Deset novih radnih mjesta

Tko kaže da nema posla: Opatijsko-riječka agencija za nekretnine tri mjeseca pokušava naći zaposlenike

Marina Kirigin

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Preko HZZ-a objavili smo natječaj, i od tridesetak pristiglih molbi, na razgovor se odazove svega nekoliko ljudi, koji uglavnom nisu profil zaposlenika koji tražimo - požalio se Milan Mandić iz tvrtke Smart Invest Immobillien



Agencija za nekretnine Smart Invest Immobillien već više od tri mjeseca bezuspješno pokušava pronaći nove zaposlenike. Usprkos poticajnim uvjetima za rad i značajnom broju novootvorenih radnih mjesta, tvrtka koja se iz Opatije nedavno proširila i na riječko tržište – ne uspijeva zaposliti nove agente. 


  – Nudimo četiri tisuće kuna osnovne plaće, proviziju te upotrebu službenog auta, laptopa i mobitela. Ali, nikako da pronađemo kvalitetne kadrove. Preko HZZ-a objavili smo natječaj, i od tridesetak pristiglih molbi, na razgovor se odazove svega nekoliko ljudi, koji uglavnom nisu profil zaposlenika koji tražimo. A imamo otvorenih deset novih radnih mjesta zbog povećanja opsega posla, kazao je direktor Smart Invest Immobillien Milan Mandić. 


 Cijene pale za 30 posto


Nakon deset godina rada u Opatiji, tijekom kojih se Smart Invest pozicionirao kao najveća agencija za nekretnine na području Opatijske rivijere, tvrtka je otvorenjem poslovnice na Mljekarskom trgu zakoračila i u Rijeku. 




  – Proveli smo detaljno istraživanje tržišta u Rijeci i Opatiji, smatram da ima dovoljno posla za širenje tržišta. Recimo, u Rijeci se prodaje više od 100 nekretnina mjesečno, a na opatijskom području nekoliko desetaka, te očekujemo i daljnji rast potražnje, istaknuo je Mandić. 


  Dodao je da se tržište izrazito segmentiralo, te da postoji potražnja za manjim i jeftinijim nekretninama na jednom kraju, te za izrazito luksuznim i vrijednim nekretninama na drugom kraju tržišnog spektra. Cijene su, prema njegovoj procjeni, u prosjeku zadnjih pet godina pale za tridesetak posto.  

Nakon podbačaja, dobar početak 2015.


– Nakon ulaska u Europsku uniju porastao je interes stanovnika europskih država, dok je u posljednje vrijeme sve manje Rusa koji su ranije bili dobri kupci, osobito na opatijskom području. Trenutačno najveći broj kupaca stiže iz nama bliskih tržišta Slovenije, Austrije i Njemačke, ali i iz unutrašnjosti Hrvatske, osobito Zagreba, zaključio je Mandić, kazavši da je lanjske godine tržište nekretnina doživjelo podbačaj, ali da je 2015. godina počela odlično. 


  Prema podacima na web stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na području Hrvatske ima 14.365 slobodnih radnih mjesta i 320.812 nezaposlenih. Krajem veljače na području opatijske ispostave evidentirano je 1.798 nezaposlenih, a na području grada senudilo 49 poslova. Krajem veljače u PGŽ-u bilo je 1.467 slobodnih radnih mjesta, a najviše su se tražile osobe za rad u administrativnim i uslužnim djelatnostima.