Veliki projekt

Slavna plaža u Mošćeničkoj Dragi dobiva još mjesta za sunčanje

Aleksandra Kućel Ilić

Nova sunčališta bila bi izrađena tako da se stjenoviti dio između dviju plaža »pokrije« tzv. decking sistemom, odnosno čeličnim konstrukcijama montiranim na stijenje te na njih postave drveni platoi na kojima bi se dobilo 150 do 200 kupališnih mjesta



Za uređenje poznate plaže Sipar Ministarstvo turizma dodijelilo je Općini Mošćenička Draga 475.000 kuna. Što će se učiniti s dobivenim sredstvima, kada će radovi započeti i što se može očekivati već za iduću kupališnu sezonu pitali smo draškog načelnika Riccarda Staraja.


– Radi se o sunčalištima između dviju plaža, dakle svojevrsnom »pokrivanju« stjenovitog dijela »decking« sistemom – čelične konstrukcije montirane na stijenje i drveni platoi kao kupališta – pojašnjava Staraj, dodajući da su tijekom sezone uložili napor da se prijave na projekt, i uspjeli uvjeriti Ministarstvo da im je kupališni prostor nedostatan.


– Ovom realizacijom dobili bismo možda 150 do 200 kupališnih mjesta. U nastavku tog sunčališta je plaža za pse realizirana još prije nekoliko godina. Prva faza projekta koja je kandidirana iznosi neto 1.118.000 kuna. Tu smo dobili tih 475.000 kuna, očekivali smo nešto više, no naravno da smo zahvalni Ministarstvu na ovom iznosu. Čini mi se da su približno svi dobili slične iznose, valjda su na taj način svi barem nešto dobili i izražavaju zadovoljstvo – navodi Staraj.


Dvije faze


Naglašava općinski načelnik da je ovo tek prva faza većeg projekta iste zone, čija ukupna bruto vrijednost iznosi oko 2,5 milijuna kuna. – Ministarstvo nam je najavilo, doduše usmeno, da će nas i dalje pratiti do okončanja projekta. Dakle, sljedeće godine kandidirat ćemo drugu fazu i nadati se novom sufinaciranju. Naravno da će Općina iz proračuna financirati dio, dio možda iz kredita ili nekog drugog fonda. U svakom slučaju, u realizaciju idemo. Ugovor je potpisan, a rok izgradnje je godinu dana s mogućnošću produljenja – navodi načelnik Općine Mošćenička Draga. Ono što Općina misli napraviti u ovoj prvoj fazi do sezone je postaviti konstrukcije i platoe te – pripremiti teren. Onda bi stali ljeti i nastavili ujesen. To je u nakraćim crtama prva faza. U drugoj pak fazi koja zahtijeva novi natječaj, idu kabine za presvlačenje, eventualni toaleti i fitness zona, odnosno fitness sprave.

– Možda nadalje i jedan beach bar, no to je još uvijek u fazi dogovora. Bit će to jedna lijepa kupališno-rekreacijska zona između dviju plaža – najavljuje općinski načelnik.



Po njegovim riječima, postoji još jedna zanimljiva ideja o kojoj je nedavno razgovarao i sa zamjenikom gradonačelnika Opatije Emilom Priskićem.


– Nas dvojica dijelimo mišljenje da bi u bliskoj budućnosti mogli spojiti Lovran i Mošćeničku Dragu lungo mare šetalištem upravo sistemom »deckinga«, dakle montiranim čeličnim konstrukcijama i drvenim gazištima koji se mogu montirati i nešto više od morske crte.


To je trostruko jeftinije, brže i praktičnije nego raditi klasični lungo mare koji osim svog betonsko-kamenog koridora koji zauzima veliki prostor, devastira obalu. Pa pokušajte zamisliti lungo mare ovakvoga rješenja, koji se može kad ga nagrize sol i vrijeme lako mijenjati jer sve stoji na montiranoj osnovi. Samo treba pogledati nacionalni park Cinque Terre u Italiji koji je slične konfiguracije kao i naša obala te to primijeniti ovdje – istaknuo je Staraj.



Protiv koncesija


– Mi smo kao Općina, a i ja osobno, protiv davanja naših plaža u koncesiju, borit ćemo se da one ostanu javne koliko god budemo mogli pa čak i pod cijenu da, ako nastupi zakonska regulativa koncesioniranja, osnujemo komunalno društvo i sami se javimo na natječaj kako bismo sačuvali interese mještana, turista, hotelijera i obrtnika Mošćeničke Drage.


Ne bih najavljivao nikakav model upravljanja tim sunčalištima, jer sada ih je važno napraviti, a kad to učinimo mogli bismo nastaviti priču oko upravljanja – kaže Staraj, dodajući da u prvom redu nastoje pružiti kvalitetan servis korisnicima, odnosno turistima. – Drago mi je da je zadnjih godina porastao broj kuća za odmor koje uglavnom u svojim okućnicama imaju bazene, stoga je u tom smislu ipak djelomično smanjen priljev gostiju na plažu, no još uvijek je to nedovoljno.

Hotel Marina radi manji bazen ispred hotela, doduše po informacijama svega stotinjak kvadrata, nedovoljno da se i u tom pogledu rastereti plaža. Plaža je naš biser, brend i prepoznatljivost, i poput svakog bisera koji nagriza prenapučenost i beskrajna konzumacija, valja mu prilijepiti predznak eksluzive i podići vrijednost kroz ulaganje i novu kvalitetu.


Vjerujem da ćemo Dragu kroz ovaj vid poboljšanja usluge, unaprjeđenja parkirališta i podizanja kvalitete smještaja, proširenjem lučkog područja i širenjem svijesti očuvanja prostora, zaštite prirode, arhitekture te tradicijskih, kulturnih i povijesnih vrijednosti učiniti Općinu još posebnijom i poželjnom za život i ljetovanje – rekao je Riccardo Staraj.