Ulaganja do kraja 2019.

TRI VELIKE INVESTICIJE: Volosko odaje priznanje Andriji Mohorovičiću

Aleksandra Kućel Ilić

U prizemlju Doma Liburnija otvorit će se centar »Andrija Mohorovičić« / Snimio Marin ANIČIĆ

U prizemlju Doma Liburnija otvorit će se centar »Andrija Mohorovičić« / Snimio Marin ANIČIĆ

Otvaranje Interpretacijskog centra u Domu Liburnija u planu je krajem kolovoza, a preuređenje kupališta Črnikovica započet će tek nakon ljetne sezone kupanja, u rujnu, te će se utrošiti 1.400.000 kuna



Do kraja ove godine u Voloskom se planiraju završiti tri velike investicije uz koje će ovo pitoreskno naselje dobiti novi sjaj.


U punom su jeku radovi na uređenju Interpretacijskog centra Andrije Mohorovičića u prizemlju Doma Liburnija. Kako bi odali zasluženo priznanje ovom velikom sinu našeg kraja, Grad Opatija će urediti, opremiti i otvoriti Interpretacijski centar »Andrija Mohorovičić« u Voloskom, rodnom mjestu ovog znanstvenog velikana.Otvaranje Interpretacijskog centra planira sekrajem kolovoza ove godineu prizemlju zgrade Doma Liburnija na 82 četvorna metra.


Prema informacijama nadležnih u Gradu Opatija, interpretacijski centar će prezentirati život i djelo znamenitog znanstvenika, čiji znanstveni opus stoji rame uz rame s onim Nikole Tesle. Andrija Mohorovičić hrvatski je znanstvenik čija su znanstvena istraživanja i radovi na područjumeteorologije i seizmologijeod svjetske važnosti. Mohorovičićevim imenom nazvan jediskontinuitet između Zemljine kore i plašta– najveća prirodna tvorevina na Zemlji -MOHO sloj.




Godine 1970. njemu u čast nazvan je ikrater polumjera 77 km.. na tamnoj strani Mjeseca, a 1996.asteroid br. 8422.U najnovije vrijeme njegovim se imenom naziva i diskontinuitet između kore i plašta na Marsu. Geofizički zavod Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu također nosi njegovo ime, kao i gimnazija u Rijeci, osnovna škola u Matuljima te ulice u nekoliko hrvatskih gradova.


Specifična cjelina


Radovi na uređenju prizemlja zgrade započeli su u ožujku i trajat će do kraja lipnja ove godine.Građevinske radove vrijedne 849.720 kuna bez PDV-a izvodi tvrtka Stella d.o.o. iz Matulja. Dio građevinskih radova u iznosu od59.360 kuna financiran je iz europskog projekta RIVIERA4SEASON2iz programa prekogranične suradnje INTERREG Slovenija-Hrvatska.


Opremanje prostora i izložbeni postav budućeg Interpretacijskog centra financirat će se isključivo iz projekta RIVIERA4SEASON2. Cilj je ovog europskog projekta stvaranje novih turističkih i društvenih sadržaja koji će doprinijeti dolasku većeg broja posjetitelja na pojedinu destinaciju.


Šetač kroz Volosko nakon posjeta Interpretacijskom centru moći će otići do malog Trga u Voloskom koji će se isto tako urediti do kraja godine. Investicija je to vrijedna 500 tisuća kuna, s PDV-om. Radovi na uređenju će započeti krajem rujna i biti završeni do kraja godine. Napravit će se oborinska odvodnja, novo kameno opločenje trga, postojeće drveće se zadržava, a uklanjaju se samo dva bolesna stabla. I skulpture koje postoje na trgu ponovno će se postaviti. Volosko je kao specifična cjelina pod konzervatorskom zaštitom pa je stoga i ovaj projekt rađen s dužnom pozornošću i u skladu s pravilima struke, kažu u Gradu Opatija.


Kovanda i Laginja


S obzirom da su Grad Opatija i Rijeka 2020 d.o.o. sklopili sporazum o suradnji na Programskom pravcu Lungomare u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, Trg Volosko će vjerojatno biti obogaćen dodatnim umjetničkim sadržajem.


