Šminkanje i modernizacija

U Mošćeničkoj Dragi novi sustav parkiranja, veliko sunčalište i trg maslina

Marina Kirigin

Novi trg bit će u mediteranskom štihu

Novi trg bit će u mediteranskom štihu

Uvodi se nova prometna politika i sustav parkiranja diže na viši nivo. Na ulazu u staru jezgru postavit će se hidraulični stupići i urediti centralni trg ispred hotela Mediteran, dovršiti javni wc na kraju plaže, a na jesen kreće proširenje luke, uređenje dijela šetnice i gradnja sunčališta između plaža Sipar i Sv. Ivan



Općina Mošćenička Draga vrlo spretno koristi EU fondove. Aplicirali su na brojne natječaje pa tako i uspjeli dobiti značajna sredstva za čitav niz projekata od javnog interesa. Načelnik Mošćeničke Drage Riccardo Staraj i njegova zamjenica Luciana Sterle kažu da je to jedini pravi način razmišljanja onda kada je budžet prostorno velike općine skroman. Proračun draške Općine iznosi negdje oko 16 milijuna kuna, pa Staraj kaže da se bez bespovratnih europskih i nacionalnih sredstava ne bi moglo uopće razmišljati o investiranju. Upravo zahvaljujući tim bespovratnim sredstvima, u idućih pola godine započet će neka veća ulaganja. Baš kao i u Opatiji, i u MošćeničkojDragi će se od ove turističke sezone uvesti nova prometna politika. Sustav parkiranja podići će se na viši nivo. Ovog tjedna započela je izgradnja mini rotora na ulazu u mjesto, a nova naplata parkinga obavljat će se u uredu Turističke zajednice. Mještani će i dalje imati povlaštene parkirne karte, a na izlazu će biti postavljena rampa koja će se otvarati na barkod. Na ulazu u staru jezgru, područje trga i luke, postavit će se hidraulični stupići, a dostava će biti moguća do 10 sati ujutro.



Mošćenička Draga do sezone 2019. godine trebala bi imati i novi kupališni kapacitet. Na prostoru između dvije plaže, na grotama, bit će sagrađene pocinčane konstrukcije s drvenim gazištem za dvjestotinjak kupača. Za navedeni projekt Općina je od Ministarstva turizma dobila gotovo pola milijuna kuna.


– Projekt deckinga ukupne vrijednosti 2,3 milijuna kuna sastoji se iz dvije faze. Prva faza projekta košta brutto 1,4 milijuna kuna. Decking moramo realizirati u roku godine dana, a nadam se da ćemo to ostvariti do ranog proljeća 2019. godine. Nakon izgradnje sunčališta, u drugoj fazi projekta namjera je napraviti fitness zonu, kabine za presvlačenje i druge sadržaje. Cilj ovog projekta je rasteretiti prenapučene draške plaže Sipar i Sveti Ivan – zaključuje načelnik.





Mediteranski štih


– Uvođenjem ovakvog sustava želimo rasteretiti trg i rivu – objašnjava Staraj, navodeći da je ovo samo jedna od tri investicije koja bi na području Općine trebala biti realizirana do ovogodišnje sezone kupanja.


Naime, u planu je do ljeta urediti i centralni trg ispred hotela Mediteran. Trg će se obnoviti kvalitetnim kamenom i hortikulturno urediti stablima maslina.


– Napravit ćemo trg maslina, možda ga tako i nazvati. Bit će popločen kvalitetnim kamenom u kombinaciji s oblucima, znači nečim autohtonim, a u malim vrtovima zasadit će se pet stabala maslina. Za ovo ulaganje sredstva su osigurana u proračunu – rekao je načelnik, navodeći kako je namjera Mošćeničku Dragu čim više urediti u mediteranskom štihu.


Do turističke sezone trebao bi biti dovršen i javni wc na kraju plaže Sipar. Drugi je to javni wc na ovoj gradskoj plaži, za koji načelnik kaže da je nužan s obzirom na prenapučenost plaže tijekom ljeta. Fiksni objekt izgradit će se ispod šetnice, a javna nabava za navedeni projekt, kao i preostala dva, kreće idući tjedan.


Proširenje luke


Svakako za Mošćeničku Dragu važnija i interesantnija ulaganja dogodit će se ove jeseni kada će započeti realizacija dva značajna projekta. Naime, u listopadu će započeti radovi na izgradnji i proširenju draške luke prema Lovranu, kao i uređenje dijela šetnice te izgradnja sunčališta na potezu između plaže Sipar i plaže Sveti Ivan.


– Imamo kvalitetan odnos s PGŽ-om, koji je odmah na moje traženje pronašao sredstva za sufinanciranje luke. Isto tako, imamo i usmeno obećanje resornog Ministarstva da će nas pratiti u financiranju luke sa šest milijuna kuna. Drugim riječima, sa sredstvima PGŽ-a, Lučke uprave i Općine zatvorili bismo tu prvu fazu projekta koja bi trebala biti dovršena za šest do osam mjeseci od početka gradnje – kazao je Staraj.