema u Njemačkoj
Sir i pršut, samo su neke od delicija našeg kraja u kojima je na Učki uživala i povratnica iz Njemačke, Lidija Genz iz Pule.
– Pršut je izvrstan, ovakvog nema u Njemačkoj. Četrdeset godina sam živjela u Njemačkoj, a sada kada sam u penziji, vratila sam se u rodni kraj tako da je ovo i moj prvi dolazak na Učkarski sajam. Proizvodi su mi uglavnom poznati, međutim većina njih puno je ukusnija od onih iz marketa – rekla je jučerašnja gošća manifestacije, dok je uživala u slasnom zalogaju pršuta.
Na Učki je bilo i inozemnih gostiju, ali i veliki broj žitelja liburnijskog kraja koji feštu na Poklonu rijetko kada propuste.
– Mi smo tu starosjedioci, skoro saki samanj smo tu. Ovdje na Učki imamo parcele na kojima smo provodili vrijeme dok smo bili mići, pa se evo tu i evociramo sjećanja. Ponuda je odlična, a odlučili smo kupit posude od gline, i još poneki zdravi proizvod kojeg ni va butige – rekao je bračni par, Edi i Ana Mišćenić iz Lovrana.