Održano gastro natjecanje

Učenički meniji i kokteli pod budnim okom sudaca

Marina Kirigin

Foto M. ANIČIĆ

Foto M. ANIČIĆ

Sudjelovalo je devet srednjih škola iz PGŽ-a i Istre, odnosno oko 50 učenika i 70-ak mentora, kako bi pokazali znanje u pripremanju i posluživanju menija i izložaka, barskih mješavina, poslovanju recepcije hotela i putničke agencije te predstavljanju destinacije



OPATIJA » Natjecateljski duh u opatijskoj Ugostiteljskoj školi jučer se osjetio već na ulasku u objekt. Rastrčani učenici pod paskom koncentriranih mentora kružili su hodnicima škole, dok su se pod budnim okom sudaca u kabinetima i učionicama odvijala zanimljiva natjecanja u pet ugostiteljskih i tri turističke discipline. Na ovogodišnjem regionalnom Gastro natjecanju u Opatiji pojavilo se devet srednjih škola iz Primorsko-goranske i Istarske županije, odnosno oko 50 učenika i 70-ak mentora, kako bi pokazali svoje znanje i vještine u pripremanju i posluživanju menija, pripremanju hladnog i slanog, te hladnog i slatkog izloška, pripremanju barskih mješavina, poslovanju recepcije hotela i putničke agencije te predstavljanju turističke destinacije. I natjecateljica Anita Jusić, učenica rapske srednje škole, u Opatiju se došla predstaviti sa svojim barskim mješavinama. Odmah po završenom prvom modulu natjecanja izrazila je zadovoljstvo napravljenim pićem.


  


Smiješak obavezan


– Sve u svemu zadovoljna sam prvim nastupom. Pripremala sam se mjesec dana, ali moram priznati da sam ovaj koktel, koji je bio zadan, samo jednom dosad radila. Mislim da sam malo pogriješila u količinama, no suca se moj rad dojmio. Nisam imala pretjeranu tremu, smiješak je bio prisutan na licu, što je također vrlo važna detalj svih nas koji smo u kontaktu s gostima – rekla je Jusić koju je još čekao i »drugi modul«, odnosno natjecanje u kojem će moći pokazati kreativno umijeće.


   Koordinator pripremanja barskih mješavina i profesor opatijske Ugostiteljske škole, Krešimir Brnin, objasnio je kako se natjecateljima u ovoj disciplini u prvom nastupu ocjenjuje stručni rad, a u drugome kreativnost. Zadanu barsku mješavinu učenici tako moraju naučiti i odraditi, a svoju kreaciju barske mješavine sastaviti od jednog pića koje »izvuku« među 33 ponuđena uz dodatak iz »magic boxa« – limun, limetu i naranču.   

Vlastite kreacije




– Moraju stvoriti svoje kreacije, što nije nimalo jednostavno. Radi se o jednom vrlo zahtjevnom zadatku čak i za vješte barmene, a kamoli ne za učenike. Međutim, ovim svojim nastupom do izražaja dolazi njihov kreativan rad i sposobnost. Iskreno se nadam da će učenici opatijske škole postići dobre rezultate, biti među najboljima i tako steći pravo da boje škole brane u Biogradu na državnoj smotri koja će se održati krajem ožujka – rekao je Brnin.


   Na svečanom otvaranju regionalnog Gastro natjecanja u sportskoj dvorani škole, u prisustvu učesnika i mentora, govorile su i županijska pročelnica Edita Stilin te zamjenica opatijskog gradonačelnika Marina Gašparić. Istaknule su kako su ponosne na rad i tradiciju ove škole, te pozvale učenike na »fair-play« natjecanje pod motom »Nek pobijede najbolji!«. Ravnateljica Ugostiteljske škole Opatija Sibila Roth rekla je da je po prvi puta škola domaćin ugostiteljskih i turističkih disciplina, te da je ovo idealna prilika da učenici pokažu svoje znanje i umijeće, a najbolja tri plasirana po disciplinama steći će pravo odlaska na završnicu Gastra.