I lijepo i povoljno, ali...

Strani turisti na svjetskom prvenstvu u bridžu: Put iz Švedske do Opatije traje duže nego do Pekinga

Marina Kirigin

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić

Da bih stigao ovdje, promijenio sam tri leta,  rekao je Alder



OPATIJA  U press centru 4. Otvorenog svjetskog bridž prvenstva mladih, koje se ovog tjedna održava u Opatiji, vrlo je dinamično. Dnevni bilten ovog sportskog natjecanja svakodnevno izlazi. Uz sportske rezultate, razgovore s predstavnicima Svjetske i Europske bridž federacije, stranice biltena krase i fotografije Opatije.


Glavnu riječ u press centru ovih dana vodi Phillip Alder, nekadašnji novinar New York Timesa, a pomažu mu David Stern iz Australije, Micke Melander iz Švedske, Ram Soffer iz Izraela i Francesca Canali iz Italije. Osim što prate bridž partije za opatijskim stolovima na kojima sjedi 350 igrača iz cijeloga svijeta, ova moćna ekipa jakih pera u malo slobodnog vremena obilazi Liburniju i njene restorane, uživa u ljetu… Alder je u Opatiji treći put, no obzirom da su u NY Timesu ukinuli rubriku o bridžu, ove godine će izvještaje objavljivati na svojoj web stranici. 


– Opatija je odlično mjesto za bridž. Cijene su povoljne, hrana odlična, smještaj izvanredan, zaista živite na predivnom mjestu. Prošle sam godine  obišao i nešto južnije krajeve. Istina udaljene samo stotinjak kilometara od Opatije, a i ove godine ću malo razgledati okolicu. Zapravo postoji samo jedan veliki problem kad je u pitanju Opatija, ali općenito i ova regija – teško ste dostupni. Da bih stigao ovdje, promijenio sam tri leta,  rekao je Alder, a čije se riječi nadovezao i Stern, koji prati natjecanje za Svjetsku bridž federaciju.




– Opatija je jedno od ljepših mjesta koje sam vidio, a zahvaljujući bridž natjecanjima puno sam putovao. Arhitektura, ljetna opuštena atmosfera, ponuda u restoranima i domaćinstvo, sve to je čini posebnom, no kao što i Alder kaže, problem su avio linije, iz Australije sam promjenio tri leta, rekao je Stern, dok je Šveđanin Melander zaključio da je njegovo putovanje u Hrvatsku i Opatiju trajalo duže nego što bi trajalo ono do Pekinga ili New Yorka.