Danas start

Šest tjedana karnevala: Danas i u Opatiji počinje peto godišnje doba

Aleksandra Kućel Ilić

Ilustracija arhiva NL

Ilustracija arhiva NL

U 11 sati se podižu pust i karnevalska zastava, a ključevi Opatije predaju pusnom gradonačelniku



OPATIJA Vrijeme maškara u kojem sve postaje moguće i ništa nije zabranjeno, donijet će Opatijcima i njihovim gostima šest tjedana zabave. Službeno otvorenje karnevala bit će označeno predajom ključeva grada pusnom gradonačelniku, podizanjem karnevalske zastave i Pusta danas u 11 sati na tržnici, a sat vremena ranije, »Pul Barića« će biti otvorenje nove izložbe pusnih minijatura Jerka Gudca.


U subotu, 21. siječnja, Opatijom će » protutnjati«kreativna i luda »kostimirana« vozila sudionika 8. Rallyja maškaranih oktanaca Halubje – Liburnija. Tjedan dana kasnije, u subotu, 28. siječnja, održat će se i prvi pusni tanac na kojem će posjetitelje zabavljati Dule i Bonaca, te maškarani gost iznenađenja.


Pusni tanci na 1. katu sportske dvorane Marino Cvetković održavat će se, uz istu postavu, i tijekom tri subotnje večeri u veljači. Velika fešta za male maškare – Dječji karnevalski korzo u nedjelju, 12. veljače dobit će svoje 21. izdanje. U 13 sati Ulicom maršala Tita, na poznatoj ruti od tržnice do Slatine proći će tisuće maskiranih djevojčica i dječaka, a za glazbenu podlogu će biti zadužena grupa Colonia. Tradicionalno veselu i pomalo »pomaknutu« glazbenu večer ljubiteljima karnevalskih uspješnica i klapske glazbe omogućit će Maškarani klapski maraton što će se održati u petak, 17. veljače u sportskoj dvorani Marino Cvetković s početkom u 20 sati.




Najpoznatija opatijska karnevalska tradicija, Balinjerada, svoje će 34. izdanje imati u nedjelju, 19. veljače. Program Balinjerade začinit će Opatijski kukali koji će na plaži Slatina održati posebno opatijsko natjecanje – »morsku alku« odnosno Kukalku. Vladavina maškara prestaje na Pepelnicu, u srijedu 1. ožujka – javili su opatijski organizatori iz Turističke zajednice.