Hotelijeri zadovoljni

Silvestrovo u Opatiji privuklo 15 posto više turista

Alenka Juričić Bukarica

Foto M. ANIČIĆ

Foto M. ANIČIĆ

Prema TZ-u rezultati su bolji no lani - Austrijanci su činili trećinu od ukupnog broja gostiju, a i talijanski i slovenski turisti bili su u plusu



OPATIJA » Novu 2015. u Opatiji je dočekalo 15 posto više turista nego lani. Naime, prema podacima Turističke zajednice grada Opatije, u smještajnim objektima je na Silvestrovo bilo prijavljeno 4.300 turista, što je više nego prošle godine. Trećina gostiju su bili Austrijanci, s rastom od devet posto, potom Talijani kojih je bilo 20 posto više, domaći gosti te Slovenci kojih je Novu u Opatiji proslavilo čak 58 posto više. Opatijski hotelijeri zadovoljni su ovogodišnjim novogodišnjim blagdanima. Tako su, primjerice, Milenij hoteli već dva do tri tjedna ranije rasprodali sobe, a pune kapacitete su imali i Vienna International Hotels & Resorts. Novogodišnji šušur osjetio se jučer i u hotelima, u čijim su kavanama gosti već ujutro ispijali jutarnju kavu, a tek se rijetki odjavljivali. U tri otvorena hotela Vienna Internationala– Bristolu, Opatiji i Astoriji, za goste je, uz ostalo, bio organiziran doček uz svečanu večeru. Najviše gostiju je bilo iz Slovenije i Austrije, kao i Talijana, potom domaćih turista te gostiju iz Srbije. Ponovno su se vratili i Nizozemci, doznali smo od Loredane Perčić, direktorice opatijskih Vienna International hotela.


  


Stigli Nizozemci i Rumunji


– Kao i nekoliko proteklih godina ponovno smo imali i nekoliko grupa gostiju iz Nizozemske. To su gosti, koji tradicionalno dolaze organizirano, i to već uoči Božića te ostaju do poslije Nove godine. Zanimljivo je, pak, da ove godine među gostima imamo čak i grupe iz Rumunjske koje su organizirano došle na doček u Opatiju. Mogu reći da ovih gostiju imamo tijekom ljetne sezone, no dolasci na novogodišnje blagdane su nešto novo, kazala je Perčić navodeći kako gosti u pravilu odlaze tek danas, dok su jučerašnji odlasci bili rijetkost.


   Vrijedi istaknuti i kako se ove godine bilježi i jako dobra popunjenost za Božić, iako je ovo blagdan tijekom kojeg hoteli u pravilu imaju znatno manje gostiju nego za samu Novu godinu. Direktorica Vienna internationala Opatija istakla je kako im je ovogodišnji Božić bio doista jedan od jačih što se tiče popunjenosti. Zbog velikog interesa tako su ipak uoči Božića otvorili i Astoriju.



Osim gostiju koji su stacionirani u nekom od opatijskih hotela ili apartmana, u gradu je jučer bilo i više grupa na izletima. Novogodišnji obilazak stare dame za mnoge je tako bio pun pogodak, makar bili smješteni negdje drugdje. Na izletu je bio i gost iz Ulma Josef Orf, koji je otkrio kako je grupa smještena u Krku.    – U Opatiji sam bio ranije već nekoliko puta, no iako sam na odmoru u Krku, drago mi je doći ovamo. Grad je prekrasan, posebno arhitektura i šetnica. Iako, ljeti mi je draža, kazao je ovaj gost. Dodajmo kako su gosti uživali u brojnim otvorenim kavanama i terasama, no trgovački dio je većinom ostao zatvoren.


   – Veseli da nam je ove godine i božićni period bio popunjen iznad prosjeka, doista jedan od najjačih. Ove godine nije bilo »rupe« između Božića i Nove godine, već su blagdani lijepo pali pa ih se moglo dobro povezati s vikendom između. Popunjenost je bila zaista dobra. Isto tako, iako su najave govorile o velikim minusima temperature, za Novu godinu nismo imali otkaza rezervacija što pokazuje da tko je planirao doći, došao je unatoč svemu, zaključila je Perčić.   

Pohvale iz Novog Sada


Od dolaska u Opatiju se, očito, ne odustaje tako lako, a tu su svakako dokazali gosti iz Novog Sada Budimka Novaković i Zlatko Zivlak. Naime, već šestu Novu su dočekali upravo ovdje. No osim toga, dolaze redovito i za uskrsne blagdane. Kao najvažniji razlog istakli su – ljude.


   – Ovo područje Opatije i Istre je tradicionalno povezano s Vojvodinom, a domaćini su doista jako gostoljubivi. Mi redovito dolazimo u hotel Astoriju i ovdje se doista osjećamo kao kod kuće, među obitelji, tako da je već postala tradicija da za blagdane razmijenimo darove. A tijekom godina smo, također, već skupili cijeli set čaša sa zdravica, uz smijeh su otkrili ovi gosti koje smo zatekli na novogodišnjoj podnevnoj zdravici gdje su redoviti gosti. Pozdravili su uređenje Muzeja turizma, za koji kažu da daje odličan uvid u povijest zdravstvenog turizma i turizma Opatije uopće te pohvalili i ovdašnju kuhinju.