Revizija KTC-a

U OPATIJI U TRAJU IZVIDI Pod lupom DORH-a izgradnja Kulturno turističkog centra “Gervais”

Srđan Brajčić

Detalj sa svečanog otvorenja novoizgrađenog centra Gervais / Foto Ivica TOMIĆ

Detalj sa svečanog otvorenja novoizgrađenog centra Gervais / Foto Ivica TOMIĆ

Vijećnici Puž i Kurelić u svojoj prijavi ukazuju na propuste, a posebno sporna su im tri detalja - angažiranje direktora Parkova Raula Degana kao konzultanta na ovom projektu, nepravilnosti oko obujma i cijene dodatnih radova te sporni natječaj na kojem je posao izgradnje dobio GP Krk



OPATIJA – Državno odvjetništvo Republike Hrvatske zatražilo je 10. svibnja ove godine od Grada Opatije svu dokumentaciju koja ima veze s projektiranjem i izgradnjom Kulturno-turističkog centra Gervais. Šest dana kasnije, DORH je od Grada dobio tražene dokumente. Dakle, Gervais se gotovo dva i pol mjeseca nalazi u sustavu državnog pravosudnog aparata, ali zasad nije poznato u kojoj je fazi obrade.


Ovaj podatak razvidan je iz javnog poziva za održavanje prve radne sjednice novog saziva opatijskog Gradskog vijeća. Naime, 13. točka dnevnog reda odnosi se na gradonačelnika Ivu Dujmića koji bi trebao informirati gradske vijećnike o tome što je poduzeo u pogledu odluke Vijeća kojom je zatraženo da se angažira neovisna revizorska kuća. Kao što je poznato, revizijom bi se trebalo utvrditi je li došlo do financijskih nepravilnosti prilikom izgradnje i projektiranja KTC-a, odnosno jesi li budžet neopravdano probijen, na što su javnost, ali i DORH prije tri, četiri mjeseca upozorili vijećnici Akcije mladih Robert Kurelić i Igor Puž.



Prema svemu sudeći, Gradsko vijeće zatražit će od gradonačelnika Ive Dujmića da ponovno raspiše javni poziv kojim će se angažirati nezavisna revizija KTC-a. Dva su razloga tomu. Prije svega taj što DORH naravno nije revizorska kuća, već državno tijelo koje se bavi suzbijanjem korupcije i organiziranog kriminaliteta. Osim toga, nije u duhu demokratskih načela kad se gradonačelnik suprotstavio odluci gradskih vijećnika.





Ivo Dujmić, međutim, nije postupio po odluci Vijeća. Točnije, pojašnjava da je on, osobno poništio javni natječaj putem kojeg se trebala odabrati najpovoljnija revizorska kuća zbog toga što je stigla samo jedna ponuda za posao revizije KTC-a. Osim toga, ocjenjuje opatijski gradonačelnik, nema potrebe za tim da se troši proračunski novac na to da posao revizije obave privatnici, kad u isto vrijeme KTC češlja država, to jest DORH. Dujmić pritom ističe da će državno odvjetništvo dati najbolje odgovore na sva pitanja koja tište gradskog vijećnika Puža i predsjednika Vijeća Kurelića.


Puž i Kurelić u svojoj prijavi DORH-u, koja je izgleda shvaćena vrlo ozbiljno, ukazuju na brojne propuste, a posebno sporna su im tri detalja – angažiranje direktora gradske tvrtke Parkovi Raula Degana kao konzultanta na ovom projektu putem ugovora o djelu, nepravilnosti oko obujma i cijene dodatnih radova, te sporni natječaj na kojem je posao izgradnje dobio GP Krk.



Zanimljivo je navesti da je zbog ceremonije otvorenja KTC-a Grad Opatija posegnuo za proračunskim rezervama kojima se jedinice lokalne samouprave koriste u samo iznimnim, to jest neplaniranim situacijama. S obzirom na to da je svečanost otvorenja Gervaisa bio planirani, a ne slučajni događaj, postavlja se pitanje opravdanosti uzimanja čak 28 tisuća kuna koliko je Grad platio za organizaciju, produkciju i osiguranje prilikom otvaranja KTC-a opatijskoj agenciji OFC.



No, ono što upada u oči svakako je velika razlika između početne cijene izgradnje KTC-a i završne. Naime, prema navodima gradonačelnika Dujmića, Grad Opatija je izgradnju KTC-a platio oko 41,6 milijun kuna, dok pročelnik Odjela za komunalni sustav i zaštitu okoliša Miljenko Ujčić u odgovoru DORH-u i vijećnicima Kureliću i Pužu barata s cifrom od 31,6 milijuna. Prema tome, izgradnja KTC-a je poskupjela za čak 10 milijuna kuna. Je li to osnovano, pokazat će postupci DORH-a.