Nova Liburnija pred odlukom

Što s dionicama LRH-a? Opatijci podijeljeni oko prodaje kontrolnog paketa

Marina Kirigin

Obvezujuća ponuda o prodaji kontrolnog paketa dionica LRH uskoro će tražiti decidirani odgovor čelnika JLS-a s područja Liburnije / Foto  Marin ANIČIĆ

Obvezujuća ponuda o prodaji kontrolnog paketa dionica LRH uskoro će tražiti decidirani odgovor čelnika JLS-a s područja Liburnije / Foto Marin ANIČIĆ

Treba li Nova Liburnija zadržati ili prodati dionice LRH, pitali smo građane, turističke i bivše turističke djelatnike te političare, no stavovi o tome i dalje su vrlo različiti



OPATIJA  Sredinom srpnja najveći opatijski hotelski lanac, Liburnia Riviera Hoteli, dobio je novog većinskog vlasnika, tvrtku Gitone Adriatic, iza koje stoji bogata njemačka obitelj Lürssen, najpoznatiji svjetski proizvođač megajahti.


Obitelj je to koja se gotovo stoljeće i pol bavi brodogradnjom, te je kupovinom opatijskog hotelskog lanca poslovanje proširila i na hotelijersko-turistički sektor. Kupnjom su stekli gotovo 54 posto svih dionica društva, a ostatak od 25 plus »zlatna« dionica u rukama je društva Nova Liburnija, odnosno liburnijskih JLS-a – Opatije, Lovrana, Mošćeničke Drage i Matulja, i dio pripada malim dioničarima.


Treba li Nova Liburnija zadržati ili prodati kontrolni paket dionica LRH, pitanje je koje je u anketi postavljeno građanima Opatije, turističkim i bivšim turističkim djelatnicima te političarima.




Obvezujuća ponuda uskoro će tražiti odgovor čelnika JLS-a, članova Skupštine Nove Liburnije, da decidirano odgovore na to pitanje na koje nakon vijesti o ulasku njemačkog kapitala u LRH nisu znali dati precizne odgovore. Treba li ili ne prodati dionice Nova Liburnije, pitanje je koje je podijelilo i opatijsku javnost.


– U deset godina mog vijećničkog mandata nisam promijenio stav i mišljenje – smatram da JLS nije dobar gazda nekog hotelskog lanca. Ukoliko ne »upišeš« emocije i povijest LRH-a, onda je moje apsolutno mišljenje da dionice treba prodati. Na početku mog mandata u Vijeću je aktualna tema bila »spašavanje 25 plus 1 dionice LRH«, o čemu se puno razgovaralo, i već tada sam javno rekao da bi Grad Opatija trebao prodati svoje dionice i uložiti u neke druge infrastrukturne objekte kojima će dalje upravljati. Tada je dionica bila skuplja nego danas, ali moje se mišljenje nije zato promijenilo. No, s obzirom da sam gradski vijećnik i da sam dio nekakve većine u Vijeću, neću nikad dignuti ruku za prodaju dok god se ne bude jasno znalo što će Grad napraviti tim novcem od prodaje paketa. Nisam za opciju da se time krpaju proračunske rupe, nego sam za prodaju s jasnim planom što će se za svaku kunu od te prodaje napraviti – smatra Neven Varljen, nezavisni gradski vijećnik.


Pričekati pa odlučiti


Za razliku od Varljena, umirovljeni turistički djelatnik Aldo Simper, koji je cijeli svoj radni vijek proveo na poslovima u turizmu i prometu, i dalje smatra da Grad Opatija i liburnijske općine ne bi smjele prodavati paket dionica.


– Na dan kada sam saznao da je kupljen većinski paket LRH-a, poslao sam poruku gradonačelniku Opatije, napisavši kako ni u kom slučaju ne treba prodavati gradski paket dionica. Na taj ću način razmišljati dok god ta tvrtka ima većinski dio opatijskih hotelskih kapaciteta. Pratiti i imati utjecaja na poslovanje te donositi strateške odluke koje nam omogućuje 25 plus jedna »zlatna« dionica je suštinski bitno za Opatiju. O novom većinskom vlasniku znam samo iz medija. Djeluje mi ozbiljno, obavljali su poslove vezane uz turizam, pa vjerujem da u Opatiju nisu slučajno došli. Bilo bi dobro da kupe i vile grofa Draskovicha – rekao je Aldo Simper.


HDZ-ov vijećnik Marko Ćorić smatra da s prodajom kontrolnog paketa treba pričekati.


– Nisam za to da se sada odmah to mora prodavati. Nadam se i vjerujem da je ovo puno bolji vlasnik nego je bio dosadašnji. Prema informacijama iz medija radi se o ozbiljnom vlasniku koji vjerojatno želi uložiti, napraviti iskorake u hotelijerstvu. Uglavnom, nisam za prodaju dok se ne vidi kako će se ponašati novi većinski vlasnik. Tek kada vidimo njegove planove, može se razmišljati o prodaji dionica u vlasništvu JLS-a. Grad Opatija u ovoj priči ima milijunske vrijednosti i to je zapravo »mrtvi« kapital. U budućnosti treba razmišljati da taj »mrtvi« kapital izađe iz sustava jer JLS-i nemaju potrebe biti suvlasnici hotelske tvrtke. Novac od prodaje mogli bi uložiti u infrastrukturu – plaže i obalni pojas. U ovom trenutku smatram da je prije svega važno da se pokušamo u idućem razdoblju izboriti da Nova Liburnija dobije mjesto u Upravi hotelske kuće – govori Ćorić.


Neka odluče zaposlenici


Opatijac Aleksandar Monar, inače djelatnik gradske ustanove Festival Opatija, smatra da bi zadnju riječ o prodaji kontrolnog paketa trebali dati oni koji su opatijskog hotelskog giganta godinama stvarali.


– Od rođenja živim u Opatiji i otkad znam za sebe Liburnia Riviera Hoteli jedan su od nositelja gospodarstva našeg grada. Može se reći u posljednje vrijeme, otkad nema Kvarner Expressa i Trgovačkog Opatija, i bez konkurencije. Do pojave Milenij hotela i Magnum Opatije, LRH je ustvari bio i sinonim za hotelski smještaj u Opatiji. Jedina je od ove tri tvrtke proizašla još iz »bivšeg sistema« kada su tvrtku doslovno i bez metafora živjeli njezini radnici. Čak bih se usudio reći da su njezinu reputaciju, snagu, vrijednost – i onu ekonomsku, ali ponajprije društvenu – i sve ono što LRH čini »Liburnijom« kako je od milja nazivaju Opatijci, vlastitim rukama stvorile i iznijele generacije njenih djelatnika. Upravo zato, mislim da je najpravednije da se odluku o prodaji udjela u vlasništvu jedinice lokalne samouprave prepusti samim zaposlenicima koji imaju prebivalište u Opatiji ili su u tvrtki zaposleni dulje vrijeme. Legitimno je da o sudbini ovog našeg lokalnog gospodarskog diva odlučuje demokratski izabrana vlast koja sustavom delegiranja predstavlja sve građane, ali je još legitimnije da zadnju riječ daju oni koji su ga godinama stvarali – govori Monar.