Koncert na Ljetnoj

Svjetske operne zvijezde večeras u Opatiji: Pjevaju Sumi Jo i Lucio Gallo

Marina Kirigin

Lucio Gallo, Marin Blažević i  Sumi Jo/  Foto M. ANIČIĆ

Lucio Gallo, Marin Blažević i Sumi Jo/ Foto M. ANIČIĆ

Ovo je moj prvi hrvatski nastup. Prije tri godine u Hrvatskoj sam provela deset dana, a tada sam tu zaželjela biti ne samo kao turist, već i kao izvođač - rekla je Sumi Jo



 Završnica Riječkih ljetnih noći najavljena je jučer u opatijskom hotelu Mozart u nazočnosti superzvijezda, korejske sopranistice Sumi Jo i talijanskog baritona Lucia Galla, solista današnjeg koncerta na opatijskoj Ljetnoj pozornici (21.30 sati) pod nazivom »The Best of Opera«. Festival Opatija, Riječke ljetne noći i Opera HNK-a Ivana pl. Zajca Rijeka najavili su koncert najpoznatijih opernih arija Verdija, Mozarta, Puccinija, Masseneta, Bellinija i Donizettija, na kojem uz navedene sudjeluju i mladi solisti riječke i ljubljanske opere, mezzosopranistica Ivana Srbljan i tenor Aljaž Farasina. Svjetske operne zvijezde pod opatijskim ljetnim nebom pratit će orkestar i zbor Opere HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci, pod dirigentskom palicom Tibora Bogányija. Marin Blažević, intendant riječkog HNK-a, rekao je kako je ovo povijesni tjedan za operu i orkestar HNK-a Ivana pl. Zajca Rijeka, naglasio kako su dosad nastupala velika imena u riječkoj operi, ali kako ovakve superzvijezde dosad nisu surađivale s riječkim orkestrom.


Radosna zbog današnjeg nastupa na opatijskoj Ljetnoj pozornici je i Sumi Jo, operna pjevačica iz Seoula, jedna od najtraženijih sopranistica današnjice.


– Ovo je moj prvi hrvatski nastup. Prije tri godine u Hrvatskoj sam provela deset dana, a tada sam tu zaželjela biti ne samo kao turist već i kao izvođač. Taj san mi se ostvario. Za mene je ovo jedno veliko iskustvo, ponovno ću dijeliti pozornicu s mojim starim prijateljem Gallom i ostalim izuzetnim umjetnicima – rekla je Sumi Jo i najavila kako će na bini nositi tri teške haljine zbog kojih je prekoračila kilažu u avionu.




Iako ima stan u susjedstvu, obližnjem Trevisu, Lucio Gallo nikad dosad nije bio u ovoj regiji.


– Sretan sam što sam ovdje. Sumi Jo znam već 30 godina, dok je bila dijete. Za mene je ovo također veliki izazov, posebno zato što ću u tri dana pjevati operu, ali i izvesti pjesme Franka Sinatre – najavio je Gallo dva preostala velika događanja u kojima će on biti u glavnoj ulozi.


Maestro Tibor Bogányi rekao je kako se već na probi moglo čuti kako su solisti i orkestar »kliknuli«.


Uz koncert »The best of opera«, u Opatiji je najavljen i koncert »Tribute to Frank Sinatra« koji je zbog tehničkih problema prebačen s opatijske Ljetne pozornice u Rijeku na Trg riječke rezolucije. Koncert kojim će se odati počast najvećem pjevaču u povijesti američke glazbe održat će se u petak (22. srpnja) u 21.30 sati. Kao razlog premještaja koncerta iz Opatije u Rijeku, Rajna Miloš, ravnateljica Festivala Opatije istakla je istovremeno događanje na terasi hotela Kvarner, koja se nalazi u susjedstvu Ljetne pozornice, a na kojoj nastupa Zorica Kondža.