Suradnja gradova

Srce Bad Ischla: Šetnica “Opatija Promenade” u Sissi parku

Marina Kirigin

Gradonačelnici – Ivo Komšić (Sarajevo), Ivo Dujmić (Opatija), Hannes Heide (Bad Ischl) i György Gémesi (Godollo)

Gradonačelnici – Ivo Komšić (Sarajevo), Ivo Dujmić (Opatija), Hannes Heide (Bad Ischl) i György Gémesi (Godollo)

Sadnjom stabala, postavljanjem info ploča o Opatiji i opatijskih klupa potvrđena je suradnja Bad Ischla i Opatije gradova, ali i učinjena velika turistička promocija za Opatiju i njezinu rivijeru



BAD ISCHL  U srcu Bad Ischla možete »osjetiti« Opatiju – mirisati kamelije, sjediti na opatijskim parkovnim klupama, isčitati informacije o Opatijskoj rivijeri sa postavljenih ploča. U austrijskom gradu pobratimu Opatije – Bad Ischlu, smještenom na oko 450 metara nadmorske visine, u jednom od najposjećenijih parkova regije – popularnom Sissi parku, Opatija je dobila svoju šetnicu nazvanu »Opatija Promenade«.


Sadnjom stabala, postavljanjem info ploča o Opatiji i opatijskih klupa učvršćena je suradnja dvaju zbratimljenih gradova ali i učinjena velika turistička promocija za Opatiju i njezinu rivijeru. U okviru regionalne izložbe hortikulture u Bad Ischle »Des Kaiser neue Gärten« Opatiji je pripala čast da simboličnom sadnjom otvori svoju promenadu, ali na taj način i izložbu hortikulture koja je započela istog dana i traje punih pet mjeseci do listopada ove godine.


 Sadnjom drveća, koju su pomogli i predstavnici zbratimljenih gradova Bad Ischela György Gémesi (gradonačelnik mađarskog grada Gödölloa), Ivo Komšić (gradonačelnik Sarajeva) i domaćin gradonačelnik Bad Ischla Hannes Heide, nastavljena je suradnja ovih gradova koje je povezala povijest, a koju danas nastoje turistički valorizirati.


  – Austrija je za Opatiju najvažnije emitivno turističko tržište i zato je ova suradnja izuzetno važna. Naš zbratimljeni grad Bad Ischl pružio nam je jedinstvenu priliku da se prezentiramo. Dobili smo opatijsku aleju, zasadili stablo prijateljstva, donijeli opatijske kamelije, klupe i info tablu na mjesto koje će u narednih šest mjeseci posjetiti pola milijuna posjetitelja. Dogovorili smo sa turističkom zajednicom Bad Ischla da se naš promo materijal svaki vikend dijeli u ovom parku. Ovo gostovanje rezultiralo je i nizom dobrih ideja i prijedloga, a uvjeren sam da će ono privući i veći broj gostiju u Opatiju. S voditeljima austrijske televizije koji snimaju emisiju o najljepši vrtovima Europe razgovarao sam i o tome da posjete Opatiju. Bili su izuzetno zaintersirani da pogledaju opatijske parkove i da o njima snime prilog što će ponovno biti jedna velika promocija na austrijskoj televiziji za naš kraj – rekao je gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić u Sissi Parku.    

Izložba hortikulture




Gradonačelnik Bad Ischla naglasio je kako je ovogodišnja izložba hortikulture za njih vrlo značajna što se moglo vidjeti i iz priloženog uređenja. Prostrane zelene površine pune cvijeća, cvjetnih instalacija, novo dječje igralište, vile, muzeji samo su dio bogate ponude tri gradska parka za koje je potrebno kupiti ulaznicu koja stoji oko 120 kuna. Ovogodišnja izložba hortikulture priprema se punih devet godina, te je u nju uloženo 8,5 milijuna eura, kaže gradonačelnik Bad Ischla.


