10. izložba

U Opatiji izabrane najljepše kamelije: Cvjetovi koji svaki blagdan čine ljepšim

Aleksandra Kućel Ilić

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić

OPATIJA Proglašenjem pobjednika i rezanjem torte u čast 10. opatijske izložbe kamelija, večeras je u Umjetničkom paviljonu Jurja Šporera zaključena ova dobro prihvaćena i mnogima omiljena manifestacija u organizaciji Udruge ljubitelja kamelija iz Opatije. Cvjetna priredba je ove godine osim što je bila jubilarna, nosila i poseban pečat, budući da je zahvaljujući trudu opatijske udruge, Grada Opatije i Parkova koji brinu o uzgoju cvijeta koji simbolizira blagodati opatijskoga podneblja, na Svjetskom kongresu u Nantesu u Francuskoj, Hrvatska proglašena Regijom kamelija. Direktorica Regije je postala Antonija Cvetković, dugogodišnja predsjednica Udruge ljubitelja kamelija iz Opatije, koju je nedavno na toj poziciji zamijenila Katica Dražić.Kao nova predsjednica opatijske udruge, program proglašenja najljepših kamelija Opatijske rivijere vodila je Katica Dražić, a mnogobrojne posjetitelje je došao pozdraviti i opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić.

Dujmić hvali Urbana




– Moram se zahvaliti svima koji su bili uporni i zahvaljujući čijem trudu ova manifestacija slavi 10 godina, a posebno je zaslužan prvi predsjednik Udruge, Jan Bernd Urban, kojemu sam i osobno uputio svoje pohvale. Na pravom smo putu, te se nadam da će uz pomoć Grada i Turističke zajednice ova lijepa manifestacija iz godine u godinu sve više rasti i postajati sve bolja – rekao je Dujmić.



Zatim je predsjednica Dražić proglasila pobjednike po kategorijama, a svaki je od njih dobio i simboličan dar – sadnicu kamelije.Prema ocjeni žirija, najljepši grm kamelije na Opatijskoj rivijeri ima Biserka Slavić, drugo je mjesto zauzela Mira Kovačević, a treće Dolores Kurti. Stručni žiri je ocjenjivao i žive cvjetove izložene na izložbi, te je po njihovoj ocjeni prvo mjesto zauzeo Ivo Lipić, drugo Darko Kumičić, a treće Ludmila Petrić. Publika je također na glasačkim listićima ocjenjivala najljepše izložene cvjetove, te je prema njihovim rezultatima prvo mjesto zauzeo Darko Kumičić, drugi je bio Ivo Lipić, a treća Antonija Cvetković.

Vrijedni donatori


Kao i svake godine, nagrađivali su se i likovni radovi djece osnovnoškolskog uzrasta, te su u kategoriji od prvog do četvrtog razreda najviše uspjeha imali prvonagrađena Vita Erceg, zatim Dea Šepić na drugom, te Sara Bradičić na trećem mjestu. U kategoriji od četvrtog do osmog razreda prvo je mjesto osvojio Ivan Facan, drugo Paula Matijević, a treće Karla Matijević. Za literarni uradak na temu kamelije nagrađena je Pia Petričić Ferlin koja je svoju pjesmicu i odrecitirala. U glazbenom je programu i ove godine sudjelovao Mihalj Ivković na harmonici.Jubilarna izložba je obogatila turističke sadržaje Opatije tijekom Uskrsnih blagdana, a u njezinim okvirima, vrijedni donatori koji su se upisali i u Zlatnu knjigu u Villi Angiolini, darovali su opatijskim parkovima nove sadnice simbola grada. Učinili su to Zlatko Lenac u ime svoga unuka Matea, zatim Vesna Kustec Oprsal i Petr Oprsal u ime djevojčice Laure, Ri-Ing.Net.d.o.o., Zvjezdana Roller Lutz i Hans Lutz, te Udruga ljubitelja kamelija.