AUTOHTONA MANIFESTACIJA

U nedjelju će balinjere po 37. put “zarošćat” opatijskim ulicama

Aleksandra Kućel Ilić

Foto A. KUĆEL ILIĆ

Foto A. KUĆEL ILIĆ

- Prva Balinjerada organizirana je u Opatiji i to prije 37 godina zahvaljujući Dušku Jeličiću Duletu i stoga smo se odlučili zaštititi njezinu originalnost i izvornost - rekla je Suzi Petričić, direktorica opatijske Turističke zajednice



OPATIJA – Uz čašu Bakarske vodice, u Turističkoj zajednici u Opatiji danas, na Valentinovo, nazdravilo se činjenici da će u nedjelju, 16. veljače 37. puta balinjere »zarošćat« opatijskim ulicama, ali prvi puta kao dio službeno zaštićene manifestacije Balinjerada.


Naime, Turistička zajednica Grada Opatije je zaštitila žig i ime popularnog događanja, potvrdivši tako njegovu originalnost i izvornost.


– Prva Balinjerada organizirana je u Opatiji i to prije 37 godina zahvaljujući Dušku Jeličiću Duletu i stoga smo se odlučili zaštititi njezinu originalnost i izvornost – rekla je Suzi Petričić, direktorica opatijske Turističke zajednice.




Nadovezao se i »ćaća Balinjerade«, opatijski pusni gradonačelnik Dule.


– Balinjerada doista jest autohtona opatijska manifestacija, koja se održava 37 godina bez prekida.


Prva staza bila je prema mulu, no kada smo je zbog velikog interesa publike premjestili na glavnu ulicu, onda je čitavo događanje stvarno »eksplodiralo« i postalo velika priča jer sada Balinjeradu prate tisuće i tisuće ljudi, stvarno je to »veli spektakl«.


Mi smo u nju prije 37 godina krenuli spontano i ona je autentični izraz našeg domaćeg škerca i pusnega duha, zato mi je drago da je Turistička zajednica zaštitila tu našu ideju i potvrdila da je Balinjerada originalna, opatijska stvar, kazao je »otac Balinjerade« Duško Jeličić Dule, koji će sa svojim bendom Bonaca i ove godine biti zadužen za »glazbenu podlogu« manifestacije.