  – Ova izložba vrlo je važna za razvoj našeg grada. Zato ćemo nastojati sve ono čime se ponosimo u gradu u sklopu ove izložbe i predstaviti – kulturu, povijest i turizam. Upravo kako bi ispričali priču o povijesti važni su nam i naši zbratimljeni gradovi koji su dio te povijesti – rekao je Heide prilikom otvaranja izložbe ističući kako u Bad Ischl godišnje ostvaruju oko 400.000 noćenja, no kako su oni i izletničko mjesto pa tijekom izložbe u narednih pet mjeseci očekuju preko 300.000 posjetitelja.


  Bad Ischl i Opatija gradovi su koji su zbartimljeni od 2010. godine. Povezuje ih zajednička povijest koja seže iz doba Habsburga, a koja je najbolje prenesena i turistički valorizirana kroz priču o caru Franji Josipu i carici Sissi. Tri parkovne površine sa vilama carske obitelji turistička su atrakcija austrijskog grada, na koju su stanovnici jako ponosni. Njihov patriotizam je očit i zbog činjenice da svakodnevno stanovnici gradića šeću u svojim nošnjama. Odijevaju ih obavezno na blagdane, ali vrlo često i za običnih dana. To nam je potvrdila i Lucija Novaković, doseljenica iz Bosne i Hercegovine, koja već punih 38 godina živi u Bad Ischlu.    


György Gémesi (gradonačelnik mađarskog grada Gödölloa):   – Pred dvije godine potpisali smo ugovor sa Bad Ischlom. Sadnja drveća u ovom prelijepom parku predstavlja našu zajedničku budućnost, suradnju i prijateljstvo. Povijesno smo povezani, no to neće ostati naša jedina veza, imamo i puno drugih zajedničkih interesa, rekao je gradonačelnik mađarskog grada koji se odlučio u Sissi parku posaditi marun – najdraže stablo carice Sissi.   Ivo Komšić, gradonačelnik Sarajeva koji je u Sissi parku godinu dana ranije dobio svoju aleju.   – Treba znati da su Bad Ischl, Opatija, Gödölloa i Sarajevo povijesno bili povezani bez obzira koliko mi to danas nosimo u svome pamćenju. Povijest nas je davno povezala ali i rastavila. Mi u Bosni znamo reći da je »Austrija suviše kasno došla u Bosnu i previše rano otišla«, no zato smo mi tu danas da obnovimo te veze i razvijemo ih – rekao je Komšić.


Opatija je u parku Bad Ischla promovirala rivijeru dijeleći posjetiteljima parka prigodni info materijal, ali i autohtone gastro delicije. Da bi ugođaj podno Učke bio vjerodostojan sve je začinjeno glazbom i nastupom Trio Ria i Josefine.



Tradicija i povijest


– Stanovnici ovog kraja ponose se tradicijom i vrlo često odijevaju nošnje i takvi šeću gradom. To stvara poseban ugođaj koji turisti cijene. Uz ostalu ponudu sve to pruža nam mogućnost da od i s turizmom živimo tijekom cijele godine – govori Novaković, a to potvrđuje i gradonačelnik Bad Ischla.


  – Prvenstveno se ponosim svojim ljudima, naravno tu je i povijest – mjesto smo gdje je Franz Joseph susreo prvi puta Sissi i gdje su se zaručili. Ovdje se stvarala i svjetska povijest, potpisala deklaracija Prvog svjetskog rata. Znači ovo je povijesna točka susretanja politike Europe i monarhije kao i brojnih znanstvenika i umjetnika. To je ono što mi nudimo, našu tradiciju do koje držimo – dodao je Heide.


  U Bad Ischlu danas živi oko 14.000 stanovnika, nešto više nego u Opatiji. Mjesto je vrlo uređeno, ljudi jako brinu o izgledu svojih vrtova, kuća, a osim povijesti posjetiteljima nude i spa odmor, a zimi i skijanje.


Gotovo da se ni na jednom mjestu ne može naići na ruševnu zgradu, staru fasadu. Gradić je to koji po mnogočemu podsjeća na Opatiju, pa ni ne čudi da je carska obitelj zime provodila u Opatiji, a ljeti odabrala za boravak Bad Ischl. Stoga se čelnici obaju gradova nadaju da će se ta turistička tradicija nastaviti.