Zabava za sve

”Svetsko prvenstvo va pukalnicah” okupilo Opatijce željne vraćanja u mlade dane

Marija Duvnjak

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Pukalnice su tradicionalna igra ovih predjela u kojoj se izdubi bazgina grana kako bi se stvorila šuplja cijev kroz koju se onda pritiskom ispucavaju lumberi - lovorov plod



OPATIJA – Održano je treće »Svetsko prvenstvo va pukalnicah« koje je okupilo Opatijce koji su željni vraćanja u mlade dane organizirali prvenstvo u ovoj skoro zaboravljenoj dječjoj igri.


Naime, pukalnice su tradicionalna igra ovih predjela u kojoj se izdubi bazgina grana kako bi se stvorila šuplja cijev kroz koju se onda pritiskom ispucavaju lumberi – lovorov plod čineći ovu igru vrlo zabavnom kada se u dječjoj mašti šuma ili dvorište na kojem se nalaze pretvori u ratište gdje se onda skupe ekipe koje se igraju rata.


Ovo se natjecanje ne odvija na »ratištu« već se dogovorno gađaju mete i sakupljaju bodovi, a natjecatelji su podjeljeni u 3 skupine.Prva je »Juniori«, onda sljede »Ženske«, te na kraju pozicije zauzimaju »Seniori«. Iako je ovo prvenstvo u početku nastalo kao sentimentalno vraćanje u mlade bezbrižnije dane, danas ono okuplja čak šezdesetak sudionika koji se natječu i brižno pripremaju za ovo prvenstvo.