Pripreme za OI

Thalassotherapia Opatija: Dizajn tijela i trening mozga za više golova

Marina Kirigin

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić

Hrvatski rukometaši Zlatko Horvat, Marko Mamić i Krešimir Kozina su jučer u Opatiji dobili procjenu svojih sportskih mogućnosti, a cilj je da im učinak na terenu bude što efikasniji



OPATIJA Hrvatski rukometni reprezentativci, Zlatko Horvat, Marko Mamić i Krešimir Kozina u sklopu posljednjih opatijskih priprema pred odlazak na OI u Brazil, posjetili su specijalnu bolnicu Thalassotherapiju Opatija i njezin SportLab. U nazočnosti stručnjaka, radiologa istraživača Natka Becka, kardiologa Damira Raljevića i neuroznanstvenika Raphaela Bena dobili su procjenu svojih mogućnosti i sposobnosti. U prvom dijelu opatijskog »tretmana« prezentiran im je sportski pregled koji objedinjuje inovativne tehnike, odnosno novi moderan bicikl koji mjeri izdah, dok su u drugom dijelu bili posvećeni mentalnoj pripremi a koja je bila usredotočena na efikasnost igrača, učinak na terenu, odnosno istraživalo se s kojom vjerojatnošću igrač može primjerice kada stane na crtu sedmerca zabiti gol.


– Mi se bavimo segmentom koja je korelacija između mozga i funkcija motorike, koliko je tijelo dobro dizajnirano, koliko je mozak istreniran za određene situacije, a sve kako bi učinak sportaša na terenu bio čim efikasniji – objasnio je Beck.


Cilj ovog medicinskog dijela programa priprema, kroz stručni liječnički pregled, je pokazati ujedno i kako moderna medicina može sudjelovati u pripremi vrhunskih sportaša i doprinijeti njihovoj spremnosti za nastup na velikim i ozbiljnim sportskim natjecanjima, što i jest jedan od poslova koje obavljaju stručni liječnici u opatijskoj Thalassotherapiji, kazao je ravnatelj opatijske bolnice Viktor Peršić dodajući kako bi novi laboratorij ustanove SportLab uskoro mogao na istom mjestu, u novoizgrađenih 1.200 »kvadrata« dobiti svoj novi prostor.




– SportLab je na pragu jednog centra za koji je već ishodovana građevinska dozvola. Nazvali smo ga Centar za sportsku i personaliziranu medicinu a objedinit će na jednom mjestu sve ono što je sada raštrkano u našoj ustanovi – zaključio je Peršić.