Pripreme

Sve je spremno za međunarodnu konferenciju Eurochild: Opatija s djecom gradi bolju Europu

Marina Kirigin

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić



OPATIJAOpatija je spremna za veliku međunarodnu konferenciju »Gradimo bolju Europu s djecom: pridružite nam se!« u organizaciji mrežne organizacije Eurochild. Domaćini konferencije koja će okupiti 320 sudionika iz 39 zemalja, među kojima i 100 djece su Društvo »Naša djeca« Opatija i Grad Opatija – Grad prijatelj djece, a održat će se u Gervaisu od 29. do 31. listopada pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović koja je trebala i sama biti nazočna otvorenju, no javila je da će se sudionicima obratiti putem videolinka. Konferencija u Opatiji će okupiti vodeće europske stručnjake iz područja dječjih prava i dječje participacije, a tema će joj biti aktivno sudjelovanje djece u donošenju javnih politika na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini. Moto konferencije su osmislila djeca, a glasi: »Računamo na vas, a vi na nas«?


Susreti Dječjih vijeća


Na konferenciji će se predstaviti rezultati istraživanja provedenih u suradnji s UNICEF-om, kao i bogata iskustva 130 članica Eurochilda koje djeluju u 33 zemlje Europe. Konferencija će biti poduprta zbirkom istraživačkih dokaza o tome zašto je sudjelovanje djece važno i kako djeluje u praksi. Organizirat će se radionice na kojima će praktičari, kreatori politike, istraživači i djeca moći sama razmijeniti svoja iskustva, kao i studijski posjeti u gradu domaćinu i okolici. Eurochild je osnovao i Savjetodavnu grupu mladih koja uključuje 10 mladih savjetnika iz 9 europskih zemalja koji su se u srpnju susreli u Opatiji kako bi razradili konačne detalje konferencije. Posebnost ove konferencije ogleda se i u tome što će se istovremeno u Opatiji odvijati i 14. susreti dječjih vijeća Hrvatske u organizaciji Saveza društava »Naša djeca« Hrvatske i Ministarstva za demografiju, obitelj, socijalnu politiku i mlade pod pokroviteljstvom Primorsko–goranske županije, a pod motom »Participirajmo – uključivanje dječjih vijeća u procese donošenja odluka na EU razinama«. Očekuje se dolazak više od 20 dječjih vijeća iz cijele Hrvatske.


Potraga za blagom


U povodu ovih značajnih događaja, vijećnici Dječjeg gradskog vijeće Grada Opatije ukrasili su izloge i druga mjesta uz glavnu opatijsku prometnicu igračkama i obilježjima zemalja sudionica kako bi predstavljala »Europu u malom«, a organizirat će i potragu za blagom kroz koju će sudionici upoznati kulturnu baštinu i znamenitosti grada. Eurochild je europska mreža organizacija usmjerena na poboljšanje kvalitete života djece i mladih sa sjedištem u Bruxellesu, svoje aktivnosti zasniva na UN-ovoj Konvenciji o pravima djeteta, a Društvo »Naša djeca« Opatija je od 2010. godine njezin punopravni član Grad Opatija ponosno nosi titulu Grada prijatelja djece od 2005. godine.