Stiglo 45 oldtimera iz Velike Britanije

Štih Silver Ghosta: Rolls Royce oldtimeri okupirali Opatiju i Mošćeničku Dragu

Dolores Juretić

Vlasnici ovih vozila došli su u Opatiju u sklopu povijesne ture Rolls Roycea kroz Alpe od Austrije do Hrvatske. Vozi se na relaciji Beč – Opatija – Beč, prvi se put održala 1913. pa bilježi 100. obljetnicu



OPATIJA Opatijski mul tijekom jučerašnjeg popodneva pružao je zaista veličanstven prizor, a njegova ukupna »vrijednost« naglo je višestruko porasla.


Nakratko je postao totalno fancy mjesto i nudio jedinstven doživljaj koji je pružao prizor uredno parkiranih 45 oldtimer vozila Rolls Royce marke Silver Ghost, čiji vlasnici su članovi The 20. Ghost Cluba iz Velike Britanije. 


  Rijetko se događa da toliko fotoaparata tim intenzitetom škljoca u opatijskoj luci, kao što je to bilo slučaj jučer. Naime, brojni zantiželjenici, kako Opatijci, tako i turisti iz čitave Europe koji su se tu zatekli ili pak došli ciljano, bili su i više nego ugodno iznenađeni pojavljivanjem sjajnih vremešnih ljepotana, ili bolje rečeno tih careva i kraljeva autoindustije čija je pojedinčana vrijednost… boli glava.  

Organizatori ovog atraktivnog zbivanja su Veleposlanstvo Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u RH i Grad Opatija, a ovi ekskluzivni gosti na četiri kotača i njihovi ponosni vlasnici u Opatiji su se našli u sklopu povijesne ture Rolls Roycea kroz Alpe od Austrije do Hrvatske.




Tura koja broji oko 110 sudionika startala je iz Beča i vozi se na relaciji Beč – Opatija – Beč preko Slovenije, a prvi se put održala 1913. godine, pa tako ove godine slavi značajnu, okruglu 100. obljetnicu postojanja. 



Al Sada je bio prvi vlasnik ovog Rolls Roycea, a ja sam prije njega bio vlasnik jednog Cadilaca. No nakon što je jednom prilikom i mene i moj Cadilac pretekao ovaj ljepotan i ostavio nas u oblaku dima, odlučio sam da mora biti – moj. Napravljen je 1921. godine, u mom je valsništvu 18 godina, kazao nam je Gervase Forster, jedan od sudionika ove ture i pritom doado kako su na putu iz Beča za Opatiju prošli u jednom dijelu Italijom, potom Švicarskom i Slovenijom. U Opatiji je prvi put, odmah je primijetio taj austrougarski štih grada i veseli ga što će tijekom sutrašnjeg dana biti u prilici bolje razgledati grad.



  Što se pak jučerašnjeg dana tiče, nakon mula gdje je održan prigodan program uz nastup Opatijskih mažoretkinja, dvadestak Rolls Royce oldtimera nakratko se zadržalo ispred hotela Milenij te su se potom u koloni uputili do Mošćeničke Drage, gdje su ih na terasi hotela Mediteran dočekali predstavnici Općine Mošćenička Draga.


 S vozačima Rolls Roycea do Mošćeničke Drage provozali su se i britanski veleposlanik David Slin te zamjenik opatijskoga gradonačlenika Fernando Kirigin, kao i predstavnici medija koji su tako, osobitim doživljajem što ga pruža vožnja u Rolls Royceu, primjerice iz 1912. godine, bili u prilici uživati u jedinstvenoj vožnji Liburnijom i pritom zaključiti kako je novinarski poziv zapravo »prava stvar« jer rijetki imaju priliku uživati u sjaju vožnje tih čarobnih stogodišnaka kojima patina vreman dodaje još veći sjaj. 


  Po povrataku u Opatiju održan je (nastavak) prigodnog zabavnog programa na opatijskom mulu. Prisutne je tom prilikom pozdravio predsjednik The 20 Ghost Cluba sir John Stuttard.