Nemar i nebriga

SPORTSKI TURIZAM Opatija želi na svjetsku tenisku kartu, a tereni su joj – zarasli u korov

Marina Kirigin

Tereni sportskog parka Gorovo među rijetkima u funkciji / Foto Damir ŠKOMRLJ

Tereni sportskog parka Gorovo među rijetkima u funkciji / Foto Damir ŠKOMRLJ

Sportski kompleks Triestine potpuno je propao, kao i teniski tereni iza hotela »Opatija«, dok su oni iza Miramara i Adriatica dobili potpuno novu namjenu i pretvoreni u objekte u funkciji hotela



OPATIJA – Zahvaljujući legendarnom tenisaču i treneru Nikoli Piliću, koji je izabrao grad pod Učkom za svoj novi dom i mjesto rada, Opatija je ponovno ucrtana na svjetsku tenis kartu. Pilić je zahvaljujući svom renomeu u grad vratio prestižni teniski turnir, 46. izdanje Istarske rivijere, na kojemu se nedavno okupio veliki broj tenisača iz cijelog svijeta koji traže ulaznicu u svijet profesionalnog tenisa. »Futures turnir« već se treću godinu zaredom održava u Opatiji, u predsezoni kada je za opatijsku turističku privredu svaki gost izuzetno važan.


Organizacija turnira i novinska konferencija na kojoj je najavljen ovaj sportski događaj bila je i prilika da gradonačelnik otvori temu o teniskim terenima u Opatiji. Naime, sudionici opatijskog »futuresa« zbog nedostatnih teniskih terena, dio su turnira morali odraditi u Rijeci. Razlog tome su prije svega zapuštena opatijska tenis igrališta, ali i njihova prenamjena. Opatija je svedena na svega četiri teniska terena, od kojih je jedan natkriven, onih sportskog parka Gorovo kojim upravlja Tenis klub »Opatija«. Zato je gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić istaknuo kako traže rješenje da u funkciju stave ičićanski kompleks s postojećim, ali trenutno u korov zaraslim, terenima.


Zaboravljeni tereni


– U Ičićima imamo površinu veliku oko 17 hektara na kojoj moramo riješiti imovinsko-pravne odnose. Riječ je o terenu koji je u suvlasništvu tvrtke Rivijera, Republike Hrvatske, Grada Opatije i gradske tvrtke Parkovi. Upravo na tom zemljištu smješteno je i šest teniskih terena koji su već godinama van funkcije i zapušteni. Naša je namjera razgovarati s resornim ministrom kako bi riješili imovinsko-pravne odnose i naravno onda stavili terene u funkciju – objasnio je gradonačelnik Dujmić, ističući kako Opatija želi razvijati i sportski turizam te kako mu je stoga žao što se opatijski teniski tereni posljednjih godina prenamjenjuju, ili stoje zapušteni.




Tereni iza hotela Adriatic danas postaju višeetažno parkiralište Ivo Dujmić / Foto Damir ŠKOMRLJ


Tereni iza hotela Adriatic danas postaju višeetažno parkiralište Ivo Dujmić / Foto Damir ŠKOMRLJ



Predivan kompleks u Ičićima danas je mrtvi kapital Opatijske rivijere. Ideje kako staviti taj prostor nadohvat plaže u što bolju funkciju bile su razne. Tako se prilikom detaljnog prostornog planiranja svojevremeno razmišljalo i kako bi to područje bilo izuzetno za gradnju adrenalinskog parka, aquaparka i izgradnju smještajnih kapaciteta. Promjena vlasništva u tvrtki Rivijera, negdje 2012. godine, unijela je »dašak« nade da će novi vlasnici, među kojima je bio i Agrokor, tom turističkom kompleksu dati novi sjaj. Međutim, ništa se nije dogodilo. Za posljednjeg posjeta tenis terenima vidljivo je kako je sportski kompleks Triestine potpuno propao. Tenis tereni mogu se razaznati samo po žičanoj ogradi koja ih okružuje.


Nekoć tri teniska terena iza hotela »Opatija« danas su obrasla u korov / Foto Damir ŠKOMRLJ


Nekoć tri teniska terena iza hotela »Opatija« danas su obrasla u korov / Foto Damir ŠKOMRLJ



Slična je situacija i s tenis terenima iza hotela »Opatija« koja su u vlasništvu OHM grupacije. Nekoć tri teniska terena danas su također obrasla u korov. Teniski teren kod nekadašnjeg hotela »Triglav«, danas Miramar, pretvoren je u novi hotelski objekt, a tereni iza hotela Adriatic danas postaju višeetažna parkirališna građevina. Tržišna ekonomija očito ide u prilog izgradnji novih smještajnih kapaciteta i parkirališta dok sportski sadržaji više u Opatiji nisu isplativi.


