Počeli Dani kamelija

Torta Camelia za ljubitelje prirode

Aleksandra Kućel Ilić

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

Ivo Dujmić je goste iz Austrije pozvao na večerašnji bal u hotelu Ambasador, a Ranko Vlatković pojasnio kako Austrijanci najbolje reagiraju na njihove intencije da ih se privuče izvan špice sezone



OPATIJA Torta Camelia za 80 sladokusaca, te posebno kreirani istoimeni kokteli koje su osmislili i u djelo proveli učenici i profesori Ugostiteljske škole Opatija, dočekali su jučer u suncem okupanoj Opatiji grupu austrijskih turista pristiglih putem agencije Sabtours na novu manifestaciju, Dane kamelija. U Umjetničkom paviljonu Jurja Šporera ugostili su ih domaćini, opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, te direktor predstavništva HTZ-a u Beču Ranko Vlatković.


Naime, privlačenje predsezonskih gostiju putem različitih manifestacija utemeljenih na wellnessu, zdravstvenom turizmu i parkovnom bogatstvu, odnosno prirodnim ljepotama Opatije, okosnica su programa hrvatskog turizma tijekom 365 dana u godini kada je o ovim prostorima riječ.


– Priča je dobro zamišljena, ali je treba dalje razvijati. Opatija je idealna za boravak gostiju izvan glavne ljetne sezone, a austrijsko tržište najbolje reagira na naše intencije da ih se privuče i u mjesecima podalje od turističke špice. Ljubitelji prirodne baštine iz Austrije u Opatiju su doputovali prvi put, a za njih je organiziran i poseban program uz posjet Amerikanskim vrtovima, šetnje parkovima i svečani večernji bal – podvukao je Vlatković i još jednom naglasio da je za Austrijance vodeća zemlja u kojoj žele provesti odmor upravo Hrvatska, zbog čega vjeruje i da će 2016. godina biti godina u kojoj će se »obarati turistički rekordi«.




Dobrodošlicu austrijskim zaljubljenicima u kamelije i zelene površine izrazio je jučer gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, te ih još jednom pozvao na Bal uz kamelije koji će se u njihovu čast organizirati večeras u hotelu Ambasador uz Jozefinu i Trio Rio, plesni nastup Karoline Šuša i nastup Klape Kamelija iz Opatije.


Grad Opatija je, kao što je poznato, 2016. godinu posvetio cvijetu kamelije, jednom od svojih zaštitnih znakova, pa je i jučerašnji prijem za grupu austrijskih turista zamišljen u kontekstu obilježavanja ovog gradskog simbola.


Danas će austrijski turisti pod vodstvom biovrtlara Karla Plobergera tijekom obilaska Amerikanskih vrtova, simbolički zasaditi cvijet bijele kamelije. Bit će to dio procesa revitalizacije Amerikanskih vrtova koji je inicirao Grad Opatija, te za tu namjenu u prosincu 2014. dobio financijsku podršku Ministarstva turizma od 500.000 bespovratnih kuna.