Kazališni ugođaj uz FEN

Tomčić: Opatija je primjer što znači živjeti kulturu

Marina Kirigin

Tri izvrsne mentorice i »male Opatijke i Opatijci« tijekom napornih priprema za premijerni nastup / Foto M. ANIČIĆ

Tri izvrsne mentorice i »male Opatijke i Opatijci« tijekom napornih priprema za premijerni nastup / Foto M. ANIČIĆ

Priliku da se okušaju u svijetu književnog izražavanja, te glazbe, pjesme i plesa, dobili su i najmlađi, pa je tako Renato Baretić predvodio radionicu kreativnog pisanja, a Martina Tomčić, Ivana Husar i Petra Radin mjuzikl radionicu - djeca i mladi su se s puno entuzijazma uključili u ove projekte

OPATIJA » Opatijska bura »raspuhala« je FEN. Vedro nebo i čist proljetni zrak na površinu su iznijeli sve ono lijepo u gradu pod Učkom. Kazališta na raznim gradskim lokacijama, bogata ponuda predstava za odrasle i djecu, šetnje glumaca lungomarem – unijeli su pozitivnu atmosferu u Opatiju proteklih dana, za održavanja četvrtog izdanja Festivala neovisnih kazališta i kazališnih skupina RH. Čak ni raskopane ulice i nešto prašine na pojedinim mjestima nije uspjelo zamutiti bistar pogled na FEN i sve što se oko njega događa. U samo prva dva dana održavanja manifestacije predstave je pogledalo oko 900 posjetitelja, a na kazališnim daskama ovog izdanja sudjeluje oko 150 kazališnih djelatnika, od čega oko stotinu glumaca, dok ostatak čine tehničari, redatelji, autori… Među poznatijim glumcima tu su Nina Violić, Nataša Janjić, Vilim Matula, Ecija Ojdanić, Dražen Šivak, Damir Poljičak, Siniša Popović, Elvis Bošnjak, Jelena Lopatić, Bojan Navojec, Nataša Dorčić… Svi oni sastavni su dio 17 pristiglih kazališta iz Pule, Mošćeničke Drage, Zagreba, Splita i Varaždina, koji su se predstavili ili će to učiniti u 20 kazališnih predstava.   

Kako bolje pisati


No, osim događaja na i oko opatijskih kazališnih dasaka, u sklopu FEN-a »kuha se«, proizvodi i radi, uči i mašta. Na dvije lokacije, u dvoranama Ville Antonio i u Kulturnom domu Zora održavaju se dvije radionice, jedna namijenjena osnovnoškolcima, a druga onim nešto starijima. Riječ je o mjuzikl radionici za djecu Martine Tomčić, Ivane Husar i Petre Radin i radionici kreativnog pisanja Renata Baretića. Polaznici Baretićevog »kreativnog razreda« vrlo su zadovoljni vježbaonicom, premda neki od njih svoju budućnost ne vide u svijetu knjiga.  




Sobičak veličine dvadesetak kvadrata u kojem je smještena malena pozornica, jastuci za sjedenje i dvanaest malih stolica – najmanje je kazalište na svijetu otvoreno jučer u Brseču u sklopu Festivala neovisnih kazališta (FEN) u Opatiji. Ovaj jedinstveni objekt zapravo je u umjetničkoj kući Teatra Oz na adresi Brseč bb, koju su njegovi tvorci nazvali »produkcijskim kreativnim inovativnim multifunkcionalnim prostorom, eksperimentalnim studijem u kojem će se istraživati i stvarati predstave i održavati radionice«. Uz malu kazališnu cjelinu smješten je i Atelje puhačkih glazbala, interaktivni prostor s tradicionalnom radionicom za popravak i restauraciju glazbala. Uz scenu predstave » Pra priče« dodatna atrakcija na otvorenju bila je i izložba renomiranog kastavskog umjetnika Saše Jantoleka. Prostor u kojem je otvoreno najmanje kazalište na svijetu, draški je općinski prostor koji je nekad bio korišten kao brsečka ambulanta, a koji je sada predan na korištenje Teatru Oz, odnosno njihovim voditeljima Mihaeli i Antonu Železniku.


