SF festival

U znaku postapokalipse: Počeo trodnevni festival znanstvene fantastike Liburnicon

Marina Kirigin

Užurbane pripreme pred otvorenje 11. Liburnicona u zgradi opatijske osnovne škole / foto M. ANIČIĆ

Užurbane pripreme pred otvorenje 11. Liburnicona u zgradi opatijske osnovne škole / foto M. ANIČIĆ

Tijekom vikenda posjetitelji će se moći okušati u više od 20 igara, od streličarstva, utrka autićima na daljinsko upravljanje i vodenih ratova do brojnih kvizova. Bit će tu i niz zanimljivih predavanja, dva VIP gosta, talk-show Krešimira Mišaka...



Festival znanstvene fantastike i fantastike Liburnicon, koji je na rasporedu od danas do 21. kolovoza, najavljen je jučer u posebno dekoriranom prostoru opatijske OŠ »Rikard Katalinić Jeretov«, gdje će se i održati 11. izdanje ove manifestacije koja svake godine okuplja stotine posjetitelja. Program će obuhvaćati sadržaje bogate predavanjima, prezentacijama, projekcijama, performansima, radionicama, koncertima, izložbama te brojnim društvenim igrama, a sve u skladu s glavnom temom ovogodišnjeg Liburnicona – postapokalipsom.


– U ovih jedanaest godina, od skromnih početaka s pedesetak posjetitelja uspjeli smo stvoriti respektabilni festival koji privlači gotovo tisuću i pol posjetitelja, ne samo iz Hrvatske nego i iz susjednih zemalja. Ove godine pripremili smo bogat i raznovrstan program, a po prvi put imamo i dva VIP gosta – kazao je Ivan Cerovac uz posebnu zahvalu svim članovima udruge Kulturni front i volonterima koji sudjeluju u kreiranju najznačajnijeg opatijskog kulturnog proizvoda.



Otvorenje festivala zakazano je za danas u 17 sati, cijena festivalske ulaznice iznosi za sva tri dana 60 kuna, za dva dana na Liburniconu morat ćete izdvojiti 50 kuna, dok dnevna ulaznica košta 30 kuna. Ulaznica na nedjeljni program iznosi 10 kuna, dok je za djecu do 12 godina ulaz besplatan.





Watson i Glukhovsky


Liburnicon će ugostiti dva ugledna inozemna gosta, pisca govornika i stratega Richarda Watsona i renomiranog ruskog autora i novinara Dmitryja Glukhovskog.


Watson će održati dva izlaganja – govorit će o tome tko utječe na koga u svijetu književne i znanstvene inovativnosti te preispitivati koji segmenti znanstvene fantastike mogu imati praktičnu primjenu za buduća otkrića i izume, a u sklopu izlaganja »Anti-social media« zapitat će se jesu li nove tehnologije ovdje da služe nama, ili mi služimo njima. Glukhovsky, koji je 2002. objavio svoj prvi roman »Metro 2033«, mračnu i zanimljivu priču smještenu u tunele podzemne željeznice postapokaliptične Moskve, u svom izlaganju govorit će o svom iskustvu i inspiraciji za pisanje, budući da je rođen u »posljednjem velikom carstvu«.


Petnaestak predavanja


Uz izlaganja glavnih gostiju, na Liburniconu će se održati još petnaestak zanimljivih znanstvenih i popularnih predavanja, među kojima svakako treba istaknuti predavanje »Sunce i svemirska klima« astronoma i popularizatora znanosti Korada Korlevića koje će se održati u subotu te dva izlaganja poznatog domaćeg fizičara Davora Horvatića, koji će u petak govoriti o Zvjezdanim stazama i teorijskoj fizici, a u subotu o potrazi za tamnom materijom.


U petak posjetitelje očekuje i talk-show poznatog voditelja Krešimira Mišaka u kojem će biti riječi o transhumanizmu. Na Liburniconu će tako biti obrađene teme koje sežu od Teslinog elektroautomobila do pregleda i objašnjenja katastrofalnih erupcija koje mogu okončati cijele civilizacije.


Tijekom vikenda posjetitelji će se moći okušati u više od 20 različitih igara i kvizova, od streličarstva, utrkivanja autićima na daljinsko upravljanje i ozloglašenih »Vodenih ratova« do kvizova o Igri prijestolja, Terminatoru, Plemenu i Pokemonima.


U glazbenom dijelu programa Liburnicona nastupit će riječki bend PHC i rock cover benda Cherrybombz iz Pule, istaknuo je Robert Sertić.