Zločin ili nemar

Tko truje golubove na opatijskoj Slatini?

Aleksandra Kućel Ilić

Na slatinskom sunčalištu gdje se često igraju mala djeca, pronađeni su tragovi – kruh pomiješan s neutvrđenim otrovom, zbog čega su jučer intervenirali policija, komunalno redarstvo i veterinari 



OPATIJA Deset uginulih golubova u dva dana pronašli su djelatnici »Riviere« na opatijskom kupalištu Slatina. Brzo su krenule priče kako »netko u Opatiji« truje ove ptice, a s obzirom na to da su na slatinskom sunčalištu jučer uz mrtve golubove pronađeni i tragovi mogućeg nedozvoljenog i kažnjivog djela, dežurne službe odmah su na teren pozvale i policiju, komunalne redare, baš kao i veterinare. 


   Deset mrtvih golubova


– Brižno blago! Čini se da je golubovima uz komadiće kruha »serviran« i nekakav otrov, možda otrov za štakore. Prekjučer smo pronašli dva uginula goluba, a danas ih je već puno više. Sve zajedno deset – ispričao je najstariji opatijski barkajol Miljenko Jardas, čovjek koji je otkada su ljepši i sunčaniji dani stalno uz more. Kaže da je na »mjestu zločina« primijetio nepoznatu žensku osobu u bijeloj uniformi koja je »nešto hitila iz pijata«, no je li sumnja opravdana i koji je točan sadržaj ove »hrane« razasute po kupalištu, na mjestu gdje se redovito igraju mala djeca, utvrdit će policija, odnosno veterinari koji su i uginule golubove i moguće sredstvo njihovog pomora odaslali na daljnju stručnu analizu.



Nakon što su dežurne ekipe raščistile teren, pa je i otrovana hrana uklonjena, nemio slučaj se, nevjerojatno, ali istinito – ponovio.– Neko vrijeme me nije bilo na Slatini, a kada sam se vratio, na istom mjestu je opet bilo dosta razmrvljenog kruha pomiješanog s otrovom. Policija je uzela stvar »u svoje ruke«, pa se svi nadamo da će se krivac pronaći i kazniti – ispričao je barkajol Miljenko Jardas.




        – Svaki dan već tri godine čistim i uređujem kupalište Slatina, ali ovakav slučaj još nisam zabilježio. Možda su prva dva uginula goluba mogla proći pod nekakvu eventualnu »slučajnost«, pod neku bolest, no danas je postalo jasno da se radi o nečem ozbiljnijem – otkrio je djelatnik Riviere Ivan Galić, osupnut neodgovornim činom zbog kojega bi, u slučaju da s otrovom dođu u kontakt djeca, posljedice mogle biti teške. 


    Opatijski komunalni redar Zoran Barbalić u pratnji kolege Milana Korenjaka tijekom jučerašnjeg jutra obišao je teren, napravio zapisnik i sve prijavio policiji. – Ponekad smo imali slučajeve trovanja mačaka u Voloskom, ali golubova nikad – rekao je Barbalić.     Uvid u »ugibalište na sunčalištu«, napravio je i opatijski veterinar Dubravko Kapetanić. Premda je naglasio da kod ovakvih slučajeva treba biti oprezan i ne donositi prenagle, neprovjerene zaključke, po svemu sudeći proizlazi da su se opatijski golubovi otrovali.  

 Otrov možda iz uvoza


U dogovoru s komunalnim redarstvom Grada Opatije, uginule ptice i uzorak »hrane« pomiješane s neutvrđenim, svijetloljubičastim zrncima nalik otrovu za glodavce, proslijedio je na daljnju analizu, a prvi rezultati bi se mogli znati tijekom idućeg tjedna. Pojasnio je kako otrov za glodavce u principu za golubove nije smrtonosan zbog njihovog izrazito brzog probavnog sustava, što bi moglo značiti da je korišten neki drugi otrov, možda u kombinaciji s mišomorom. Smatra da bi bilo neozbiljno nagađati o kakvom se otrovu radi, no s obzirom na to da ih u Hrvatskoj nema jer su već niz godina zabranjeni, vrlo vjerojatno je uvezen iz neke od susjednih zemalja. 


    – Ukoliko se napravi i vrlo skupa toksikološka analiza u Zagrebu, no treba u dogovoru s Gradom Opatijom zauzeti stav je li takav postupak potreban, točan i precizan odgovor znat će se za dvadesetak dana – pojasnio je Kapetanić.