Civilna zaštita

Šapjane žele biti referentni centar za potrese

Srđan Brajčić

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

S ravnateljem Državne uprave za zaštitu i spašavanje Draganom Lozančićem razgovarali su zamjenik župana Marko Boras Mandić i predsjednik Vatrogasne zajednice PGŽ-a Slavko Gauš



ŠAPJANE Zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić i predsjednik Vatrogasne zajednice PGŽ-a Slavko Gauš održali su jučer sastanak s ravnateljem Državne uprave za zaštitu i spašavanje Draganom Lozančićem na kojem su istaknute potrebe daljnjeg razvoja županijskog sustava civilne zaštite i centra za obuku operativnih snaga vatrogasaca i civilne zaštite u Šapjanama.


Sigurnosni izazovi


Zamjenik župana Boras Mandić podsjetio je da Županija već godinama podržava poligon u Šapjanama koji je važan i zbog svoje blizine susjednim državama. Predsjednik vatrogasaca Gauš naglasio je da na obuku u Šapjane dolaze brojne službe iz Slovenije i Italije.


– Poligon je u funkciji i danas vidimo da je naša podrška bila opravdana. Dobili smo centar kojim se koristi cijeli sustav civilne zaštite, što sada moramo prezentirati državnim instancama. Naime, Šapjane moraju biti dio državne strategije kako bismo dobili još efikasniji sustav civilne zaštite. Drugim riječima, da naše službe budu na najvišem stupnju pripravnosti u slučaju prirodnih katastrofa ili havarija. Već sada možemo biti ponosi na cjelokupni sustav civilne zaštite, što ističu brojne strane delegacije, poručio je Boras Mandić koji važnost ulaganja u poligon u Šapjanama ilustrira i s primjerima sve većih sigurnosnih izazova.




U izlaganju zapovjednika Vatrogasne zajednice PGŽ-a Mladena Šćulca, navedena je potreba ulaganja u nove objekte na poligonu za obuku u Šapjanama kako bi sve one službe koje se brinu za sigurnost građana i njihove imovine stekle nove vještine u sve većim sigurnosnim izazovima.


Uloženo tri milijuna


Dosad je u Šapjane uloženo oko tri milijuna kuna, uglavnom iz županijskog proračuna, a novac za razvoj centra pokušava se pronaći i u europskim fondovima. U Šapjane se, naime, planira uložiti oko 70 milijuna kuna, ali prema riječima Gauša novac je teško dobiti putem europskih fondova s obzirom na to da se centar nalazi u županiji koja je iznadprosječno razvijena.


Prezentirajući viziju razvoja poligona, zapovjednik Šćulac posebno je naglasio važnost da Šapjane postanu referentni centar za potrese, s obzirom na to da se dobar dio Primorsko-goranske županije nalazi na trusnom terenu. Šćulac je kazao da je logično kroz poligon usavršavati sve one službe koje se najbolje snalaze na potresom pogođenim područjima, ali i provoditi obuku potražnih pasa koji su posebno važni u slučaju prirodnih katastrofa.


Veliki potencijal


Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić poručio je da se u Šapjanama razvija jedan impresivan projekt iz sustava civilne zaštite, u koji je uložen novac, ali i veliki trud službi. Državna uprava, naglasio je Lozančić, u Šapjanama vidi svog partnera i o budućnosti tog poligona još će se svakako razgovarati.


– Upravo se radi analiza cjelokupnog sustava civilne zaštite. Posjet Šapjanama dobra je prilika da se upoznamo sa svim našim potencijalima na regionalnoj razini. Znamo da je Hrvatskoj potrebno nekoliko ovakvih regionalnih centara, ali još ne bismo donosili konačne odluke. Predložit ćemo izradu strategije razvoja sustava civilne zaštite, koja bi trebala biti gotova do konca iduće godine, a u Šapjanama svakako vidimo veliki regionalni potencijal, poručio je Lozančić koji je također naglasio da je poligon važan i zbog svoje blizine Sloveniji, Italiji i Austriji.