Anketa: Što građani liburnijskog područja misle o novoj termoelektrani koja stiže u susjedstvo

Stanovnici Liburnije: Radije skuplja struja, nego termoelektrana Plomin III na ugljen

Marina Kirigin

Mještani raznih dijelova Liburnije svi redom su suglasni da referendum treba raspisati, te gotovo jednoglasno poručuju – Plomin III trebao bi koristiti plin koji je ekološki prihvatljivije rješenje



OPATIJA Termoelektrana Plomin III – treba li biti na plin ili ugljen? Trebaju li građani Liburnije imati mogućnost izlaska na referendum po pitanju izgradnje termoelektrane koja se nalazi u blizini same granice Istarske i Primorsko-goranske županije? Što misle kako će utjecati termoektrana na ugljen na liburnijski kraj? Bi li pristali da se izgradi termoelektrana na ugljen, a da zbog toga stanovnici okolnih područja budu obeštećeni na način da im se smanji cijena električne energije? Ova pitanja smo uputili nekolicini građana Liburnije, te saznali da su suglasni da referendum treba raspisati, ali isto tako da Plomin III nikako ne smije biti na ugljen. 


 Prijetnja turističkoj privredi


– I stanovnici Liburnije trebaju imati mogućnost izlaska na referendum ako se raspiše. Posljedice izgradnje Plomina III osjetit ćemo i mi, no nažalost, bojim se da referendum neće biti taj koji će presuditi na što će biti termoelektrana. Smatram da se u ovom slučaju mora razmišljali samo o zagađenju i izabrati onu mogućnost koja će manje utjecati na zagađenje okoliša – rekla je prodavačica iz Lovrana Sendi Čengić. 


  Skeptičan oko ishoda referenduma je i opatijski ugostitelj Željko Majerle, koji smatra kako će se provesti ono što se mora i da nam »nema spasa«. 




  – Energent bi obavezno trebao biti plin, nikako ugljen. Učka emisije plinova od ugljena ne bi mogla zaustaviti, a zagađenje bi na kraju ugrozilo i našu cjelokupnu turističku privredu od koje živimo. Radije bih izabrao skuplju struju, negoli termoelektranu na ugljen – govori Majerle. 


  Istog je mišljenja i Boris Palmić, trgovac iz Opatije koji smatra da je Liburnija prva na udaru emisije plinova. 


  – Eventualno dolazi u obzir plin ili energetska (ne)ovisnost. Smatram da bi trebali ići u projekte koji će u kraćem vremenu imati neke rezultate. S obzirom na krizu ovakvi projekti sada nisu nimalo pametni. Po onome što čitam, bude li energent ugljen dobro će nas potrovati. Kažu da će 2,5 milijuna tona godišnje otići u zrak, mislim da nikakvi filteri neće spasiti situaciju – kaže Palmić. 


 Uključili se »debelo prekasno«


Plomin III je dvosjekli mač, smatra umirovljenica iz Opatije Cvijeta Juranović. Kaže da ako se sagleda situacija s električnom energijom, izgradnju bi trebalo odobriti, ali na plin. 


  – Bilo kakva izgradnja termoelektrane u našoj blizini nije dobra, ali trebat će napraviti kompromis. Ipak, svakako smatram da Plomin III treba biti na plin – rekla je Juranović. 


  Radivoj Marmilić, bivši načelnik Općine Matulji, kaže kako smo se u sve uključili »debelo prekasno«, te kako se već sada iz novinskih članaka može iščitati da će Plomin III biti na ugljen. Smatra da je već nekoliko referenduma trebalo biti, a da će ovaj referendum ako se raspiše biti jedan od onih kojim će se samo umiriti narodne mase. 


  – Mislim da je ovo pitanje trenutačno politička stvar. Termoelektrana se već davno planira, o njoj se govori već godinama. U svakom slučaju, protiv sam karbuna. S druge strane, drugi smo u svijetu po uvozu električne energije po stanovniku. Ako se ne snađemo i ne riješimo energetsku strukturu teško će biti našoj djeci. Djeca će nam ovisiti o drugima – bit će robovi – zaključuje Marmilić, stanovnik Općine Matulji.