Novi vlasnik

Slovenski Istrabenz prodao poznati hotel u Opatiji: GH Adriatic kupila Teri-trgovina iz Zagreba

Aleksandra Kućel Ilić

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Potraga za kupcem hotela trajala je punih šest godina, a na kraju je to postala tvrtka koja se bavi prodajom alkoholnih i bezalkoholnih pića



Zagrebačka tvrtka Teri-trgovina novi je vlasnik Grand hotela Adriatic u Opatiji. Tragom vijesti koju su objavili slovenski mediji, a zatim i neki hrvatski portali, saznaje se da je nakon intenzivne potrage koja je trajala zadnjih šest godina i uzastopnog oglašavanja radi pronalaženja kupca, konačno uspješno realizirana prodaja jednog od najpoznatijih hotela na ovom području, ali i na cijeloj Opatijskoj rivijeri.



Tri i četiri zvjezdice


Grand Hotel Adriatic je kompleks koji u pravilu ostaje otvoren tijekom cijele godine, a kada je o kongresnom turizmu riječ i pravi opatijski brend, bez obzira na sve druge kongresne kapacitete koje je u novije vrijeme Opatija izgradila. Njegovi objekti nose tri (Adriatic II), odnosno četiri zvjezdice (Adriatic I) i raspolažu s 307 smještajnih jedinica, odnosno 600 kreveta, konferencijskim, te suvremenim spa i beauty centrima, unutarnjim bazenom i nedavno potpuno preuređenom kockarnicom. Izgrađen je 1963. godine i u svojoj povijesti je promijenio nekoliko vlasnika, od riječkog Brodokomerca, sve do slovenskog Istrabenza odnosno Istrabenz Turizma i sada zagrebačke tvrtke Teri-trgovina.





Prema dostupnim podacima, prijašnji vlasnici, slovenska tvrtka Istrabenz Turizam, prodala je hotel s najpoznatijom kongresnom dvoranom u Opatiji zagrebačkoj tvrtki koja se bavi prodajom alkoholnih i bezalkoholnih pića, te spada među najveće veletrgovce u Hrvatskoj, a svoju primarnu djelatnost će sada proširiti i na područje turizma, hotelijerstva i ugostiteljstva. S obzirom na to da je, kako saznajemo iz pouzdanih izvora, kupoprodaja Grand hotela Adriatic tek nedavno realizirana, novi vlasnici u ovoj fazi još sređuju papirologiju i prateće poslove, te zasad ne žele detaljnije izlaziti u medije, a o smjernicama budućeg poslovanja, mogućim investicijama i imenima ljudi koji će voditi glavne poslove, više informacija će vjerojatno biti dostupno tijekom proljeća.


Prema pisanju slovenskih medija, može se zaključiti da je do prodaje Grand hotela Adriatic i intenzivne potrage za kupcem došlo zbog toga što se tvrtka Istrabenz zbog financijskih poteškoća morala odreći dodatnih poslova izvan svog osnovnog djelokruga rada, odnosno trgovine naftnim derivatima. Tako su navodno uz opatijski Adriatic, u okvirima reprograma duga s vjerovnicima dogovorili i prodaju hotela Kempinski Palace u Portorožu.


Premda o cijeni po kojoj je prodan Grand hotel Adriatic nema službenih podataka niti potvrda, u dosadašnjim medijskim objavama se navodi da se radi o cijeni od približno četiri milijuna eura, ali i preuzimanju oko osam milijuna eura duga. No, ono što se može usporediti s primjerice oglašavanjem prodaje ovog opatijskog hotelskog kompleksa 2009. godine, kada je Istrabenz za istu nekretninu tražio početnu cijenu od 23 milijuna eura, ukoliko su ovi podaci točni, čini se da je postignuta cijena za jedan od najvećih hotela na Opatijskoj rivijeri na kraju ispala gotovo dvostruko manja no što je bila pred šest godina.