Zaštita brenda

Sanacija krošnji lovranskih šuma maruna: Alpinisti pomažu starim divovima

Marina Kirigin

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić



LOVRAN Sanacija krošnji lovranskih šuma maruna je započela. Krošnje se uređuju, orezuju suhe i trule grane, a na nedostupnim mjestima u zadatak su uključeni i alpinisti. Izvođač radova, ujedno najbolji ponuđač na raspisanom natječaju Općine Lovran, tvrtka je »Eko Matić« iz Istre koja će u narednom razdoblju sanirati 90 stabala. Dio je to projekta Revitalizacije šuma maruna, za koji je Primorsko-goranska županija izdvojila 70.000 kuna te time bitno smanjila troškove vlasnika šuma maruna i navela ih na sanaciju krošnji stabala. Naime, troškovi sanacije krošnje maruna iznose 875 kuna po stablu, 800 kuna sufinancira PGŽ, a vlasnici šume po stablu plaćaju 75 kuna.


Načelnik Općine Lovran Alan Sanković istaknuo je kako je interes vlasnika šuma bio izuzetno velik. Javilo se osamnaest vlasnika šuma maruna koji su tražili sanaciju drveća, no interesi svih neće moći biti zadovoljeni jer je novac u sklopu ovog projekta osiguran za 90 maruna. Međutim, načelnik Sanković se nada kako će i dogodine PGŽ participirati u ovoj akciji te osigurati sredstva, a sve u cilju očuvanja lovranskog branda – lovranskog maruna. 


A studeni 2015. godine pamtit će osim uzgajivača maruna i lovranski lovci koji slave 55. rođendan. U povodu te obljetnice, odnosno 55 godina od osnutka Lovačkog društva »Kobac 1960« iz Lovrana otvorena je prigodna lovačka izložba u Galeriji Laurus u Lovranu. Pred mnogobrojnim posjetiteljima izložbu je predstavio predsjednik Društva Daniel Mikleuš, a otvorio lovranski donačelnik Branislav Petković. Na izložbi su izloženi trofeji i dermopreparati razne divljači koja obitava u Državnom lovištu VIII-25 Učka kojim gospodari »Kobac 1960« Lovran. Izložba je obogaćena i fotografijama koje prikazuju dosadašnji rad Društva, njegovo članstvo te druženja članova Društva, kako u radovima u lovištu, tako i u uspješnom lovu. Posjetitelje je posebno zainteresirao prikaz od gotovo 1.300 fotografija putem video snimke, a na taj način se moglo saznati više o razdoblju od samog osnutka Društva pa do danas. U dogovoru s dječjim vrtićem Lovran i osnovnom školom iz Lovrana očekuje se organizirani posjet vrtićara i đaka.




Izložba će biti otvorena do 5.prosinca, a može se razgledati svaki dan od 10 do 21  sat uključujući subote i nedjelje.