Izbori za Radničko vijeće

Sindikalisti upozoravaju: Ako radnici ne izađu na izbore, nećemo imati predstavnika u NO LRH

Marina Kirigin

Zijad Ramić i Igor Spinčić / Snimila Marina KIRIGIN

Zijad Ramić i Igor Spinčić / Snimila Marina KIRIGIN

Prošli su izbori poništeni jer nije izašla jedna trećina radnika, te će se ponoviti 28. lipnja, a predstavnici sindikata ukazuju na problem - aktualni zakon nije prilagođen ovako velikom broju sezonaca - u Liburnia Riviera Hotelima ih je danas puno više nego li stalno zaposlenih



OPATIJA Prije mjesec dana u Liburnia Riviera Hotelima su bili izbori za Radničko vijeće u kojem je naš sindikat, makar manjinski, zapravo pobijedio. Međutim, zbog toga što nije izašla jedna trećina radnika sami izbori su poništeni. Izbori će se ponoviti u srijedu, 28. lipnja, pa ovim putem želimo potaknuti stalno zaposlene i sezonce u LRH da izađu na izbore jer je važno imati Radničko vijeće.


Bez njega neće biti niti predstavnika radnika u Nadzornom odboru, jer je Bruno Bulić dao ostavku na tu funkciju. LRH je sada bez predstavnika radnika u  NO-u i zato želimo motivirati radnike da izađu u što većem broju jer će u protivnom izbori ponovno propasti.


Imamo situaciju da u LRH radi puno više sezonaca nego stalno zaposlenih, a sezonci smatraju da je za njih nebitno glasovati odnosno ne shvaćaju zašto bi trebali glasati i na taj način odlučivati o stalno zaposlenima radnicima – što je točno.




Zakon koji sada imamo jednostavno nije prilagođen ovako velikom broju sezonaca.  Zapravo, moglo bi se desiti da se sezonci dogovore i sastave svoju listu kandidata koja  bi mogla pobijediti jer je njih više, a onda bi imali Radničko vijeće koje bi bilo privremeno RV, samo do kraja isteka njihovih sezonskih ugovora.


Uspostaviti komunikaciju


To napominjem kako bi se uvidjelo da je ovaj današnji sustav neprilagođen vremenu i ovako velikom broju sezonaca – riječi su Igora Spinčića, regionalnog povjerenika Sindikata turizma i usluga Hrvatske za regiju PGŽ.


Cilj STUH-a je da pobijede na izborima i da nanovo uspostave komunikaciju radnika hotelske kuće s Upravom LRH.


– Komunikacija između RV-a i Uprave LRH nije postojala. U zadnje dvije-tri godine često sam prisustvovao sjednicama RV-a, na njima se pojavio predstavnik Uprave, ali nikad nije došla sama Uprava. To je u biti i posljedica verbalnog vrijeđanja i svađa između gospodina Bulića i Uprave, odnosno SIK-a, Uprave LRH i Grada Opatije. U toj svađi zaboravilo se na same radnike. Sve to dovelo je do toga da u tvrtci nije došlo do ozbiljnijeg rasta plaća u zadnjih pet godina – objašnjava Spinčić. Smatraju kako bi Uprava trebala prihvatiti njihovu ponudu o otvaranju komunikacije posebno sada, u trenutku kada je očit nedostatak turističkih radnika.


– Uprava bi se trebala brinuti, ne samo o stalnim radnicima, već i o sezoncima jer će o njima ubuduće ovisiti cjelokupni naš turizam. Nastavi li se i dalje trend smanjivanja stalne radne snage doći će do toga da će odnos sezonaca i stalne radne snage biti 90:10 – govori Spinčić.


Prema iznesenim podacima predstavnika STUH-a Liburnia Riviera Hoteli su prošle godine imala bruto dobit od 17 milijuna kuna. Do 2020. godine odlučili su u objekte uložiti 300 milijuna kuna. Predstavnici STUH-a nadaju se kako će isto tako uložiti i u radnike jer će ti isti objekti ostati prazni.


Ogledalo situacije


– Problem nedostatka radnika u turizmu je ogledalo trenutačne situacije u državi, pa tako i u LRH. Da bi se promijenila takva slika Uprava je potpisala ugovor s Ugostiteljskom školom Opatija o stipendiranju učenika za deficitarna zanimanja. Trenutačno su četiri učenika s takvim ugovorom. Potpisan je ugovor o obavljanju prakse s Ugostiteljskom školom i Hotelijersko-turističkom školom iz Opatije pa je kod nas na praksi trenutačno više od 100 praktikanata, a vjerujemo da će neki od njih jednog dana postati radnici naše firme. U LRH većinu zaposlenih čine sezonci, a oko 50 posto sezonaca angažirano je više od dvije godine. Nekima od njih poboljšani su ugovori, odnosno izjednačeni sa stalno zaposlenim radnicima. Mi ćemo raditi na tome da i nekim sezoncima u drugim sektorima, koji dosad nisu bili obuhvaćeni, ponudimo takve ugovore – zaključio je Zijad Ramić, povjerenik Sindikata turizma i usluga Hrvatske unutar LRH-a kojem će jedan od glavnih ciljeva biti i povećanje plaća radnicima.