Suradnja na projektu Lungomare će rezultirati umjetničkom instalacijom u Voloskom, autorskog dvojca Jirija Kovande, poznatog i priznatog češkog modernog umjetnika koji je izlagao u Tate modern muzeju u Londonu i Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku i studentice riječke Akademije za primijenjenu umjetnost Nike Laginje.



Grad Opatija je otvorio javno savjetovanje o prijedlogu izmjena i dopuna programa poticanja zapošljavanja i poduzetništva te razvoja zaleđa u 2019. godini, koje će ostati otvoreno do 23. svibnja.U razdoblju dok traje savjetovanje svi zainteresirani mogu dati svoje primjedbe i prijedloge na e-mail adresu [email protected]. Prijedlog izmjena i dopuna Programa motiviran je prije svega pokušajem pružanja potpore malim i mikro poduzetnicima koji apliciraju ili bi željeli aplicirati na sredstva fondova EU. Naime činjenica je da postoje raspoloživa bespovratna sredstva iz fondova EU na koja može aplicirati privatan sektor, međutim isti se teško odlučuju na pokušaj prijave jer postupak prijave iziskuje osiguravanja financijskih sredstava za plaćanje konzultanata, a ishod prijave je neizvjestan, te zbog osiguravanja likvidnosti projekta za vrijeme trajanja (dok se ne ostvari refundacija).Stoga u Gradu Opatija predlažu: a) uvođenje novog oblika poticaja:poticaj za troškove prijave na natječaj za korištenje sredstava fondova EU ili nacionalnih fondova b) proširenje postojećeg poticaja-subvencije kamata i na subvenciju kamata na kredite podignute u svrhu financiranja odnosno predfinanciranja projekata odobrenih u sklopu natječaja za bespovratna sredstva iz fondova EU ili nacionalnih fondova 1)Poticaj za troškove prijave na natječaj za korištenje sredstava Fondova EU ili nacionalnih fondova:a) subvencije troškova konzultantskih usluga (izrade prijava, izrade studija, savjetovanja kod izrade prijava i dr naknade) b) u visini 30% stvarnih troškova c) do maksimalnog iznosa od 20.000 kuna.2) Subvencija kamata na kredite podignute u svrhu financiranja odnosno predfinanciranja projekata odobrenih u sklopu natječaja za bespovratna sredstva iz fondova EU ili nacionalnih fondovaa) Subvencija troška kamata u visini od maksimalno dva postotna poena za cijelo vrijeme trajanja ugovora o kreditu b) do maksimalnog iznosa od 20.000 kuna na godišnjoj razini– Proračunom Grada Opatije za 2019.godinu planirano je 900.000 kuna za provedbu Programa potpora poduzetništvu. Uzimajući u obzir do sada ugovorene obveze, broj pristiglih zahtjeva, kao i mogućnost novih poticaja prema ovim izmjenama, bit će nužno povećati sredstava za tu namjenu. Konkretno, po osnovi novih oblika poticaja predviđamo da bi bilo optimalno osigurati dodatnih 100.000 kuna prvim rebalansom Proračuna – navode iz Grada Opatije.


Umjetnici su nedavno posjetili Volosko i razgledali lokacije na kojima bi mogla biti postavljena umjetnička instalacija kojom će umjetnici predočiti kako su oni doživjeli Volosko. Umjetnička instalacija u Voloskom bit će postavljena za otprilike godinu dana.


– Pred nama je ljeto i sezona kupanja. Projekt uređenja plaže Črnikovica je spreman, no s radovima se neće, naravno, početi uslijed sezone kupanja, već u rujnu ove godine, nakon sezone.


Nažalost, bilo je manjih poteškoća u realizaciji ovoga projekta, u pripremi dokumentacije, zbog čega se s izgradnjom nove plaže kasni, no sada su sve poteškoće uklonjene. Svi kupači koji se kupaju na Črnikovici uskoro će moći uživati na lijepom i adekvatno uređenom kupalištu sa svim potrebnim sadržajima.


Ukupna je vrijednost projekta 1.400.000 kuna, od čega je za uređenje ove plaže Grad Opatija dobio sredstva Ministarstva turizma u iznosu od 400 tisuća kuna – navode iz Grada Opatije.


Plaža Črnikovica, snimio Marin ANIČIĆ


Plaža Črnikovica, snimio Marin ANIČIĆ