Matuljaca najviše

U školske klupe na Liburniji sjest će za koji dan 222 prvašića

Marina Kirigin

Matuljska škola bilježi lagani, ali kontinuirani rast broja učenika / Snimio Silvano JEŽINA

Matuljska škola bilježi lagani, ali kontinuirani rast broja učenika / Snimio Silvano JEŽINA

Najviše učenika upisanih u prvi razred ima OŠ »Dr. Andrija Mohorovičić« u Matuljima (77), njih slijedi škola u Opatiji (63), zatim škola V. Cara Emina koja pokriva područje Općine Lovran (33) i Mošćeničke Drage (11) te OŠ Drage Gervaisa u Brešcima (38)



OPATIJA, LOVRAN, MATULJI, MOŠĆENIČKA DRAGA  Dvjesto dvadeset i dva prvaša u novoj školskoj godini sjest će u klupe četiriju osnovnih škola na području Liburnije.


Najviše učenika upisanih u prvi razred ima OŠ »Dr. Andrija Mohorovičić« u Matuljima, njih slijedi škola u Opatiji, zatim škola Viktora Cara Emina koja pokriva područje Općine Lovran i Mošćeničke Drage, a zatim ona Drage Gervaisa u Brešcima.


Kontinuirani rast


U opatijsku Osnovnu školu »Rikard Katalinić Jeretov« ove školske godine krenut će 63 prvašića, od čega će 37 sjesti u klupe »male« škole u Voloskom, 18 će ih na nastavu ići u Ičićima, a osmero u područnu školu u Veprincu.


U matuljsku osnovnu školu »Dr. Andrija Mohorovičić« krenut će 14 učenika prvih razreda više negoli u opatijskoj školi, odnosno u matičnu matuljsku i njezine područne škole sjest će 77 prvaša. U prvi razred u matuljskoj školi upisano je 44 učenika prvih razreda, u područnoj školi u Jušićima 20,  te u rukavačkoj  13 prvaša. – Do prvog dana nastave ne možemo govoriti o točnom broju učenika, ali očekujemo da će u školu ove godine stići 563 učenika, odnosno tri učenika više nego lani. U školi nemamo tehnološkog viška, smanjenja broja odjela, a održavamo i broj učenika koji se čak lagano iz godine u godinu povećava. Raduje nas što na području naših područnih škola u Jušićima i Rukavcu iz godine u godinu raste broj učenika prvih razreda – rekla je Astrid Massari, ravnateljica matuljske osnovne škole.


Udžbenici za opatijske školarce su kompletirani, knjige i radne bilježnice za obvezne predmete preuzimat će se u Osnovnoj školi »Rikard Katalinić Jeretov« Opatija prema sljedećem rasporedu: nakon što su ih jučer preuzeli učenici od 1. do 6. razreda, danas u vremenu od 8 do 11 sati  preuzet će ih učenici od 1. do 8. razreda u učionici 56 i 57, a sutra, u četvrtak (30. kolovoza) od 16 do 19 sati učenici od 1. do 8. razreda u učionici 56 i 57. Učenici koji žive na području Grada Opatije, a polaze lovransku osnovnu školu, komplete udžbenika i radnih bilježnica preuzimat će u petak, 31. kolovoza u vremenu od 10 do 12 sati i ponedjeljak, 3. rujna, od 8 do 13 sati u školskoj knjižnici. Za učenike koji pohađaju školu izvan Opatije i Lovrana (Matulji, Rijeka, Brešca, Lupoglav) radne bilježnice se preuzimaju u opatijskoj Gradskoj vijećnici, u srijedu od 10 do 12  te od 15 do 18 sati. Srednjoškolci koji imaju prebivalište u Opatiji tijekom rujna bit će obaviješteni o vremenu i načinu ostvarivanja prava na pomoć za nabavku udžbenika, stoji na web stranicama Grada Opatije.


U drugoj osnovnoj školi na području Općine Matulji, onoj u Brešcima, OŠ »Drago Gervais«, u prvi razred na početku ove školske godine krenut će 38 učenika. Interesantno je da su se roditelji svih učenika opredijelili za matičnu školu, dok niti jedan prvašić nije upisan u područne odjele.


Nestali »kombinirani«


U klupe lovranske Osnovne škole Viktora Cara Emina na početku ove školske godine sjest će 33 prvaša u matičnoj zgradi i 11 prvaša u područnoj školi »Eugen Kumičić« u Mošćeničkoj Dragi.


Ravnateljica lovranske škole Iva Erceg kaže kako je broj upisanih učenika prvih razreda podjednak lanjskom, baš kao i ukupan broj učenika škole koju će pohađati oko 380 đaka.


– Prvi put u našoj područnoj školi u Mošćeničkoj Dragi imamo dva čista razredna odjeljenja, odnosno više nemamo kombiniranih odjela, rekla je Erceg.okvir