Svjetska smotra

U Opatiji otvoreno Svjetsko juniorsko prvenstvo u bridžu, stiglo oko 450 igrača

Marina Kirigin

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

U Opatiji, koja je u zadnjih deset godina bila domaćin sedam europskih i svjetskih bridž natjecanja, narednih deset dana boravit će oko 600 sudionika svjetske juniorske smotre, među kojima najviše iz Kine



OPATIJA – Šesto Svjetsko juniorsko prvenstvu u bridžu u opatijskom Kulturno-turističkom centru Gervais otvorio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. Na svjetskoj smotri koja se od 20. do 29. kolovoza održava u Opatiji, u hotelu Četiri opatijska cvijeta, okupilo se gotovo 450 mladih igrača bridža u dobi do 26 godina iz 38 zemalja svijeta, a među njima najbrojniji su predstavnici Kine.


Svjetska bridž smotra održava se u organizaciji Svjetske bridž federacije i Hrvatskog bridž saveza pa su se na otvaranju sudionicima obratili predstavnici navedenih krovnih bridž organizacija.


– Po broju bridž članova Hrvatska je mala zemlja. Imamo oko 700 igrača koji plaćaju članarinu europskoj i svjetskoj bridž federaciji. Računa se da 10.000 ljudi u Hrvatskoj zna igrati bridž, a kada te brojke usporedimo sa Nizozemskom gdje ima 400.000 tisuća ili SAD-a gdje ima milijun i pol igrača, onda smo doista mala zemlja.




Međutim, u organizaciji velikih svjetskih i europskih smotri smo zasigurno prvaci svijeta. Samo Opatija je u zadnjih deset godina bila je domaćin sedam europskih i svjetskih bridž natjecanja – rekao je Jurica Carić, predsjednik Hrvatskog bridž saveza na otvaranju smotre.


Gianrrigo Rona, predsjednik Svjetske bridž federacije naveo je kako je na ovogodišnju smotru stigao rekordan broj igrača, oko 200 bridž parova, odnosnoviše od 400 mladih igrača.


– Ovakva masovnost fantastičan je rezultat za nas. Uspjeli smo okupiti 38 zemalja i imati zastupnike iz svih krajeva svijeta. Uz predstavnike iz Sjeverne i Južne Amerike, Europe, Azije ove godine imamo prvi puta i predstavnike iz Afrike, iz Konga.


Ovdje su i mladi igrači, školarci, koji su stigli u pratnji svojih roditelja što govori da ova manifestacija ima i veliki turistički značaj. U Opatiji će tako narednih deset dana boraviti oko 600 sudionika svjetske smotre, što je značajno za nas organizatore kao i Opatiju koja je već dobro poznata u svijetu bridža – rekao je Rona.


Dobrodošlicu igračima zaželio je i predsjednik Vlade RH Plenković i zamjenica gradonačelnika Opatije Vera Aničić, a među uzvanicima na otvaranju bio je Zlatko Mateša iz HOO-a te članovi Izvršnog odbora Svjetske bridž federacije.