Dušanka Kljun

UZALUDNO STRPLJENJE Kabel teleoperatera Opatijki već osam mjeseci pred balkonom

Aleksandra Kućel Ilić

Bez mog odobrenja ili suglasnosti, zračni kabel ove tvrtke je postavljen na niti pola metra udaljenosti od mog balkona. Kabel prolazi preko moje privatne parcele i nalazi se na dohvat ruke i lako se može oštetiti, kaže Dušanka Kljun



OPATIJA Bila sam strpljiva i očekivala da ću do danas uspjeti riješiti problem, međutim, nisam bila u pravu. Živim na adresi Dobrilina 1 u Opatiji te sam još u svibnju 2018. godine, dok sam kod kuće ležala bolesna, doživjela neugodnost od strane Hrvatskog telekoma. Naime, bez mog odobrenja ili suglasnosti, zračni kabel ove tvrtke je postavljen na niti pola metra udaljenosti od mog balkona.


Kabel prolazi preko moje privatne parcele i nalazi se na dohvat ruke i lako se može oštetiti. Napominjem i da se bavim privatnim iznajmljivanjem, tako da sam tijekom cijelog prošlog ljeta svim gostima morala objašnjavati o čemu se ovdje radi te ih upozoravati na kabel koji prolazi tako blizu balkona. Kako bih pokušala riješiti problem, gotovo jednom mjesečno odlazim u centralu T-coma u Rijeku, gdje sam predala i pisani zahtjev za trajnim izmještanjem kabela s moje parcele. Uz zahtjev sam predala i presliku osobne iskaznice te vlasničkoga lista. Međutim, do danas do premještanja kabela nije došlo, a jedina intervencija na terenu je bila kad je djelatnik T-coma još prošle godine došao i snimio situaciju.


Zatražila sam i pomoć od Grada Opatije, putem gradonačelnika i komunalnog redarstva, te su mi obećali pomoći, no s obzirom na to da cijela priča već predugo traje, molila bih vas da pokušate preko medija utjecati da se spora procedura barem malo »pogura« – zamolila nas je Dušanka Kljun, opatijska umirovljenica koja je na vlastitoj koži osjetila kako je to kada se s nezaštićenim osobama starije dobi igra »ping-pong« te dani prolaze, a ništa se, nažalost, ne rješava.


T-com još čeka




Nakon što smo obišli teren i uvjerili se u navode naše sugovornice, novinarske upite smo uputili nadležnima u T-com, čiji odgovor još očekujemo. Pisali smo također i nadležnima u Gradu Opatiji, a odgovor dobiven u istom danu putem glasnogovornice, uime Željka Harbaša, gradskog referenta za tehničke poslove, razveselit će opatijsku umirovljenicu.


Prema raspoloživim podacima, njezin će problem, naime, biti riješen najkasnije do konca veljače…


– Gospođa je bila kod mene iako slučaj nema direktne veze sa mnom, ali kako sam htio pomoći, odmah sam kontaktirao neke osobe u T-comu pred gospođom i dao broj koga da kontaktira, ali to je bilo u vrijeme nastupanja zabrane izvođenja radova na području grada Opatije te se slučaj gospođe aktivirao u jesen, kada smo dobili i službeni zahtjev tvrtke Ericsson Nikola Tesla za izvođenje radova na izmještanju zračnog HT kabela, koji prolazi nekretninom u vlasništvu gospođe Dušanke Kljun.


Odmah se izašlo na teren jer su postojale dvije opcije koje je predlagala tvrtka Ericsson (uzdužni iskop javne površine, odnosno pješačke staze, ili postavljanje stupa u javnu površinu i zračno povezivanje). Utvrđeno je da je prihvaćanje druge opcije bolja varijanta jer bi se tako riješio problem osvjetljenja javnog puta te Grad Opatija izdaje rješenje s danom 11. prosinca 2018., s krajnjim rokom izvršenja do 28. veljače 2019., sukladno zahtjevu tvrtke Ericsson Nikola Tesla.


Stup stigao


Dobio sam informaciju da je realizacija u tijeku jer za konačno obavljanje posla bilo je potrebno da stigne metalni stup koji postavlja naša tvrtka Komunalac i koja ga je naručila, sve po narudžbi tvrtke Tel. Graditelj (obavlja poslove za Ericsson), te koja će odmah po postavi stupa izmjestiti zračni HT kabel koji ide preko čestice gospođe Dušanke Kljun. Metalni stup koji je u međuvremenu stigao, postavit će Komunalac u što kraćem roku – odgovorio nam je gradski referent za tehničke poslove Željko Harbaš.


Referent Harbaš je pokazao da za rješavanje problema prvenstveno treba imati dobru volju i adekvatnu komunikaciju. Pomogao je opatijskoj umirovljenici čak i kada mu to nije bilo strogo »u opisu radnog mjesta« te dao pozitivan primjer svima koji bi, kada na njihova vrata pokucaju »nemoćni građani«, možda slegnuli ramenima i poslali ih na neku drugu adresu, ili pak slučaj »strpali u ladicu«…