Smrad

Smrad narušava život u vilama: Susjede hotela Navis muči – kanalizacija

Marina Kirigin

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



VOLOSKO Nepodnošljivi smrad u dijelu Voloskog koji graniči s Prelukom, zbog kojeg kažu da u vlastitim kućama više ne mogu živjeti, izazvao je bujicu nezadovoljstva stanovnika Ulice Ivana Matetića Ronjgova. Obitelji Vunić, Lokmer, Prenc, a uz njih i Klinika za hemodijalizu Interdial, koja se nalazi u neposrednoj blizini, pisali su na nekoliko adresa i tražili pomoć u rješavanju ovog problema koji se pojavio proteklog ljeta, nakon izgradnje obližnjeg hotela Navis.


– Nepodnošljiv smrad širi se iz kanalizacije izgrađene za potrebe hotela Navis, a kroz cijevi diže se do naših stambenih i poslovnih zgrada. Intenzivno se smrad osjeća od ljeta 2015. godine, kada je otvoren hotel Navis. Zabilježili smo dane kada je smrad bio jačeg intenziteta i doslovce neizdrživ, te utvrdili kada se to događa – najčešće u jutarnjim satima, ali i kroz dan. Već kod izvođenja radova na kanalizaciji i priključku za obližnji hotel ukazivali smo na to da postojeća kanalizacija nema kapacitet za nove priključke, posebno ne za hotel sa 40 soba i četiri apartmana te dodatni objekt koji je u izgradnji – ističu stanari tog dijela Opatije koji su na nekoliko adresa od nadležnih zatražili pomoć i odgovore.


Regulacija pumpe


Zatražili su provjeru ima li hotel Navis projekt iz kojeg je vidljiv položaj ventilacije, odnosno oduška sistema, što je potrebno zbog korištenja pumpe u fekalnom bazenu, te uporabnu dozvolu. Zatražili su i stručno rješenje problema i dopunu uređaja koji je instaliran četiri godine nakon  izvedbe osnovnog voda kanalizacije i spojen na šaht u dvorištu ispred klinike za dijalizu, a kako kažu, na istu je spojen i hotel Navis. 




Stanari Ulice Ivana Matetića Ronjgova, odnosno vila uz samo more koje se nalaze na granici Voloskog i Preluka, kontaktirali su liburnijsku tvrtku Komunalac, obratili se Zavodu za javno zdravstvo, opatijskom komunalnom redarstvu, sanitarnoj inspekciji, te informaciju proslijedili i vlasniku hotela Navis. Prema njihovim riječima, djelatnici Komunalca nedavno su izašli na teren i regulirali pumpu koja nije bila ispravno podešena, a djelatnica sanitarne inspekcije je ukazala kako je potrebno vidjeti tko je odobrio projekt.


– Smrad je najintenzivniji na ovoj lokaciji, no on se širi i prema Voloskom, sve do bivšeg restorana Amfora, odnosno kupališta Črnikovica. U donjem stanu kuće neki je dan bilo neizdrživo, došlo nam je za povraćati, smrdilo je po gnjilim jajima – opisala je stanovnica tog dijela Opatije Denis Vunić neizdržive uvjete u kojima trenutačno žive.


Traženje rješenja


Stanari drže kako situacija nije riješena samo regulacijom pumpe koja je nedavno učinjena, te kažu kako bi pumpa trebala biti neprestano pod kontrolom. Smatraju da postoji velika denivelacija i kako se nije posvetila dužna pažnja tehničkoj strani pri deponiranju fekalija, te da je vrlo vjerojatno zbog čitavog niza propusta došlo do ove situacije. Prema riječima Deana Doričića iz liburnijske komunalne tvrtke Komunalac greške u samom projektu nema, sve je napravljeno onako kako treba, uzimajući u obzir nagib terena i ostalo. Međutim, kaže kako će poduzeti sve kako bi što prije riješili nastali problem. 

Dodao je kako su već prve poteze povukli, promijenili režim rada crpne stanice, a sada će raditi na ozračivanju sustava i klapnim priključcima, sve to kako bi spriječili širenje intenzivnog smrada.– Ukoliko koraci koje poduzimamo budu neuspješni, nastavit ćemo tražiti rješenje – poručio je Doričić.