Vikend u znaku maruna

Tradicija se nastavlja: Marunada seli iz Lovrana u Dobreć

Aleksandra Kućel Ilić

Posjetiteljima Marunade u Dobreću će se 20. i 21. listopada nuditi osim sirovog i pečeni marun, kao i različiti autohtoni proizvodi na bazi omiljenog ploda, pa čak i sladoled od maruna



OPATIJA/DOBREĆ Drugi vikend Marunade rezerviran je za događanja u Dobreću koji će predstojeće subote i nedjelje biti poželjna destinacija za ljubitelje maruna, uživanja u prirodi, bogate ugostiteljske ponude i programa za sve uzraste.


Ovogodišnja Marunada Dobreć dio je tradicionalnih manifestacija koje Opatija uključuje u program prekogranične suradnje u projektu Riviera4Seasons2 što je sufinanciran iz programa Interreg V-A Slovenija-Hrvatska, a čiji je cilj promocija kulturne i prirodne baštine kroz turističke sadržaje.


U ime organizatora, Grada Opatije i Mjesnog odbora Dobreć, program su najavili opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, direktorica TZ-a Opatije Suzi Petričić, Lorena Bašan ispred MO Dobreć, ali i FMTU, te Iva Sušlić iz firme Promocija.




Dobrećanska Marunada 20. i 21. listopada zamišljena je kao pravo obiteljsko zabavno i rekreativno događanje u čijem se središtu nalazi marun. Posjetiteljima će se nuditi osim sirovog i pečeni marun, kao i različiti autohtoni proizvodi na bazi omiljenog ploda, pa čak i sladoled od maruna. Osim maruna, tijekom oba dana manifestacije od 10 do 20 sati na sajmu domaćih OPG-ova ponudit će se i ostali proizvodi.


Marunada, Dobreć, Snimio Roni BRMALJ


Marunada, Dobreć, Snimio Roni BRMALJ



Pripreme za 2019.


– Izvorno lovranska manifestacija, zahvaljujući europskom novcu, ove je godine uspjela napraviti iskorak i dobila smjernice kako manifestaciju zadržati na što višoj razini i u idućim godinama – rekao je opatijski gradonačelnik Dujmić, pojasnivši da je upravo zbog EU sredstava i pravila koja se moraju poštovati, manifestacija ove godine s opatijske strane zasebno promovirana. No, kako je dodao, već sada zajedno s Općinom Lovran i njihovom turističkom zajednicom treba započeti pripreme za Marunadu 2019. u Dobreću, kako bi ju zajedničkim snagama realizirali i zadržali dostignutu razinu. Marunada je, naime, uz ostalo i dobar povod za dolazak organiziranih grupa turista pa tako, prema Dujmićevoj najavi, za vikend stiže i autobus gostiju iz Balatonfüreda.


Manifestacija Marunada-Dobreć financirana je u okviru projekta Riviera4Seasons2 iz Programa Interreg V-A Slovenija-Hrvatska što ga Grad Opatija i TZ Opatija realiziraju s partnerima, Općinom Piran, TZ-om Portorož, Fakultetom turističkih studija – Turistica (Portorož) i Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu (Opatija). Kako je istaknula Suzi Petričić, cilj ovog projekta je povezivanje opatijske i portoroške rivijere kroz zaštitu baštine i održivi razvoj turizma, s naglaskom na zaleđe i okolicu Opatije i Pirana.


– U tri konobe u Dobreću posjetitelji će moći degustirati proizvode od maruna, vina i ostale domaće proizvode. Posjeti u konobama će biti organizirani na način da će se zainteresirani moći prijaviti na info punktu na Marunadi te će se svaki puni sat formirati grupe do 10 ljudi i u pratnji vodiča posjetiti konobe – najavila je Suzi Petričić.


Hvala entuzijastima


Lorena Bašan je zahvalila svim entuzijastima koji još od davne 1973. godine daju sve od sebe kako bi Marunada na Dobreću bila što uspješnija.– Marunada na Dobreću ima najdužu tradiciju, a razvila se od male lokalne fešte u vrlo prepoznatljivu manifestaciju. Kroz nju se nastojalo dodatno afirmirati potencijale zaleđa i tradicije uzgoja maruna – rekla je Lorena Bašan.


Zbog čega su u program Marunade uvrstili KUD Zvir Jelenje, a ne Folklorni ansambl Zora iz Opatije koji uz ostalo slavi i 70 godina postojanja, zanimalo je novinare. Gradonačelnik je odgovorio da lokalni izvođači imaju prioritet te da su svi gosti dobrodošli, ali se u ovom slučaju zbog određenog nesporazuma iz programa izostavilo opatijske folkloraše, FA Zora. Rekao je da se radi o propustu koji se ubuduće neće ponoviti.



Detalje iz dvodnevnog programa predstavila je Iva Sušlić iz Promocije pa se tako moglo saznati da će u subotu u 11 sati započeti šetnja za sve uzraste stazama maruna u pratnji vodiča KŠR Gorovo, u 14 sati za sve koji žele saznati više o uzgoju i očuvanju maruna u prostorijama MO Dobreć radionicu će održati Franjo Bašan i Patricija Rumac, a u zabavnom programu nakon Trija Cukar i kafe, subotnju večer koja će trajati do 3 sata koncertom začiniti i popularna klapa Rišpet.


Nedjeljni program otvaraju u 11 sati Opatijske mažoretkinje, a od 12 do 15 sati bit će organiziran program za najmlađe. Tijekom poslijepodneva, od 13 do 17 sati, posjetitelji će moći osjetiti i čari tri domaće dobrećanske autohtone konobe, a u 14.30 sati na rasporedu će biti svečano rezanje i podjela 10 metara duge rolade od maruna. U zabavnom programu u nedjelju će nastupiti klapa Baladur, Škola armunike Nika Polesa, KUD Zvir Jelenje, a u večernjem terminu Grooversi.