Na 'snimanje' stigao i medo

Šumski Big Brother u Parku prirode Učka: Postavljene fotozamke za praćenje sisavaca

Marina Kirigin

Za sada su postavljene dvije fotozamke, ali naša je namjera povećati njihov broj. Zamke postavljamo tamo gdje imamo saznanja o kretanju većih sisavaca ali lokacije ne želimo odati. Postavljanje fotozamki uobičajena je praksa u svijetu – otkrio nam je Egon Vasilić iz JU PP-a Učka



UČKA Još jednom je potvrđeno, Učka je itekako bogata florom i faunom. Na »fotošutingu« u svega nekoliko mjeseci pojavili su se jelen, srna, košuta, srndaći, medvjed, divlja svinja, divlja mačka, ptice grabljivice, supovi, sove, gavrani… Sve to potvrđeno je zahvaljujući najnovijim istraživanjima Javne ustanove Parka prirode Učka. Naime, s početkom proljeća na sjevernom dijelu Parka prirode Učka, u blizini prirodnog pojilišta, postavljene su prve fotozamke s ciljem bilježenja pojavnosti velikih sisavaca te praćenja njihova ponašanja. Fotozamke su fotoaparati, odnosno videokamere čije aktiviranje potiče impuls posebnog infracrvenog senzora koji registrira i bilježi svaki prolaz životinje.


Ne uznemiruje životinje


One su jedna od najučinkovitijih neinvazivnih metoda za terensko istraživanje divljih životinja, a postavljene na pogodno mjesto pružaju dragocjene podatke o vrsti životinja koje prolaze. Posljednjeg dana srpnja, u ranu zoru, na učkarski »fotošuting« stigao je i medo, a snimku njegova kretanja Učkom na Facebook stanicama Parka prirode Učka pogledao je velik broj ljubitelja prirode.



Supovi, kojima ornitolozi prilikom prstenovanja, označavanja ptica, dodjeljuju imena, odlični su letači. U prilog tome govori i ova priča u kojoj je Hrvoje otišao u Srbiju, a Srba došao na ljetovanje na Učku.





– Za sada su postavljene dvije fotozamke, ali naša je namjera povećati njihov broj. Zamke postavljamo tamo gdje imamo saznanja o kretanju većih sisavaca, često ih premještamo, a lokacije ne želimo odati. Postavljanje fotozamki uobičajena je praksa u svijetu, neagresivna je metoda kojom se ne uznemiravaju životinje, a kojom se dobiju vrlo vrijedni podaci. Mi smo i dosad zahvaljujući osobnim opažanjima i tragovima znali da na našem području sve te životinjske vrste obitavaju, no fotografijama i snimkama možemo sada utvrđivati i njihovu brojnost i učestalost dolaska. Znači, sve te vrste poznate su nam od ranije, znali smo da je Učka bogata sisavcima, a to sada imamo zabilježeno na videosnimkama i na fotografijama – rekao je Egon Vasilić, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Učka. Od velikih zvjerki »pred kamerama« se sada još očekuje vuk, a tko zna, možda i neka dosad nepoznata ili na Učki nezabilježena životinjska vrsta. Bilježenjem kretanja i praćenjem životinja puno se toga može doznati, pa tako i »životna priča« supa koji se došao nahraniti strvinom na Učki. Naime, prema riječima djelatnika JU PP Učka za posljednjeg nevremena, prije dva tjedna, na Učki su od udara groma stradale četiri divlje krave.

Srba preko Alpa u Hrvatsku


– Nismo znali što napraviti s kravama pa smo odlučili pustiti ih supovima koji se tako prehranjuju. U kratkom vremenu oko strvina se okupilo 20-tak supova i gavrana. Fotografirajući ih, zamijetili smo oznaku na krilu jednog supa. Bila je to markica koju su stavili ornitolozi iz Srbije. Kontaktirali smo kolege u Srbiji koji su nam dali informaciju kako se sup zove Srba, te kako je prije godinu dana izlegao mlade u kanjonu u Srbiji. Rekli su kako od tada nije registriran. Nakon što smo mi objavili da je stigao na Učku, javili su se i ornitolozi iz Italije i otkrili da je prije mjesec dana bio na hranilištu u Alpama – objasnila je djelatnica JU PP Učka i navela kako je u Srbiju, prema riječima tamošnjih ornitologa, doletio i naš sup Hrvoje.