Autohtoni proizvodi i stari zanati

Tradicionalni Učkarski samanj u nedjelju ima 12. izdanje

Srđan Brajčić

S jednog od dosadašnjih sajmova / Snimio Roni BRMALJ / Foto arhiva

S jednog od dosadašnjih sajmova / Snimio Roni BRMALJ / Foto arhiva

Osim raznovrsnih prirodnih i ekoloških proizvoda, domaće hrane i pića, posjetitelji će moći upoznati tradicijska glazbala i plesove te izvorne pasmine domaćih životinja, a pripremljen je i bogat program namijenjen najmlađimaSmotra autohtonih proizvoda i starih zanata



OPATIJA Učkarski samanj ove nedjelje imat će svoje 12. izdanje, a mjesto održavanje ove već tradicionalne kulturno-zabavne manifestacije ostaje isto – prijevoj Poklon u Parku prirode.


– I ove će godine ovo tradicijsko događanje obradovati posjetitelje bogatstvom raznovrsnih prirodnih i ekoloških proizvoda visoke kakvoće, proizvedenih na četrdesetak obiteljskih gospodarstava Učke, Ćićarije i bliže okolice. Osim toga, posjetitelj će moći razgledati i etnološku zbirku ovoga kraja, tradicijska glazbala i opsežnu zbirku gljiva, upoznati izvorne pasmine domaćih životinja (govedo boškarina, ovcu pramenku i istarskoga tovara) te prisustvovati prikazu starih zanata – obradi kamena i drveta, kovanju željeza i lončarenju na kolu, u kojima će se moći i sami okušati, najavio je ravnatelj Parka prirode Učka Egon Vasilić.


Učkarski samanj, Učka, Snimio Roni BRMALJ


Učkarski samanj, Učka, Snimio Roni BRMALJ





U prostoru Male šumske scene djecu predškolske i školske dobi čeka sadržajan program s predstavom suvremene »Ježeve kućice«, likovnom radionicom s oslikavanjem lica i povijesnom radionicom učenja glagoljice, na što će ih potaknuti klaun Balonko i pomagač mu Morčić. U ekološkoj radionici za djecu i odrasle moći će se naučiti kako kompostirati u različitim stambenim uvjetima, a u enološkom predavanju s degustacijom stručno će se prikazati tehnologija proizvodnje vina.


Učkarski samanj, Učka, Snimio Roni BRMALJ


Učkarski samanj, Učka, Snimio Roni BRMALJ



Uz bogatu ponudu domaće hrane i pića zabavni će program uključiti tradicijske plesove s balunom središnje Istre, dječji srednjovjekovni ples »Konjićev skok«, proglašenje pobjednika umjetničkog natječaja »Učka mi se!«, primorsku zabavnu glazbu u izvedbi Tria Asi te završnicu s Edijem Maružinom i Banditima (Malim Gustafima), a sve uz voditeljsko umijeće Marija Lipovšeka Battifiace.


Iz Parka prirode Učka zahvaljuju  Primorsko-goranskoj županiji, Istarskoj županiji, Gradu Opatiji, Općini Matulji, Općini Kršan i Turističkoj zajednici Grada Opatije na trajnom pokroviteljstvu ovoga događanja, kao i svim podupirateljima na njihovoj podršci. Posebno zahvaljuju Bina-Istri, koja već sedmu godinu za redom omogućuje svim posjetiteljima povoljniju cijenu cestarine za prolazak kroz tunel Učku prilikom dolska i odlaska sa samnja. Kao i proteklih godina, za sve posjetitelje Učkarskega samnja, cijena prolaska kroz Tunel Učka bit će svega 10 kuna.


Učkarski samanj, Učka, Snimio Roni BRMALJ


Učkarski samanj, Učka, Snimio Roni BRMALJ