Šuma do kućnog praga

Stigao skoro do kuća: Medvjed kod Matulja uništio pčelinjak vrijedan 25.000 kuna

Marina Kirigin

Nastradale su 23 košnice u vlasništvu Nikole Delača iz Malog Brguda, a medvjeđi pohod je bio na samo stotinjak metara od kuća, na mjestu gdje se inače igraju djeca. I u susjednom Velom Brgudu zabilježeni susreti »oči u oči« s ovim šumskim dlakavcem



MALI BRGUD Medo je ponovo u akciji. Na području Općine Matulji, točnije u njezinim gornjim krajevima, u posljednje vrijeme učestalo se pojavljuju medvjedi. Nakon što je prije dva mjeseca zabilježen posjet medvjedice Jurdanima, u kratkom razdoblju medvjedi su uništili nekoliko pčelinjaka na području Jurdana i Zdemera, a posljednji slučaj zabilježen je u Malom Brgudu. Na svega stotinjak metara od kuća, na početku šume, od medvjeđe šape stradao je pčelinjak Nikole Delača. Dvadeset i tri košnice potpuno razbijene raznesene su šumom, a počinjena materijalna šteta prema prvim procjenama vlasnika pčelinjaka iznosi oko 25 tisuća kuna.


– Prijavio sam štetu policiji i Lovačkom društvu »Srndać«, a na teren su izašli i predstavnici Hrvatskih šuma. Međutim, vjerojatno neću dobiti odštetu jer sam trebao imati oko pčelinjaka postavljenog električnog pastira. Već pet godina na ovom istom mjestu imam pčelinjak i nikada do sada nije bilo ovakvih situacija, tako da sam smatrao, s obzirom da se i djeca igraju u ovom dijelu šume, da struja oko pčelinjaka nije potrebna – objašnjava Delač i dodaje da je njegov sumještanin iz obližnjeg Velog Brguda imao nedavno u jednom danu dva susreta »oči u oči« s medvjedom i kako se za jednog susreta medvjed »digao na zadnje noge«.


– Ljudi su se počeli bojati. Strah me je da ovi susreti s medvjedom ne dovedu do tragedije – govori Delač kojem je pčelarstvo hobi, te kaže da je prema otiscima i tragovima u šumi vidljivo da se vrlo vjerojatno radi o medvjedici s mladuncima.   Medvjeđom populacijom u Hrvatskoj gospodare Hrvatske šume, odnosno Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva, te oni određuju odstrelne kvote u medvjeđim staništima, ali i eventualni interventni odstrel u naseljima.

Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista…