Među 20 vinara trijumfirali Mladen Blečić - Blečo i Josip Korić

Trofej Barić: Domaća vina postaju sve kvalitetnija

Marina Kirigin

Natjecalo se 17 bijelih i 11 crnih vina, a ocjenjivao ih je peteročlani žiri



OPATIJA  Najbolje vino za osobnu upotrebu na Liburniji imaju Mladen Blečić – Blečo i Josip Korić. Njima je pripao ovogodišnji šesti po redu »Trofej Barić« u konkurenciji od gotovo 20 domaćih proizvođača vina.


U ugostiteljskom objektu »Barić« kraj opatijske tržnice okupio se velik broj ljubitelja dobre kapljice, a kako bi svjedočili šestoj smotri opatijskih vina za vlastitu upotrebu. U kategoriji bijelih vina predano je 17 uzoraka, a iza Blečića plasirao se Darko Mandić, dok su treće mjesto zauzeli Robi i Eduard Stermečki.


   U konkurenciji 11 crnih vina, iza Korića plasirao se Nikola Seler, a treće mjesto osvojila je Irena Miškić. Enolog Damir Milat i Bero Srdoč, predstavnici peteročlanog žirija prije uručenja priznanja najuspješnijima zaključili su da su vina iz domaće proizvodnje iz godine u godinu sve kvalitetnija.


   – Iako su urod i kvaliteta grožđa zbog nepogodnih meteo prilika ove godine bili lošiji od prethodnih, kvaliteta vina pokazala je napredak. To sve govori da domaći proizvođači za vlastite potrebe rade sve kvalitetnija vina i da se usavršavaju – zaključio je Milat u veseloj atmosferi opatijske »oštarije« u vlasništvu Dragana Hlanude, glavnog organizatora ove male ali sve uspješnije opatijske eno priredbe.   

Smotra vinara koji se ovom djelatnošću bave iz hobija i ljubavi prema vinarstvu, a vino proizvode uglavnom »za svoj gušt«, da bi za posebne trenutke imali vlastitu bocu »domaćega«, upotpunila je blagdanski ugođaj.