Polemika

UPU Ičići će se mijenjati, cijena vode zasad – ne

Srđan Brajčić

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Dujmić je sadašnji UPU Ičići ocijenio restriktivnim, a potom je kazao i to da je u kratkom postupku odbio želje investitora da grade stanove. Kurelić je pak poručio Dujmiću da intencija novih izmjena i dopuna plana nije pogodovanje investitorima



OPATIJA Gradsko vijeće Opatije prihvatilo je na listopadskoj sjednici prijedlog svog predsjednika Roberta Kurelića o tome da se pokrene proces novih izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja naselja Ičići.


Naime, u izmjene se ide, kako je pojasnio predlagatelj Kurelić, zbog nezadovoljstva Mjesnog odbora postojećim UPU-om koji je vijeće usvojilo nedavno, 2016. godine. Posebno je sporan dio UPU-a koji se odnosi na prostor bivše bolnice i Triestine, što je, dakle, najatraktivniji dio naselja. Prema postojećim propisima na tom području omogućava se znatno veća izgrađenost u turističke svrhe nego što se moglo po planu iz 2013.


Stanovi na Triestini?


Polemika oko UPU-a za Ičiće otegla se u nedogled, ponajprije na relaciji Kurelić – Dujmić. Naime, Dujmić je pokušao insinuirati da Kurelić izmjenama UPU-a podilazi potencijalnim investitorima i lobistima koji pohode Opatiju i traže od izvršne i predstavničke vlasti da se na području bolnice i Triestine dopusti izgradnja stambenog kompleksa, što postojeći propisi priječe.




Dujmić je sadašnji UPU Ičići ocijenio restriktivnim, a potom je kazao i to da je u kratkom postupku odbio želje investitora da grade stanove. Kurelić je pak poručio Dujmiću da intencija novih izmjena i dopuna plana nije pogodovanje investitorima, nego zaštita interesa lokalnog stanovništva kojem se ne sviđaju sadašnje mogućnosti gradnje u Ičićima i da UPU iz 2016. nije niti u skladu s opatijskom Strategijom razvoja.


Vijećnik HDZ-a Marko Ćorić pitao je direktora Liburnijskih voda Ervina Mraka o cijeni vode na Liburniji. Ćorić je podsjetio na to Liburnija plaća najskuplju vodu u Hrvatskoj. Usporedio je cijenu u Rijeci i Opatiji, ustvrdivši da je voda Riječanima 35 posto jeftinija.


– Voda na Liburniji je trebala dodatno poskupjeti stoga pohvaljujem gradonačelnika Dujmića i načelnike na području Liburnije koji nisu dopustili da Liburnijske vode poskupe svoju uslugu, konstatirao je Ćorić koji je na kraju pitao Mraka koliko je voda trebala poskupjeti za stanovnike Liburnije.


Standard koji košta


Objašnjavajući još jednom sve razloge zbog kojih je liburnijska voda tako skupa, Mrak je izdvojio podatak o tome da je još do prije 15-tak godina na Liburniji vladala nestašica vode, provodile su se redukcije, k tome veliki broj stanovništva uopće nije imao pitku vodu. Danas je situacija dramatično bolja, kazao je Mrak, pa 99 posto stanovništva ima pitku vodu i to najviše kvalitete, a redukcija je stvar prošlosti. Doznalo se da je voda na Liburniji trebala poskupjeti za 0,96 kuna po kubiku u varijabilnom dijelu i za 10 kuna u fiksnom.


– Taj standard košta. Osim toga, direktive nalažu da sustav opskrbe vodom mora biti samoodrživ, kazao je Mrak koji se požalio i na to da troškovi održavanja sustava rastu.(može se uzeti i fotka Ičića iz arhive)