Traženi sadržaji


Međutim, niz sportskih i rekreativnih, outdoor manifestacija koje se održavaju potvrđuju da interesa za ovakve turističke proizvode na tržištu ima. Opatija je dio velike biciklističke utrke Tour of Croatia, mjesto međunarodnih jedriličarskih regata, domaćin trail utrka, baza hrvatskih stolnotenisača… Uz to, Opatija, kao stoljetna destinacija zdravlja, ima i odlične preduvjete da nastavi na moderan način graditi sportsku turističku priču.


Taj opatijski adut prepoznao je i novi Opatijac Mario Mlinarić, najpoznatiji hrvatski kineziolog, koji je on-line akcijom „25 dana Izazov – Zdrav život postaje navika“ privukao 50.000 ljudi iz Hrvatske i svijeta koji su se u program zdravog života, vježbanja i prehrane uključili putem društvenih mreža. Za sve njih, kao i žitelje Opatije, Mlinarić je uz pomoć Turističke zajednice Grada Opatije održao završni trening na Ljetnoj pozornici na kojeg je stiglo dvije stotine ljudi.


Međutim, ono što je najbitnije, Mlinarić je uz pomoć ovog projekta nastavio brendirati Opatiju kao destinaciju sportsko-rekreativnog, outdoor turizma. Najuspješniji kandidati, finalisti Izazova dobili su priliku boraviti sedam dana u Opatiji i kroz sportske aktivnosti – surfanje, supanje, planinarenje, nordijsko hodanje, jahanje… – upoznati grad, njegovu kulturu i povijest, i njezino zaleđe. Ponuda je to koja je već odavno trebala biti objedinjena i pretvorena u jedan predsezonski turistički paket aranžman i kompletirana sa zdravstvenim pregledom u jednoj od najpoznatijih specijalnih bolnica – opatijskom Thalassotherapijom.


– Četiri kandidata, dvije prekrasne žene iz Osijeka, gospodin iz Švedske i mladi čovjek iz Zagreba finalisti su Izazova koji će tjedan dana biti smješteni u hotelu Četiri opatijska cvijeta. Tijekom boravka aktivno će se baviti sportom i tako skrenuti pažnju koje to sve sportsko-rekreativne sadržaje Opatija nudi, a pri tome naravno će i skidati kile – rekao je Mlinarić uoči tjedna provedenog s finalistima Izazova u Opatiji – programa koji bi mogao postati odlična platforma za oplemenjivanje i razvoj specifične turističke ponude jer Opatija i njezino zaleđe po pitanju sportsko-rekreativnih sadržaja itekako puno može ponuditi.


Mišljenje turista


Međutim, brojni sportski kapaciteti, baš kao i teniska igrališta, traže hitnu obnovu. Inino odmaralište na Učki koje raspolaže igralištima, teniskim terenima, golfom već odavno propada, nužna je i obnova opatijskog nogometnog igrališta odnosno izgradnja stadiona, kao i bazena. Prava je šteta da park prirode Učka ne raspolaže većim brojem biciklističkih staza iako se na povećanju broja planinarski staza posljednjih godina radi.


U prilog tome da gosti žele i trebaju takve sadržaje i da očekuju od turističke privrede da im ponudi takve aktivne vrste izleta govori i istraživanje Instituta za turizam Tomas ljeto 2017. U njemu se kaže kako su gosti najmanje zadovoljni biciklističkim stazama, bogatstvom sportskih sadržaja i sadržaja za zabavu. Zato se treba nadati da će ovakve podatke iskoristiti opatijska turistička privreda, da će iskoristiti one trenutno postojeće sportsko-turističke sadržaje, te umjesto prodaje izleta u Postojnu ili na Plitvice ove sezone početi prodavati organizirane izlete u Park prirode Učku. Voditi goste na planinarenje do Veprinca ili Poklona, na nordijsko hodanje lungomarem ili šetalištem Carmen Sylva, na zmajarenje na Učki, jahanje u Bregi ili im ponuditi kratki tečaj jedrenja, surfanja ili ronjenja.