   – Sigurna sam da će se u ovom najmanjem kazalištu događati jako velike stvari, važne, emotivne i kreativne. Ostvarili smo naše snove, ali ne želimo u tome biti sami. Naša je želja da ovaj prostor otvorimo za sve one koji žele biti ovdje i udisati ovaj mediteranski zrak – rekla je Mihaela Železnik na otvaranju najmanjeg kazališta na svijetu, za koje se planira tražiti i službena potvrda od Guinnessove knjige rekorda. Kazalište je to koje će obogatiti ne samo kulturnu ponudu Brseča i Mošćeničke Drage, već i čitave regije, budući da je njegovim autorima ambicija privući dramske umjetnike i kazališta, dječje pisce i poete, likovne umjetnike, glazbenike i povremeno pretvoriti mali mediteranski grad u pozornicu i pozornicu u grad, odnosno »omogućiti posjetiteljima da kroz umjetnički uzbudljive sadržaje na trenutak zastanu u potrazi za izgubljenim vremenom uvučeni u atmosferu ambijenta, u srce samog mjesta hodajući kroz uličice i stepeništa izlizana i uglačana protokom vremena«.



  – Svoju budućnost ne vezujem uz književnost, ali nikad se ne zna. Ova vježbaonica je jako zanimljiva i naučit ćemo bolje pisati, kaže opatijski gimnazijalac Ivan Košta, jedan od petnaestak polaznika radionice. Njegove kolegice, Mia Ivančić i Lucia Žagar, napominju da pišu za školske novine, pa im je ova vježbaonica dobrodošla kako bi naučile nešto novo.     – Ova opatijska radionica kreativnog pisanja, ili kako je ja zovem, vježbaonica »discipline mašte«, za mene je posebna po tome što prvi put imam cijelu grupu mladih polaznika, srednjoškolaca. Radio sam s ljudima različitih dobnih i socijalnih skupina, nedavno i u splitskom zatvoru sa zatvorenicima, a sada sam u Opatiji prvi put u »profesorskoj« poziciji. To mi je neobično, ali raditi s mladima je ugodno – rekao je novinar i književnik Renato Baretić.   

Talenti izlaze na površinu




U obližnjoj opatijskoj villi, iako mlađa ekipa, radila je po dinamičnom rasporedu. Šest sati na dan tijekom proteklog tjedna provodili su u dvorani KD Zora i uvježbavali »ulomak« mjuzikla.


   – Radi se o mjuzikl radionici, spoju pjevanja, glume i plesa. Vrlo ambiciozno uzeli smo jedan »sound« iz mjuzikla »Wicked« koji smo preveli na hrvatski i tematiku prilagodili djeci osnovne škole. U pet dana potrudit ćemo se sve tri discipline svesti pod zajednički nazivnik i pokazati u nedjelju (12. travnja) roditeljima da su djeca, njihova tijela, toliko savršeni instrumenti, da su uz prilično precizne upute i tehničke vještine koje pomalo savladavaju, u stanju unutar nekakvih šest-sedam minuta prezentirati svoj rad i pokazati svoja umijeća u pjevanju, glumi i plesu – rekla je Tomčić koju smo zatekli u ozbiljnom radu s djecom.  

  Na pitanje kako su se Opatijci snašli u toj ulozi, Tomčić kaže da smatra da su Hrvati jako talentiran narod.


   – Ponekad nam traje malo duže da izađemo iz sebe, da izađemo iz nametnutih okvira i društvenih normi, međutim djeca su tu uvijek puno otvorenija i vrlo zapravo raspoložena za nova iskustva i spoznaje. Radimo intenzivno i naporno, nemamo vremena čak ni pričati s njima, kao ni uživati u lijepom opatijskom suncu, ali ono najljepše vidjet ćete u nedjelju i dat će odgovor »kakvi su mali Opatijci« – rekla je operna pjevačica u najavi prezentacije petodnevnog rada. Dodala je da Opatiju poslovno i privatno voli, kako ovaj festival gradu i regiji puno nudi, te bi stoga trebao biti primjer svima ostalima u tome »što znači živjeti kulturu.«   

Učenice spremne za novinare


Učenice sedmog razreda opatijske osnovne škole Sara Gašparić i Eva Gärtner, polaznice radionice, baš kao prave estradne zvijezde, bile su spremne novinaru ponuditi sve važne odgovore, ali i ne do kraja otkriti što to točno spremaju za nedjeljnu premijeru.


   – Zanimljivo je i zabavno. Jako puno toga smo naučili, posebno u pjevanju. U školi nije zastupljeno pjevanje, te primjerice gluma i ples, tako da je to zapravno nešto novo. Osim toga, ovakvih aktivnosti u Opatiji nema tijekom godine, tako da se već nekoliko godina, koliko se održava FEN, prijavljujemo na ove radionice, za koje je u školi vladao izuzetno velik interes. Mentorice koje rade s nama dale su nam mogućnost da izrazimo svoje mišljenje, da budemo kreativni, ne nameću nam kako točno nešto izvesti, već dozvoljavaju da zajedno osmišljavamo i kreiramo, da predložimo svoje ideje – rekle su opatijske osnovnoškolke u kratkoj pauzi.