Nezakoniti otkazi

Sindikat upozorava: Spremaju se novi otkazi za pedesetak radnika LRH-a

Marina Kirigin

Postavljamo pitanje s kim će Liburnia Riviera Hoteli raditi – Bruno Bulić i Marina Cvitić ispred zgrade Uprave LRH / Foto Marin ANIČIĆ

Postavljamo pitanje s kim će Liburnia Riviera Hoteli raditi – Bruno Bulić i Marina Cvitić ispred zgrade Uprave LRH / Foto Marin ANIČIĆ

Uprava je obmanula Radničko vijeće najavom da će spajanjem hotela i kampova višak biti nekoliko menadžera, no u novoj organizaciji uočili smo da je u svakom hotelu tri do 10 radnika manje. Već ih se poziva na razgovore i nudi otpremnina po zakonu. No, otkazi će biti nezakoniti zbog obmane, tvrde iz SIKD-a



OPATIJA – Nove, moguće otkaze u Liburnia Riviera Hotelima jučer su najavili predstavnici Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, predsjednik Bruno Bulić i predsjednica Odbora za turizam Marina Cvitić. Kako kažu, u LRH-u se sprema 50-ak novih otkaza ugovora o radu zbog nove organizacije i sistematizacije poslovanja, a nakon što je uspješno obmanuto Radničko vijeće.


– Nevjerojatno da u sadašnjoj situaciji kada je evidentan nedostatak radnika u turizmu, kada sve ozbiljne turističke kompanije nalaze i donose mjere kako zadržati postojeće radnike, kako primamiti nove sezonske radnike da bi si osigurali dovoljan kadar za iduću sezonu, kada se grade novi hoteli i smještajni kapaciteti za radnike da bi im se omogućio smještaj i topli obrok, u LRH-u, nažalost, ponovno otkazi. I tako, nekoliko godina zaredom moramo ponavljati – i opet, i opet, i opet novi otkazi.


Pozivi na razgovore


U listopadu 2010. godine, kada je došao novi vlasnik, u LRH-u je bilo zaposleno 667 radnika. Danas nemamo točan podatak o broju stalnih radnika, međutim vjerujemo da ih nema više od 300. Sada su donijeli novu organizaciju i sistematizaciju radnih mjesta iz kojih mi iščitavamo novih 50-ak radnika viška. Obmanuli su Radničko vijeće na način da su u prijedlogu o novoj organizaciji napisali da dolazi do spajanja hotela i kampova u tri klastera i da će temeljem toga biti viška nekoliko radnika s menadžerskim ugovorom, odnosno viška direktora. Kada smo išli iščitavati tu novu organizaciju, došli smo do podataka da u svakom hotelu ima tri do deset radnika manje u odnosu na ono što je bilo u prethodnoj organizaciji. Da ne spominjemo da je u zadnjih nekoliko godina bilo 50-ak do 100 radnika viška. Postavljamo pitanje s kim, odnosno čime će LRH raditi?





Spremaju li se novi otkazi u LRH-u, koliko će ih biti i kako tumače novi višak radne snage – pitanja su koja smo jučer uputili i Upravi opatijske hotelske kuće. Međutim, kao i gotovo uvijek do sada dobili smo isti odgovor: »Uprava LRH nema komentara«.



Radnike se počelo pozivati na razgovore na temelju ove nove organizacije i govori im se da su višak i da će dobiti otpremninu temeljem zakona. Mi tvrdimo da će ovi otkazi biti nezakoniti prije svega zbog toga što je poslodavac obmanuo Radničko vijeće, odnosno nije dao potpune i istinite podatke o novoj organizaciji. Nisu naveli kakve će posljedice ta organizacija imati na gospodarski i socijalni položaj radnika. Isto tako, ako ikakav otkaz iz toga bude proizašao, jednostavno ne mogu dati otkaz pojedinim radnicima a da prethodno nisu napravili kolektivni višak radnika u skladu sa Zakonom o radu – kazala je Cvitić koja smatra da u LRH-u viška radne snage nema te se pita s kojim brojem radnika LRH može funkcionirati.


Stopa amortizacije


Cvitić dodaje i kako ne može shvatiti politiku jedinica lokalne samouprave s Liburnije koje to mogu mirno promatrati te poziva gradonačelnika Opatije Ivu Dujmića da zaštiti radnike LRH.


– Nije nam jasno kako jedinice lokalne samouprave to mogu mirno gledati. Svojevremeno je gradonačelnik Dujmić govorio da su radnici LRH zaštićeni jer je on poduzeo sve da to tako bude, pa ga ja pozivam sada da zaštiti te radnike i da stane pred njih i kaže da neće dobiti otkaz – zaključila je Cvitić.


Bulić tvrdi da je sve što se događa u LRH-u i u turizmu ovog prostora, u dogovoru s jedinicama lokalne samouprave.



Bulić smatra da će uskoro morati doći do preraspodjele dobiti u turizmu u korist radnika jer će u suprotnom direktori i menadžeri uskoro morati slagati krevete, čistiti sobe, kuhati. Tvrdi kako uvoza radne snage neće biti, kako je upravo ta radna snaga koju smo očekivali iz Rumunjske, Srbije i Bosne i Hercegovine već u Lignanu Sabbiadoru gdje rade za 400 eura veću mjesečno plaću nego u Hrvatskoj.



– Tu posebno mislim na Grad Opatiju i njihovog gradonačelnika koji je zajedno sa mnom puno godina sjedio u nadzornom odboru. Ono što je tužno i žalosno kada je u pitanju Opatija i ovo područje, jest da su inspekcije koje smo mi tu pozivali zapravo bile u funkciji poslodavaca. Nisu pozvane osobe kod kojih smo mi ukazivali da se krši zakon, već one koje je slao poslodavac – govori Bulić, ističući da je nezadovoljan radom inspekcije u Primorsko-goranskoj županiji, no bolja iskustva nema ni s Ministarstvom unutarnjih poslova gdje su više puta prijavljivali nepravilnosti, a apsolutno ništa se nije dogodilo. Predsjednik SIKD-a je zatražio od inspekcije da se pozabavi stopom amortizacije u LRH-u.


Nepovjerenje u inspekcije


– Revizor LRH dao je jednu rezervu na poslovanje u 2016. godini, a zbog te rezerve više nije produžen ugovor s tom revizorskom kućom od strane Nadzornog odbora, a na prijedlog Uprave ovog Društva. Ono što bih želio od inspekcije, jest da se pozabave malo stopom amortizacije u LRH-u jer sam protiv toga da bilo tko napada državni proračun. Volio bih da predmet obrade inspekcije koje nisu iz Rijeke i da ne dođu ljudi koji su tu već bili jer u njih apsolutno nemam nikakvog povjerenja – govori Bulić.


Bulić je podsjetio i da su kao Sindikat prilikom ranijih otkaza ugovora o radu zatražili da se na tu temu otvori rasprava na opatijskom Gradskom vijeću, no kako je Vijeće u dogovoru s gradonačelnikom odbilo takvu raspravu. Isto tako, naveo je da će sindikalnih aktivnosti i dalje biti, no nešto u smislu štrajka da nije realno za očekivati.


– Na žalost, s tristotinjak ljudi, od kojih pola ima polumenadžerske i menadžerske ugovore, sindikalnu aktivnost u smislu štrajka nije realno očekivati, ali je moguće ako dođe »voda do grla« – kazao je predsjednik SIKD-a koji ne želi špekulirati, ali smatra da je moguće da se iza ovih otkaza skriva nešto drugo – možda čak i prodaja LRH-a.