Pet zvjezdica na hrvatski način

Stan u opatijskoj vili platili 500.000 eura, a urušio im se strop u kupaonici

Aleksandra Kućel Ilić

Pomislila sam da je ili zemljotres, ili da je eksplodirao neki auto – posvjedočila je vlasnica stana u Villi Arentz čiji su podaci poznati redakciji – investitori međutim kažu da su ovoj obitelji »predali stan u potpuno ispravnom stanju«



OPATIJA Kompleks elitnih vila Arentz u prvom redu do mora u Opatiji, u tri zgrade s »pametnim stanovima«, unatoč vrtoglavoj cijeni od gotovo 10.000 eura koliko se u najboljim vremenima navodno tražilo za »kvadrat« nekretnine izgrađene u susjedstvu sjedišta Grada Opatije, trebao bi stanarima pružati »petozvjezdani standard«. Iz neslužbenih, no pouzdanih izvora se međutim može čuti da u luksuznom naselju ima nedostataka zbog kojih kupci negoduju, a zadnji događaj za kojega smo saznali »iz prve ruke«, dakle od samih stanara koji su željeli ostati anonimni, no njihovi su podaci poznati redakciji, pokazao je da je život u ovoj opatijskoj »elitnoj zoni« daleko od elitnoga i ideala »pametnih stanova«.


– Stan smo kupili u listopadu 2011. godine i odmah su počeli problemi. U dnevnom boravku je prije nego smo uselili već pao plafon, pa su renovirani i dnevni boravak i kuhinja s trpezarijom. Tada je, prilikom renoviranja stropova, izvođač radova sugerirao da bi bilo potrebno preraditi stropove i u spavaćoj sobi i kupaonici ali investitor tu sugestiju nije prihvatio,  navodeći da su plafoni u spavaćoj i kupaonici u redu. Poseban problem koji nam onemogućava korištenje stana je činjenica da sve do danas nije otklonjen kvar povezan sa sustavom grijanja i hlađenja za koji je proizvođač sustava, vlasnicima stana pismeno potvrdio da je sustav samo djelomično u funkciji i da ga treba mijenjati.



Kako se saznaje od predstavnika tvrtke Akord, tehnički prijem novoizgrađenih vila bio je 2008. godine, svi su stanovi etažirani i sve tri zgrade imaju uporabnu dozvolu.




– Sve je u vilama OK i čisto, te su prošle svu zakonom predviđenu proceduru. A što se tiče same strukture stropa, on je napravljen od gipsane žbuke i u principu je lagan, što znači da, bez obzira na navode stanara koji su se uznemirili, njegovo urušavanje nije bilo opasno po život – razjasnio je Grbčić i izrazio nadu da će s vlasnicima stana na kraju ipak pronaći »zajednički jezik«.



Bilo je problema i sa strujom, neke su utičnice radile, neke ne, baš kao i prekidači. A zadnji slučaj, kada se urušio plafon u kupaonici zaista je bila kap koja je prelila čašu našeg strpljenja. Odnosno, pokazalo se da niti drugi dio stana nije bio u redu i da ga je trebalo kompletno renovirati. Sada, kada smo stan sve do kraja opremili namještajem, opet ćemo imati pun stan prašine i radova! Žalosno je da od trenutka kada smo kupili stan od 86 »kvadrata« za 500.000 eura, te uredno platili porez, ovdje nismo uspjeli boraviti, odnosno prespavali smo ukupno dvije noći. Sada ovdje u Opatiji nećemo moći provesti planirani odmor, za nas je ljeto u Opatiji gotovo, jer se sada urušio drugi dio stana. Opet smo na početku… – ispričala je naša sugovornica po čijim riječima spomenuti radovi nisu izvedeni u skladu s pravilima struke. 


– Naš život u Villi Arentz ovisi o pukoj sreći – hoće li nam se strušiti strop na glavu ili ne! Kada nam se incident dogodio pozvali smo na uviđaj policiju, bili smo u šoku, a oni su nam postavili nekoliko pitanja – tko je bio izvođač radova, kada je bio tehnički prijem zgrade i tko ga je proveo… U ovoj je zgradi 14 stanova, mnogi su vlasnici strani državljani… Ovo se naziva elitnom građevinom, no od svega toga ne vidim niti slovo »e«. Jer da bi se ove vile mogle smatrati elitnim, nedostaje im zbilja puno toga. Odnosno, poslužit ću se onom narodnom kako »nije zlato sve što sja«. Izvana sve izgleda savršeno, od pozicije, do uređenja okoliša i prostranog parkinga – no unutar samih zgrada mnogošto ne valja i to ne samo tehnologija, već i pravila života unutar kuća o kojima bi se mogla napisati posebna priča – dodala je naša sugovornica koja je inače i srčani bolesnik, pa ju je »eksplozija« u kupaonici koja se dogodila tik iza njezinih leđa jako uznemirila.


– Srećom sam stajala ispod štoka od vratiju i »za dlaku« izbjegla ozljede. No, silina onog što se dogodilo iza mojih leđa mogla bi se usporediti s detonacijom bombe. Pomislila sam da je ili zemljotres, ili da je eksplodirao neki auto – posvjedočila je vlasnica stana u Villi Arentz.


Radi se o bračnom paru koji je proputovao cijeli svijet, a koji je veliki kapital odlučio investirati baš u Opatiju i ovdje proboraviti svoje umirovljeničke dane u miru i spokoju. Investitorima iz splitske tvrke Akord sve su obveze uredno podmirili, no s obzirom na to da niti nakon gotovo dvije godine od toga ne uspijevaju normalno živjeti u vlastitom stanu, smatraju se grdno prevarenima i bez obzira na grad koji im se sviđa – svakog dana žale što su se upustili u ovu »neizvjesnu avanturu«.


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista, u subotu, 10. kolovoza 2013.