Natječaj za izbor ravnatelja poodigao prašinu

Tko će voditi opatijski Muzej turizma? Dujmić za ostanak Mažuran Jurešić, oporba protestira

Marina Kirigin

Dosadašnja ravnateljica HMT-a Katarina Mažuran Jurešić / Snimio Marin ANIČIĆ

Dosadašnja ravnateljica HMT-a Katarina Mažuran Jurešić / Snimio Marin ANIČIĆ

Aktualnoj ravnateljici Katarini Mažuran Jurešić mandat istječe 2. srpnja, te je  gradonačelnik Ivo Dujmić pisao ministru kulture i predložio da je u skladu sa zakonom imenuje kao v.d.



OPATIJA Natječaj za izbor ravnatelja Hrvatskog muzeja turizma u Opatiji opet je podigao prašinu. Za tu se funkciju dosad gotovo uvijek politički kadroviralo, pa i ne čude ponovne reakcije političara i samih kandidata na natječaju. Grad Opatija koji je proveo natječaj nije želio objelodaniti imena prijavljenih kandidata, već je predložio da odgovor na to pitanje potražimo u Ministarstvu kulture.


– Što se aktualne ravnateljice HMT-a tiče, ona je izabrana na mandat od četiri godine, a mandatni period istječe 2. srpnja ove godine. Natječaj nije stopiran, već se provodi u skladu sa zakonima RH, prema kojima je gradonačelnikova obveza dati svoje mišljenje ministru kulture o izboru novog ravnatelja. Ministar kulture je taj koji donosi konačnu odluku, a prilikom postavljanja ravnatelja Muzeja u novom mandatu može i ne mora uvažiti prethodno mišljenje gradonačelnika, kao što mišljenje gradonačelnika, primjerice, nije bilo prihvaćeno u slučaju izbora aktualne ravnateljice prije četiri godine od strane tadašnje ministrice kulture. Moj je stav, koji sam izložio u svom mišljenju upućenom ministru kulture Zlatanu Hasanbegoviću, da sadašnju ravnateljicu HMT-a Katarinu Mažuran Jurešić imenuje kao vršiteljicu dužnosti na najviše godinu dana, koliko zakon dopušta, upravo stoga jer je 16. lipnja Sabor donio odluku o izglasavanju nepovjerenja predsjedniku Vlade RH. Kako je Vlada osnivač HMT-a, a trenutačna Vlada sada djeluje kao tehnička, moje mišljenje oko izbora ravnatelja HMT-a jest da do formiranja nove Vlade, aktualni ministar kulture u tehničkoj Vladi onda postavi Mažuran Jurešić kao vršiteljicu dužnosti. U ovom trenutku nemamo povratnih informacija o ovom pitanju iz Vlade, odnosno resornoga ministarstva – stoji u odgovoru gradonačelnika Dujmića.



Trenutačna ravnateljica HMT-a Katarina Mažuran Jurešić nije htjela komentirati situaciju vezanu uz posljednji natječaj, a na prozivke da ni za prvog, ali ni ovog natječaja nema uvjete za postati ravnateljicom, odgovara da to nije točno.– Imala sam i prvi put sve uvjete koje zakon propisuje, a zakon propisuje minimalno pet godina rada u muzejskoj ustanovi ili deset godina rada na području kulture i umjetnosti. To propisuje Zakon o muzejima i Statut muzeja. Bivša ravnateljica HMT-a, Mirjana Kos, nakon prošlog natječaja tužila je Ministarstvo kulture Upravnom sudu koji je odbacio optužbu i konstatirao kako imam sve uvjete koje zakon propisuje – rekla je Mažuran Jurešić.


Janković: Nezakonito




Iz neslužbenih, ali pouzdanih izvora doznajemo da su se na raspisani natječaj javili dosadašnja ravnateljica HMT-a Katarina Mažuran Jurešić, zatim Berislav Janković, jedna kandidatkinja s Lošinja te nekoliko osoba, djelatnika HMT-a, među kojima i nekadašnja ravnateljica HMT-a Mirjana Kos.


Na objavu gradonačelnika Dujmića u kojoj je zatražio da se na najdulje godinu dana v. d. ravnateljicom imenuje Katarina Mažuran Jurešić, reagirao je jedan od kandidata na natječaju Berislav Janković.


– Gradonačelnik se u svom stavu da se po natječaju ne izabere ni jedan kandidat izgovara na činjenicu da je Hrvatski sabor izglasao nepovjerenje predsjedniku Vlade RH, te da Vlada obavlja tehničke poslove. Prema Dujmiću, ministar Hasanbegović kao sada »tehnički ministar« ne bi smio odlučivati o rezultatima u principu uredno provedenog natječaja, pa mu predlaže da za vršitelja dužnosti imenuje sadašnju, prije četiri godine nezakonito imenovanu, zakonski i stručno nekvalificiranu ravnateljicu Katarinu Mažuran Jurešić, a što je očekivani manevar samo radi nastavka zapošljavanja Jurešić i daljnjeg izigravanja zakona. Natječaj je trebao biti proveden još u travnju (dakle dok Vlada i ministar nisu bili »tehnički«), a nije upravo zahvaljujući Dujmiću i nekvalificiranoj Jurešić koji su namjerno razvlačili s usklađivanjem Statuta s novim Zakonom o muzejima, te tako odgađali raspisivanje natječaja do krajnjih granica – stoji u reakciji Berislava Jankovića.



Goran Crnković, opatijski vijećnik HDZ-a, na press konferenciji se osvrnuo i na temu izbora ravnateljice HMT-a– Cijela priča o natječaju je puna dubioza i nepoštovanja zakonskih odredbi. Na gradskim web stranicama objavljeno je mišljenje gradonačelnika da ravnateljica Katarina Mažuran Jurešić treba biti v.d. ravnateljice, pri čemu se potpuno pogrešno protumačio zakon, da aktualni ministar nema pravo imenovanja. Danas u Hrvatskoj ima barem trideset ravnatelja ustanova u kulturi koji su imenovani u prijelaznom razdoblju, kada je prošla Vlada djelovala kao tehnička. Dakle, jedno je Vlada, a drugo je ministar koji može kao pripadnik tehničke Vlade suvereno donositi odluke. Međutim, najgore od svega je to što gradonačelnik predlaže osobu koja nema uvjete za obnašanje te funkcije. Jer Zakon o muzejima sasvim jasno u članku 28 kaže da svaki ravnatelj ustanove u kulturi kojeg imenuje ministar mora imati pet godina iskustva u takvoj ustanovi, u ovom slučaju u muzeju, što Mažuran Jurešić nema – zaključio je Crnković. (A.K.I.)


Dujmićev potez komentirao je i nezavisni opatijski vijećnik Ernie Gigante Dešković.


Dešković: Političke igre


– Takav stav gradonačelnika Dujmića je presedan i predstavlja nepotrebno i štetno politiziranje s jednom opatijskom ustanovom. To što je Vlada tehnička ne može biti razlog za odgodu redovnog izbora ili reizbora ravnatelja. Gradonačelnikov stav mora biti jasan: ili kandidati nisu dobri i ne zadovoljavaju uvjete te se zato traži novi natječaj, ili jasno reći ime i prezime osobe koju smatra najboljom te opravdati to stručnošću kandidata. Ovo je puko kalkuliranje hoće li možebitni budući ministar možda biti politički naklonjeniji ovom ili onom kandidatu. To što su gradonačelnik i tehnički ministar iz suprotnih tabora je njihov problem i ovu ustanovu ne bi smjeli uvlačiti u svoje političke igre – smatra Gigante Dešković.